Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Τα θαύματα του ουρανού, όπως τα είδε η NASA

Πριν από 14 χρόνια, η NASA ξεκίνησε να εξερευνά τον ουρανό κατά έναν τρόπο που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ. Μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα της αποστολής, που είχε ως στόχο να χρησιμοποιήσει υπέρυθρες εικόνες για να χαρτογραφήσει τι υπάρχει εκεί πάνω, είχαν παραμείνει κρυμμένα στον περισσότερο κόσμο.  
 Πλέον μπορούμε να τα δούμε. Η φημισμένη διαστημική υπηρεσία παρουσίασε τα αποτελέσματα από την αποστολή του υπέρυθρου διαστημικού τηλεσκόπιου (WISE), μία πρωτοβουλία που τράβηξε περίπου 2.7 εκατομμύρια εικόνες του ουρανού, καταγράφοντας τα πάντα, από κοντινούς αστεροειδείς μέχρι μακρινούς γαλαξίες. Μετά από κοντά μιάμιση δεκαετία αποστολής, ορίστε κάποιες από τις φωτογραφίες που τράβηξε το WISE από το «μεγάλο άγνωστο», που θα κάνουν το σαγόνι σας να πέσει κάτω...
Ένα τεράστιο κομμάτι του Γαλαξία μας είναι αποτυπωμένο σ' αυτό το μωσαϊκό, που περιλαμβάνει τους αστερισμούς της Κασσιόπης και του Κηφέα, που πήραν τα ονόματά τους από μία αρχαία Βασίλισσα και του Βασιλιά της Αιθιοπίας, όπως αναφέρονται στην Ελληνική μυθολογία.
Το WISE είχε την ικανότητα να εντοπίσει τα ξεχασμένα κατάλοιπα του Puppis A, του κόκκινου σύννεφου σκόνης, που είναι τα απομεινάρια μίας έκρηξης supernova που συνέβη πριν από 3.700 χρόνια.
Το υλικό από την αποστολή του WISE της NASA έδωσε την δυνατότητα σ' έναν καλλιτέχνη να απεικονίσει σ' αυτή την εικόνα έναν γιγαντιαίο αστεροειδή, που μπορεί να μοιάζει με εκείνον που κάποτε εξαφάνισε τους δεινόσαυρους από τη γη.
Με τον καλοκαιρινό βραδινό ουρανό της Νότιας Αμερικής να είναι το καλύτερο μέρος για να το παρατηρήσει κανείς, αυτός είναι ο γνωστός ως αστερισμός του Σκορπιού, που πήρε το όνομά του από τον τρομακτικό σκορπιό που φαντάζονταν οι αρχαίοι Έλληνες.
Όπως φάνηκε μέσα από το φακό του WISE, εδώ έχουμε για μία ακόμη φορά τον αστερισμό της Κασσιόπης, που έχει το παρατσούκλι 'Pacman', αφού σ' αυτή την εικόνα μοιάζει να προχωράει δαγκώνοντας το σύμπαν με κοφτερά σαν ξυράφι δόντια.
Υπέρυθρες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο WISE δείχνουν τα όλο σκόνη απομεινάρια του RCW 86, το πιο παλιό παράδειγμα supernova, ή ενός αστεριού που εκρήγνυται.
Ακόμα μία εκπληκτική εικόνα του RCW 86, της πιο παλιάς καταγεγραμμένης έκρηξης αστεριού. 
Ο μύθος λέει πως οι Κινέζοι είδαν με τα μάτια τους την supernova το 185 π.Χ., παρατηρώντας την παρουσία ενός «ξένου» αστεριού, που παρέμεινε στον ουρανό επί οκτώ μήνες πριν γίνει η έκρηξή του.
Οι μαύρες περιοχές σ' αυτή την εικόνα, που λέγονται υπέρυθρα μαύρα σύννεφα, απεικονίζουν ιδιαίτερα πυκνά σύννεφα κόντρα στη λαμπερή λάμψη του Γαλαξία μας.
Η πράσινη τελεία στο κέντρο αυτής της εικόνας λέγεται WISE 1828+2650, το κωδικό όνομα για το πιο παγωμένο καφέ νάνο που είναι γνωστό, ένα ουράνιο σώμα που μοιάζει με αστέρι.
