Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Ταζ Μαχάλ-η κορωνίδα των παλατιών

Φωτογραφία Jbarta
Στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στη πόλη Άγκρα στην Ινδία είναι χτισμένο το πασίγνωστο Ταζ Μαχάλ. Ένα περισπούδαστο κτιριακό συγκρότημα, το οποίο ανήγειρε ο Μογγόλος αυτοκράτορας (Σάχης) Τζαχάν προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού. 
Φωτογραφία thecaveofthedead
Το Ταζ Μαχάλ είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της αρχιτεκτονικής Mughal, ένα στυλ που συνδυάζει στοιχεία Περσικής, Τουρκικής και Ινδικής αρχιτεκτονικής. Για την ανέγερσή του, που έγινε σε σχέδια ομάδας αρχιτεκτόνων από την Ινδία, το σημερινό Πακιστάν και άλλα μέρη της Ασίας, απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες που ξεκίνησαν το 1632 δουλεύοντας καθημερινά, για να το ολοκληρώσουν το 1649. Πλην όμως για να ολοκληρωθούν όλα τα κτίσματα του συγκροτήματος χρειάστηκαν 22 χρόνια. Υπολογίζεται ότι το κόστος κατασκευής του ανήλθε σε  32 εκατομμύρια ρουπίες.
Φωτογραφία Núria Pueyo
Η έκταση που καταλαμβάνει το κυρίως μαυσωλείο και όλο το συγκρότημα είναι ένα ορθογώνιο με διαστάσεις 580×350 μέτρα, με τετράγωνο κήπο στο κέντρο που πλαισιώνεται από δύο άλλα μικρότερα επιμήκη κτίρια προσανατολισμένα κατά διεύθυνση Βορρά - Νότου. Επί της νότιας πλευράς του όλου συγκροτήματος βρίσκεται η κύρια πύλη του συγκροτήματος που είναι από ψαμμίτη. 
Φωτογραφία Kenzhigaliyev
Η βόρεια πλευρά του συγκροτήματος περιλαμβάνει το Μαυσωλείο και καταλήγει στην όχθη του ποταμού Γιαμούνα. Δεξιά του Μαυσωλείου έχει ανεγερθεί τζαμί και αριστερά κτίριο ομοιόμορφο με το τζαμί, λεγόμενο τζαβάμπ, που διατηρεί την αισθητική αρχιτεκτονική ισορροπία. Το όλο συγκρότημα περικλείεται από ψηλό τειχικό περίβολο που φέρει ανά διαστήματα οκταγωνικούς πυργίσκους. Έξω δε από τον περίβολο αυτό και προς νότο βρίσκονται τα βοηθητικά κτίσματα της φρουράς καθώς και σταύλοι.
Φωτογραφία richa1234
Χρωματικά το Μαυσωλείο είναι κτισμένο από λευκό μάρμαρο που έρχεται σε αντίθεση με τα δύο παραπλήσια κτίρια, το τέμενος και το τζαβάμπ, που είναι κτισμένα από κόκκινο ψαμμίτη. Το κυρίως κτίσμα του Μαυσωλείου βρίσκεται σε μαρμάρινο βάθρο ύψους 7 μέτρων ενώ σε κάθε πλευρά φέρει λοξές γωνιώδεις κατασκευές στις οποίες υπερέχει ανά μια τεράστια τοξοειδής πύλη ύψους 33 μέτρων. 
ΦωτογραφίαNúria Pueyo
Εσωτερικά ο κυρίως χώρος του αποτελεί οκταγωνικό θάλαμο με ανάγλυφες διακοσμήσεις, στο κέντρο του οποίου βρίσκονται τα δύο κενοτάφια του Σάχη και της αγαπημένης του Μαχάλ που περιβάλλονται από διάτρητο μαρμάρινο κιγκλίδωμα. Αμέσως μετά αυτών και στο επίπεδο του κήπου βρίσκονται οι πραγματικοί τάφοι τους. Το Ταζ Mαχάλ επιστέφεται από ένα διπλό θόλο (τρούλο) βολβοειδούς μορφής από ίδιο λευκό υλικό.
ΦωτογραφίαDonelson
Όσον αφορά στη εξωτερική διακόσμηση του Ταζ Μαχάλ, τα διακοσμητικά στοιχεία θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν σε τρεις κατηγορίες: καλλιγραφικά στοιχεία, αφηρημένες μορφές και διάφορα αναπτυσσόμενα σχέδια. Σημειωτέον ότι, δεν υπάρχουν ανθρωπόμορφα διακοσμητικά στοιχεία αφού η Ισλαμική παράδοση απαγορεύει κάτι τέτοιο. Αποσπάσματα από το Κοράνι χρησιμοποιούνται επίσης, κυρίως με κείμενα που αναφέρονται στην ώρα της κρίσης.
