Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Η πανέμορφη Jane Goodall

Όμορφη εξωτερικά, όμορφη και στην ψυχή όπως φαίνεται από την βιογραφική ταινία Jane’s Journey. Την παρακολουθούμε, μεγάλη πια, να αφηγείται την ζωή της, το μακρύ περιπετειώδες ταξίδι της που ξεκίνησε όταν στα είκοσί της αποφάσισε να φύγει για την Αφρική και συγκεκριμένα για την Τανζανία προκειμένου να μελετήσει τον βίο και τις συνήθειες των χιμπατζήδων. 
Φωτογραφία Michael Nichols
Με χιούμορ εξομολογείται ότι μικρή ήταν ερωτευμένη με τον Ταρζάν αλλά εκείνος παντρεύτηκε μιαν άλλη Jane! Με την υποστήριξη της μητέρας της, λοιπόν, ξεκινάει για την Αφρική χωρίς σπουδές, χωρίς εφόδια, χωρίς χρήματα. Μόνο με ένα όνειρο. Στην γοητευτική και ασυνήθιστη πορεία της θα γνωρίσει τον διάσημο καθηγητή Louis Leaky, θα συνεργαστεί μαζί του. Μέσα στην ζούγκλα θα βρει χρόνο για προσωπική ζωή, θα παντρευτεί, θ’αποκτήσει έναν γιο, θα χωρίσει. Θα ξαναπαντρευτεί και όταν ο δεύτερος σύζυγός της θα πεθάνει από καρκίνο, θα γνωρίσει την απόλυτη θλίψη. 
Φωτογραφία Michael Nichols
Στο μεταξύ, πολύ νωρίτερα, έχει κάνει διδακτορικό στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Ο γιος της μιλάει κι αυτός για τη μητέρα του στην ταινία, για το πώς το πάθος για τις έρευνές της τους απομάκρυνε κάπως, για τις διαφορές που είχαν καθώς εκείνος ενδιαφερόταν για τις επιχειρήσεις κι εκείνη για τα οικολογικά προβλήματα του πλανήτη. Κάποια στιγμή, η Jane ανακαλύπτει ότι ο άνθρωπος απειλεί την φύση και τα ζώα και τότε εγκαταλείπει τους χιμπατζήδες και αφοσιώνεται αποκλειστικά στην προσπάθεια να εμφυσήσει οικολογική συνείδηση σε μικρούς και μεγάλους.
Φωτογραφία Hugo Van Lawick
 Στην πραγματικότητα δεν εγκαταλείπει τους χιμπατζήδες, ίσα ίσα παλεύει για να διατηρήσει ένα καλό φυσικό περιβάλλον για το αγαπημένο της είδος.  Προικισμένη με εξαιρετική σωματική αντοχή, ταξιδεύει κάθε μέρα του χρόνου σε ολόκληρο τον κόσμο, δίνοντας ομιλίες και πρωτοστατώντας σε εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω του ιδρύματος που φέρει το όνομά της. Είναι απλή, προσηνής, γλυκιά. Είναι απλή, είναι φυσική, είναι ολιγαρκής. Τα λόγια της δίνουν ελπίδα και δεν επιτρέπει ούτε στον εαυτό της ούτε στους γύρω της να χάσουν την ελπίδα για το μέλλον. 
Η Jane σε εμπνέει, και ο ενθουσιασμός της είναι μεταδοτικός. Αν δεν είχε ασχοληθεί με το περιβάλλον, θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ιδρύσει μια αίρεση και να είχε γίνει πλούσια. Όμως τα χρήματα δεν την ενδιέφεραν ποτέ. Τόσο σημαντικοί άνθρωποι σαν την Jane Goodall δεν μπορούν να κλειστούν σε μια ταινία ούτε σ’ ένα μικρό κείμενο σαν αυτό. Το έργο τους αγγίζει πάρα πολύ κόσμο, χιλιάδες, εκατομμύρια ανθρώπους και αλλάζει την πορεία της γης. Σκέφτομαι ότι ακόμα και το επίθετό της, της ταιριάζει. Goodall, κάποια που κάνει το καλό για όλους.
Πηγή 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...