Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Ο Ιππέας της Μάνταρα

Η Μάνταρα είναι ένα μικρό χωριό στη βορειοανατολική Βουλγαρία. Είναι όμως ένα σημαντικό χωριό με αρχαιολογικά μνημεία που δίνουν στους ερευνητές αρκετούς λόγους να το αποκαλούν "Βουλγαρική Τροία".

Το σημαντικότερο μνημείο της, ενταγμένο από το 1979 στον κατάλογο της Ουνέσκο, είναι Ο Ιππέας της Μάνταρα. Πρόκειται για ένα πρώιμο μεσαιωνικό ανάγλυφο, που βρίσκεται επάνω σε μια κάθετη πλαγιά ύψους περίπου 100 μέτρων. Αναπαριστά έναν ιππέα σε ύψος 23 μέτρα πάνω από το έδαφος. Φαίνεται να μάχεται με ένα λιοντάρι που βρίσκεται στα πόδια του, ενώ συνοδεύεται από έναν σκύλο. Ο ιππέας, σε φυσικό μέγεθος, έχει στραφεί προς τα δεξιά, η στάση του είναι θριαμβευτική. Σκοτώνει με το δόρυ του το λιοντάρι, το οποίο κείτεται κάτω από τα μπροστινά πόδια του αλόγου. Γύρω από την εικόνα υπάρχουν τρεις ομάδες επιγραφών λαξευμένων στο βράχο, που δίνουν πληροφορίες για τους ηγεμόνες μετά τον αυτοξράτορα Τέρβελ.
Το έργο αποδίδεται στους Πρωτοβουλγάρους που μετοίκησαν στην περιοχή τον 7ο αιώνα και κάποιοι ερευνητές θεωρούν πως απεικονίζει τον αυτοκράτορα Τέρβελ, στον οποίο αποδίδεται η αρχαιότερη των επιγραφών. Υπάρχουν και αρχαιολόγοι που εικάζουν πως πρόκειται για θρακικό δημιούργημα που απεικονίζει μια θρακική θεότητα, χωρίς όμως να υπάρχουν αποδείξεις.
Σύμφωνα με την Ουνέσκο, πρόκειται για ένα μοναδικό ανάγλυφο, ένα εξαιρετικό έργο τέχνης και δεν υπάρχει όμοιό του στην Ευρώπη. Διασώζεται μέχρι σήμερα στην αρχική του μορφή, χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις και διορθώσεις. Ο ιππέας έχει γίνει εθνικό σύμβολο της Βουλγαρίας και απεικονίζεται στο πίσω μέρος των στοτίνκι, των μικρών νομισμάτων.
Η Μάνταρα είναι ένας τόπος γεμάτος μυστικισμό και μυστικά. Εδώ ήταν το κύριο ιερό των Βουλγάρων από τη στιγμή του πρώτου βουλγαρικού Βασιλείου. Με τον ιππέα της Μάνταρα και τα ιερά στην περιοχή συνδέονται διάφοροι μύθοι και θρύλοι. Σύμφωνα με τις παραδόσεις εδώ ζούσε προφήτισσα, το όνομα της οποίας ξεχάστηκε, ενώ νωρίτερα οι Θράκες έκαναν εδώ τις μυστηριώδεις τελετές τους. Την εποχή του Μεσαίωνα η Μάνταρα ήταν μεγάλο θρησκευτικό κέντρο.
Πέρα από το ανάγλυφο του ιππέα σ' αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Π.χ. η μεγάλη σπηλιά ήταν θρακικό ιερό, αφιερωμένο στις τρεις θεές της ευφορίας, των δασών και των υδάτων. Τα όσα βρέθηκαν στην μικρή σπηλιά συνδέονται με την ζωή του πρωτόγονου ανθρώπου. Σ' όλη αυτήν την περιοχή υπάρχει ζωή από την βαθιά αρχαιότητα - έξι, και μάλιστα επτά χιλιάδες χρόνια προ Χριστού. Το κάστρο, που βρίσκεται στο χώρο αυτό λειτουργούσε μέχρι τον 4o-5ο αιώνα. Εδώ βρέθηκαν πρωτοβουλγαρικός ειδωλολατρικός ναός και κατοικία των χάνων, όπου οι Βούλγαροι εξουσιαστές έρχονταν για ανάπαυση.


Πηγές 1 2 3 4


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...