Το Baya Weaver (Ploceus philippinus) είναι ένα μικρό πουλί, που απαντάται σε όλη τη νότια και νοτιοανατολική Ασία. Δεν ξεπερνά τα 15 εκατοστά και όταν δεν είναι σε περίοδο αναπαραγωγής μοιάζει με το σπουργίτι. Έχει ένα δυνατό, κωνικό ράμφος και μικρή, πλατιά ουρά.
Φωτογραφία J.M.Garg
Είναι κοινωνικά πουλιά και ζουν σε ομάδες. Σμήνη των πουλιών αυτών κάνουν επιδρομές αναζητώντας σπόρους για να τραφούν, τόσο σε φυτά όσο και στο έδαφος. Τα σμήνη πετούν σε σχηματισμούς και συχνά εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς. Πολλές φορές είναι επιβλαβή, αφού καταστρέφουν καλλιέργειες σιτηρών.
Φωτογραφία J.M.Garg
Στην περίοδο της αναπαραγωγής το αρσενικό μεταμορφώνεται. Το φτέρωμά του, στο κεφάλι, στο στήθος και στην πλάτη γίνεται κίτρινο και το ράμφος του γίνεται μαύρο.
Φωτογραφία NatureAtYourBackyard
Τα Baya Weaver είναι γνωστά για την δεινή ικανότητά τους να υφαίνουν τις φωλιές τους. Τα πουλιά αυτά φωλιάζουν σε αποικίες, συνήθως 20-30 πουλιών, σε περιοχές όπου μπορούν να βρουν τροφή, νερό και υλικά για να φτιάξουν τη φωλιά τους. Όταν αρχίζει η αναπαραγωγική περίοδος, κατά τη διάρκεια των μουσώνων, το αρσενικό αρχίζει να φτιάχνει τη φωλιά του.
Φωτογραφία J.M.Garg
Δημιουργεί ένα περίτεχνο υφαντό από λεπτές ίνες φύλλων, χλόης και φύλλων φοίνικα. Κάθε ίνα που χρησιμοποιεί μπορεί να έχει μήκος 20-60 εκατοστών. Η φωλιά κρέμεται από ένα κλαδί φοίνικα, συνήθως πάνω από κάποια πηγή νερού, έχει έναν μακρύ διάδρομο που οδηγεί στον κεντρικό θάλαμο της ωοτοκίας και μία είσοδο στο πλάι. Το αρσενικό κάνει μέχρι και 500 "ταξίδια" για να ολοκληρώσει το έργο του. Φτιάχνει τη φωλιά στην ανατολική πλευρά του δέντρου, για προστασία από τους μουσώνες. Για να την ολοκληρώσει χρειάζεται 18 μέρες.
Φωτογραφία J.M.Garg
Όταν τελειώσει το έργο του κρέμεται κάτω από αυτό και αρχίζει να χτυπά τα φτερά του καλώντας το θηλυκό. Αυτό ελέγχει τη φωλιά και δείχνει την αποδοχή του ή όχι στο αρσενικό. Αν του αρέσει η φωλιά, εκεί θα γεννήσει 2-4 αυγά τα οποία επωάζει για14-17 μέρες. Το αρσενικό μπορεί να χτίσει πολλές διαφορετικές φωλιές προκειμένου να προσελκύσει κι άλλα θηλυκά. Μελέτες έχουν δείξει ότι, για το θηλυκό έχει μεγαλύτερη σημασία η θέση της φωλιάς παρά η δομή της.
Φωτογραφία J.M.Garg
Στην Ινδία πιστεύουν ότι τα baya, χρησιμοποιώντας λάσπη, κολλούν πυγολαμπίδες στα τοιχώματα της φωλιάς για να φωτίζεται το εσωτερικό της τη νύχτα. Το σίγουρο είναι ότι όντως χρησιμοποιούν λάσπη για να κάνουν τη φωλιά πιο ανθεκτική στους ισχυρούς ανέμους. Σε παλαιότερες εποχές, καλλιτέχνες του δρόμου χρησιμοποιούσαν εκπαιδευμένα baya για να προσφέρουν διασκέδαση.
Φωτογραφία J.M.Garg
Φωτογραφία Rupal Vaidya
Φωτογραφία J.M.Garg
Φωτογραφία J.M.Garg
Φωτογραφία J.M.Garg
Δείτε τον μικροσκοπικό αρχιτέκτονα επί το έργον!!
Πηγή 1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου