Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Μάθημα γεωγραφίας

Ο Καναδάς έχει 31 λίμνες σε έκταση 1.300 τετρ. χλμ. Έχει περίπου 31.700 μεγάλες λίμνες. Η ονομασία της χώρας προέρχεται, κατά πάσα πιθανότητα, από την λέξη των αυτοχθόνων Ινδιάνων Χιούρον-Ιροκουά «kanata», που σημαίνει «χωριό» ή «καταυλισμός».
Φωτογραφία Unbelievable
Το Μονακό είναι η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο και η Μογγολία είναι η πιο αραιοκατοικημένη. Το Καζακστάν και η Μογγολία είναι οι δύο μεγαλύτερες περίκλειστες χώρες, δηλαδή δε έχουν διέξοδο σε θάλασσα.
Φωτογραφία Doron
Η Νότια Αφρική έχει 11 επίσημες γλώσσες από τις οποίες οι 9 είναι ενδημικές. Η Φινλανδία είναι μια χώρα με χιλιάδες λίμνες και νησιά. Έχει περίπου 187.888 λίμνες και  179.584 νησιά.
Φωτογραφία InsectIntelligence
Στη Σιβηρία υπάρχει περισσότερο από το 25% των δασών του πλανήτη. Καλύπτεται κατά 40% από μεγάλα δάση κωνοφόρων δέντρων. Τα έλατα, οι σημύδες, λεύκες, βρύα κ.ά. βρίσκονται σε αφθονία.
Φωτογραφία Elkwiki
Η Ισλανδία, "η γη της φωτιάς και του πάγου", έχει περισσότερα από 200 ηφαίστεια και 120 παγετώνες. Υπάρχει επίσης πληθώρα από θερμοπίδακες (γκέιζερ). 
Φωτογραφία David Karnå
Η Ανταρκτική είναι η μεγαλύτερη έρημος του πλανήτη με ποσοστό βροχοπτώσεων μόνο 200 mm ετησίως. Το 98% της έκτασής της καλύπτεται από πάγο πάχους, κατά μέσο όρο, 1.6 χλμ.
Φωτογραφία National Science Foundation
Το Νεπάλ λέγεται και Ορεινό Βασίλειο γιατί τα 9/10 του εδάφους του καλύπτονται από ψηλά βουνά. Από τα δέκα πιο ψηλά βουνά του κόσμου τα εννέα βρίσκονται στο Νεπάλ. 
Οι πιο ψηλές κορυφές είναι το Έβερεστ (8.843 μ.), η Κανγκτσενγιούνγκα (8.044 μ.), η Ντολαγκίρι (8.043 μ.) κ.ά. Μόνο στα νότια υπάρχει μια μικρή κοιλάδα, μέρος της κοιλάδας του ποταμού Γάγγη και είναι ελώδης ζούγκλα.
Φωτογραφία Lucag
Ισπανία σημαίνει "η γη των κουνελιών". Προέρχεται από την φοινικική λέξη "i-shephan-im" με την οποία ονόμασαν την Ιβηρική χερσόνησο οι Φοίνικες πάνω από 1.000 έτη π.Χ. Οι Ρωμαίοι το μετέτρεψαν στη λατινική μορφή  Hispania και τελικά στη σύγχρονη λέξη Ισπανία.
Φωτογραφία Asier Sarasua Garmendia
Η περιοχή των Άνδεων στη Νότια Αμερική θεωρείται η πιο ηφαιστειώδης χώρα του κόσμου με πάρα πολλά ενεργά ηφαίστεια, από τα οποία το Κοτοπάξι (5.897 μ.) του Ισημερινού θεωρείται το υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου. Άλλα ενεργά ηφαίστεια των Άνδεων, από τα ψηλότερα, είναι το Σαχάμα της Βολιβίας και το Χιμποράθο του Ισημερινού.
Φωτογραφία Jorge Morales Piderit
Η Γροιλανδία είναι το μεγαλύτερο νησί και η μεγαλύτερη εξαρτώμενη περιοχή του κόσμου με βάση την έκταση. Περίπου το 81 % της έκτασής της καλύπτεται με πάγο. Τα 9/10 του εδάφους της είναι σκεπασμένα με ένα παχύ στρώμα πάγου, που έχει πάχος από 300 μ. στην περιφέρεια ως 3.000 μ. στο εσωτερικό. Αποτελεί ένα συνεχόμενο οροπέδιο με πολλές κορυφές, από τις οποίες μερικές ξεπερνούν τα 2.000 μ. 
Φωτογραφία Stig Nygaard

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...