Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Τα πανέμορφα λίλιουμ

Λείριον είναι η επιστημονική ονομασία του κρίνου και είναι μια μεγάλη κατηγορία ιδιαίτερα όμορφων αγριολούλουδων με παγκόσμια εξάπλωση. Ανήκουν στο γένος Lillium, που περιλαμβάνει 110 είδη ανθοφόρων φυτών. Μόνο αυτά που ανήκουν σε αυτό το γένος είναι αληθινοί κρίνοι. 
Φωτογραφία Stan Shebs
Είναι βολβώδη φυτά, μονοετή, διετή και πολυετή με ψηλό βλαστό συνήθως και άνθος στην κορυφή. Τα άνθη είναι στραμμένα με μια μικρή κλίση προς το έδαφος. Έχουν έξι πέταλα, συχνά είναι αρωματικά και έχουν διάφορα χρώματα: λευκά, κίτρινα, ροζ, πορτοκαλί, μωβ, κόκκινα. Τα φυτά έχουν έντονα χρωματισμένους ανθήρες. Τα περισσότερα είδη ανθίζουν κατά τη διάρκεια της άνοιξης και κάποια στο τέλος του καλοκαιριού. Στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε είδη κρίνων, τα περισσότερα στη βόρεια Ελλάδα.
Φωτογραφία Ixitixel
Οι κρίνοι είναι μια σημαντική ομάδα ανθοφόρων φυτών και έχουν ιδιαίτερη αξία για τον πολιτισμό και την λογοτεχνία σε πολλά μέρη του κόσμου. Ο κρίνος της Παναγίας (Lilium candidum) αναφέρεται σαν θρησκευτικό σύμβολο εδώ και 3.000 χρόνια. Οι πρώτες αναφορές μας ταξιδεύουν στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μινωική Κρήτη. Τοιχογραφίες που βρέθηκαν στην Κρήτη αλλά και στην Θήρα καθώς και διάφορα άλλα ευρήματα δείχνουν ότι ο λευκός κρίνος είχε εξέχουσα θέση μεταξύ των θρησκευτικών συμβόλων.

Φωτογραφία Hectonichus
Είναι άνθος ιερό για τη χριστιανική θρησκεία, το σύμβολο της Παναγίας. Αντιπροσωπεύει τη θεία πρόνοια και την άδολη, ακέραια, έντιμη, ειλικρινή πίστη. Σε πολλές χριστιανικές απεικονίσεις, βλέπουμε τον κρίνο να υπάρχει, ανάμεσα σε αγκάθια. Συμβολίζει την αναμάρτητη σύλληψη, την τέλεια, την άψογη, την άμωμο σύλληψη. Η λευκότητά του συμβολίζει την αγνότητα, την καθαρότητα, την ειρήνη, την ανάσταση. Το σχήμα του εκφράζει την καρπερότητα, γονιμότητα. Το στέλεχός του συμβολίζει το θείο πνεύμα. Τα φύλλα του συμβολίζουν την ταπεινότητα, την ταπεινοφροσύνη. 
Στο Ναό του Σολομώντα υπήρχαν σχέδια με κρινάκια της Παναγίας.
Φωτογραφία  nirene
Οι κρίνοι γενικά συμβολίζουν την απλότητα και την εκλεπτυσμένη ομορφιά. Ειδικότερα, ο πορτοκαλί κρίνος συμβολίζει το πάθος και ο κίτρινος την ευθυμία.
Τα πανέμορφα λουλούδια έχουν αποτελέσει το μοτίβο ή το κυρίως θέμα σε πολλά έργα ζωγραφικής, έχει εμπνεύσει ποιητές και μουσικούς, είναι αγαπημένο θέμα για τους φωτογράφους.
Φωτογραφία  Ixitixel
Φωτογραφία  Siebrand
Φωτογραφία  Denis Barthel
Φωτογραφία  Cavs Lady
Φωτογραφία  Ixitixel
Φωτογραφία  Wingchi
Φωτογραφία  Ixitixel
Φωτογραφία  Maciek Godlewski
Φωτογραφία  Denis Barthel
Φωτογραφία  Ram-Man
Φωτογραφία   BotBin
Φωτογραφία  Ixitixel
Φωτογραφία  Ernst Gugel
Φωτογραφία  Philipp Weigell
Φωτογραφία  Ernst Gugel
Φωτογραφία  Denis Barthel
Πηγές  1  2  3  4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...