Φωτογραφία Rob Pinion
Φωτογραφία Nataraja
Ένα εντυπωσιακό τμήμα του συγκροτήματος είναι ο κήπος του. Χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα με δύο κύριους διαδρόμους. Συμβολίζουν τα τέσσερα ποτάμια του Παράδεισου (Jannah). Καθένα από τα τέσσερα τμήματα χωρίζεται σε τέσσερα μικρότερα κι έτσι δημιουργούνται συνολικά 16 τμήματα. 
Φωτογραφία Prince Roy
Το Ταζ Μαχάλ εκτός από ένα αριστουργηματικό οικοδόμημα αποτελεί και σύμβολο αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης. Ο Μογγόλος Αυτοκράτορας Σαχ Τζαχάν, απόγονος του Τζένγκις Χαν, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκράτορες των Μογγόλων. Η περίοδος της βασιλείας του έχει χαρακτηριστεί ως "η χρυσή εποχή" των Μογγόλων. Το 1612 μ.Χ. παντρεύτηκε την Arjumand Banu Begum, την οποία λάτρευε. Της έδωσε το όνομα Μουμτάζ Μαχάλ, που σημαίνει "το κόσμημα του παλατιού". 
Φωτογραφία Kenzhigaliyev
Η βασίλισσα είχε επίσης μια βαθιά αγάπη για τον Τζαχάν. Κατά τη διάρκεια της ζωής της, ποιητές εκθείαζαν την ομορφιά, την χάρη και την συμπόνια της. Ήταν πιστή σύντροφος για τον αυτοκράτορα και τον ακολουθούσε ακόμα και στις εκστρατείες του. Στα 19 χρόνια του γάμου τους απόκτησαν 14 παιδιά. Η Μουμτάζ πέθανε κατά την διάρκεια του τοκετού της 14ης κόρης του ζευγαριού, ενώ συνόδευε τον άντρα της σε μια ακόμα εκστρατεία. Ο αυτοκράτορας ήταν απαρηγόρητος. Μετά το θάνατό της απομονώθηκε για ένα χρόνο θρηνώντας το χαμό της. Δημιούργησε το λαμπρό αυτό οικοδόμημα για να τιμήσει την πολυαγαπημένη του σύζυγο.
Φωτογραφία Eugene a
Ο αυτοκράτορας περιέγραψε το Ταζ Μαχάλ με αυτά τα λόγια:
Θα έπρεπε η ενοχή να αναζητά άσυλο εδώ
σαν κάποιον που συγχωρήθηκε,
και ελευθερώνεται από την αμαρτία
Θα΄πρεπε ο αμαρτάνων να φτιάξει
το δικό του δρόμο σε αυτό το αρχοντικό
όλες οι παλιές αμαρτίες του θα ξεπλυθούν.
Η θέα αυτού του αρχοντικού
δημιουργεί αναστεναγμούς θλίψης
Ο ήλιος και το φεγγάρι δακρύζουν
Σ΄αυτόν τον κόσμο
οικοδομήθηκε αυτό το κτίσμα
για να φανερωθεί με αυτόν τον τρόπο
η δόξα του δημιουργού.
ΦωτογραφίαMadmax32
Τα τελευταία 30 χρόνια, το κομψοτέχνημα αυτό της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής είναι αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της κατάρρευσης. Ο νοτιοδυτικός μιναρές του κτηρίου έχει πάρει κλίση 3,5 εκατοστών. Αυτό οφείλεται στις μεγάλες περιόδους ξηρασίας του ποταμού  Γιαμούνα, γεγονός το οποίο δημιουργεί πίεση στο υπέδαφος.
Φωτογραφία everytin irie
Το Ταζ Μαχάλ είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως "το στολίδι της μουσουλμανικής τέχνης στην Ινδία και ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας κληρονομιάς". Κάθε χρόνο, 2-4 εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο το επισκέπτονται. Από το 1983 έχει χαρακτηριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ "Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς" και είναι ένα από 7 νέα θαύματα του κόσμου.
Φωτογραφίαtaj mahal
ΦωτογραφίαNemonoman
ΦωτογραφίαMaahmaah
Φωτογραφία Núria Pueyo

Φωτογραφία el_malino
Φωτογραφία everytin irie
Φωτογραφία everytin irie
Φωτογραφία everytin irie
Πηγές 1  2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...