Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Γνωρίστε το μάργκεϊ

Το μάργκεϊ (Leopardus wiedii) είναι ένα σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των αιλουριδών. Είναι είδος εγγενές στην Κεντρική και Νότια Αμερική, στην οποία είναι γνωστό ως Tigrillo.
Φωτογραφία  Tambako the Jaguar
Το μάργκεϊ είναι μια μοναχική και νυχτόβια γάτα. Είναι η αγριόγατα της Ν. Αμερικής και συχνά συγχέεται με τον οσελότο, με τον οποίο συγγενεύει. Αν και συγγενείς, το μάργκεϊ είναι αρκετά μικρότερο, περίπου σαν μια οικόσιτη γάτα. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι το ότι περνάει τη ζωή του πάνω στα δέντρα.
Τρέφεται με σκίουρους, πιθήκους και άλλα μικρά ζώα που ζουν ανάμεσα στα φυλλώματα. Του αρέσουν πολύ τα πουλιά, που κατορθώνει να πιάσει όταν κοιμούνται. Είναι ένας ικανότατος ακροβάτης. και πολλές φορές κυνηγά πουλιά και μαϊμούδες ανάμεσα στις κορυφές των δέντρων. Είναι επίσης εξαιρετικά ευέλικτο ζώο. Μπορεί να γυρίσει τους αστραγάλους του μέχρι και 180 μοίρες, να γραπωθεί στα κλαδιά με τα πίσω και τα μπροστινά πόδια του και να κάνει άλμα μέχρι και 3,7 μέτρα. Έχουν παρατηρηθεί μάργκεϊ να κρέμονται από κλαδιά δέντρων μόνο με το ένα πόδι.
Το θηλυκό γεννά ένα μικρό (σπάνια δύο) μετά από κύηση 80 ημερών, συνήθως μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου. Τα νεογέννητα γατάκια ζυγίζουν 85-170 γραμμάρια. Το βάρος αυτό είναι μεγάλο σε σχέση με το μέγεθος του μάργκεϊ, πιθανότατα όμως σχετίζεται με την μακρά περίοδο κυοφορίας. Το ποσοστό θνησιμότητας των μικρών φτάνει το 50%. Σε συνδυασμό με τα προβλήματα αναπαραγωγής που υπάρχουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, η προοπτική αύξησης του πληθυσμού είναι πολύ δύσκολη.
Το μάργκεϊ είναι περιζήτητο για τη γούνα του και γνωστό για την πολύ ιδιαίτερη έκφρασή του, που οφείλεται στα μεγάλα του μάτια. Ανατρέφεται συχνά στην αιχμαλωσία, επειδή εξημερώνεται εύκολα και σε κάποιες περιπτώσεις αναπτύσσει ακόμα και αγάπη για τον ιδιοκτήτη του.
Το όμορφο ζώο κυνηγήθηκε παράνομα μέχρι τη δεκαετία του 1990. Αυτό οδήγησε σε μεγάλη μείωση του πληθυσμού. Από τον 2008 έχει χαρακτηριστεί ως "σχεδόν απειλούμενο" είδος, επειδή οι ​​εναπομείναντες πληθυσμοί πιστεύεται ότι μειώνονται λόγω της απώλειας των οικοτόπων τους.
Φωτογραφία Clément Bardot


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...