Η κυκλωμένη με πράσινο τελεία στην φωτογραφία είναι ένας αστεροειδής, ο πρώτος γνωστός Earth Trojan αστεροειδής, που στην πραγματικότητα  είναι είτε αστέρια είτε γαλαξίες πολύ μακριά από το ηλιακό μας σύστημα.
Στοιχεία από το WISE της NASA έδωσαν την δυνατότητα σ' έναν καλλιτέχνη να δημιουργήσει αυτή την εικόνα, που αναπαριστά πως μπορεί να μοιάζει μία λαμπερή μαύρη τρύπα.
Εδώ έχουμε το σύννεφο CG4 όπως φαίνεται απ' αυτή την εικόνα του τηλεσκόπιου WISE, που όπως πολλοί πιστεύουν, χάρη στο πράσινο σχήμα του στον ουρανό, μοιάζει με έναν κοσμικό αλιγάτορα που προχωράει στο διάστημα, «τρώγοντάς» το.
Αυτή εικόνα τονίζει όλες τις περιοχές σχηματισμών των αστεριών, σε μία. Σ' αυτή εικόνα μόνο, ξεχωρίζουν πέντε κέντρα της γέννησης αστεριών, όλα περιτριγυρισμένα από αέρια και σκόνη που η θερμοκρασία τους έχει αυξηθεί από τα παραπλήσια αστέρια.
Σύμφωνα με τη NASA, όπως φυσάει η σκόνη εδώ στη γη, έτσι και η διαστημική σκόνη -που την βλέπουμε εδώ στην εικόνα- μπορεί να απλωθεί παντού στο διάστημα από τον αέρα και την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα αστέρια.
Εδώ βλέπουμε τον αστερισμό του Κύκνου, που είναι γνωστός επειδή μοιάζει με έναν κύκνο που φτερουγίζει μέσα στη νύχτα. Στην πραγματικότητα, ο αστερισμός είναι πιο κοινά γνωστός ως Βόρειος Σταυρός, που τον βλέπουμε στον ουρανό το καλοκαίρι, πάνω από το βόρειο ημισφαίριο.
Η εικόνα του νεφελώματος NGC 2174, που βρίσκεται στα σύνορα των αστερισμών των Διδύμων και του Ωρίωνα, και που διακρίνεται για την όμορφη απεικόνιση του χρώματος και του φωτός, είναι ο λόγος που η NASA το αποκαλεί ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ του ουρανού.
Στην Ελληνική μυθολογία, ο Ωρίωνας ήταν ο κυνηγός που ο εγωισμός του ήταν τόσο μεγάλος που εξόργισε τη θεά Άρτεμη, που τον εξόρισε στον ουρανό. Εδώ βλέπουμε το κεφάλι, τη θολή κόκκινη τελεία στο κέντρο του Ωρίωνα, έναν από τους πιο διάσημους αστερισμούς.
Λίγα πράγματα στον ουρανό είναι τόσο πολύχρωμα όσο το νεφέλωμα Ophiuchi, που βρέθηκε εδώ να υψώνεται πάνω από το Γαλαξία μας στον βραδινό ουρανό.
Η St. Patrick's Day έχει περάσει πλέον, ωστόσο το αστέρι Shamrock συνεχίζει να λάμπει ψηλά στον ουρανό. Το αστέρι Shamrock έχει πράσινο χρώμα σ' αυτή την υπέρυθρη άποψη από το φακό του WISE της NASA.
Αυτή η εικόνα δείχνει το αστέρι Alpha Camelopardalis να τρέχει κατά μήκος του ουρανού. Η μεγάλη κόκκινη καμπύλη είναι ένα Κύμα Κρούσης, που η NASA σημειώνει πως είναι παρόμοια με τα απόνερα που κάνει ένα πλοίο στο νερό στο μπροστινό του μέρος.
Πηγή  1

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα Νίκη. Πρώτα να ευχηθώ χρόνια πολλά σήμερα! Και το θέμα σου εκπληκτικό. Οι φώτο σου συναρπαστικές πραγματικά είναι ένας κόσμος φανταστικά φτιαγμένος...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια μας πολλά Άννα!!! Να είσαι καλά, χαίρομαι που σου άρεσε η εγγραφή!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...