Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Βόλτα στις πλατείες της Ευρώπης

Πολλές είναι οι πλατείες που υπάρχουν στις πόλεις της Ευρώπης και ξεχωριστές. Ανοιχτοί  δημόσιοι χώροι, κατάλληλοι για αγορές, μουσικές ή άλλου είδους εκδηλώσεις και κυρίως για μια βόλτα. 
Κτήρια, αγάλματα, σιντριβάνια, μνημεία στολίζουν τους χώρους. Περιδιαβαίνοντας κάθε πλατεία βλέπεις την ιστορία γραμμένη σε όλα αυτά.
Με την σημερινή εγγραφή θα κάνουμε βόλτα σε πλατείες δέκα ευρωπαϊκών πόλεων. Απολαύστε τη!!
Grand Place-Βρυξέλλες, Βέλγιο
Φωτογραφία Wouter Hagens
Grand Place ονομάζεται η κεντρική πλατεία των Βρυξελλών. Αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό και ορόσημο για την πόλη των Βρυξελλών. Έχει χαρακτηριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ "Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς". Το Δημαρχείο της πόλης και το Maison du Roi ή Breadhouse περιστοιχίζουν την πλατεία.
Φωτογραφία Michielverbeek
Κάθε δύο χρόνια, ένα τεράστιο "χαλί λουλουδιών" απλώνεται στην πλατεία για λίγες ημέρες. 1.800 τετρ. μέτρα καλύπτονται από μπιγκόνιες, με τις οποίες δημιουργούνται διάφορα σχέδια. Για πρώτη φορά το πολύχρωμο χαλί στρώθηκε το 1971 και από τότε έγινε παράδοση που συνεχίστηκε και προσελκύει πολλούς τουρίστες.
Φωτογραφία Wouter Hagens
Old Town Square-Πράγα, Τσεχία
Φωτογραφία BrokenSphere
Η πλατεία της Παλιάς Πόλης της Πράγας είναι μια ιστορική πλατεία. Βρίσκεται ανάμεσα στην πλατεία Wenceslas και στην Γέφυρα του Καρόλου. Στολισμένη με κτήρια διαφόρων αρχιτεκτονικών στυλ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η γοτθική εκκλησία Týn και η μπαρόκ του Αγ. Νικολάου. 
Φωτογραφία Yair Haklai
Ανάμεσα στις πολλές εκκλησίες, βρίσκεται το Αστρονομικό Ρολόι, ενώ ο πύργος στο Παλιό Δημαρχείο προσφέρει πανοραμική θέα της Παλιάς Πόλης. Στο κέντρο της πλατείας υπάρχει το άγαλμα του μεταρρυθμιστή Jan Hus, ο οποίος κάηκε στην πυρά λόγω των ιδεών του. Η πλατεία είναι μία όαση για τους κουρασμένους τουρίστες, που έχουν περιπλανηθεί στα σοκάκια της Πράγας.
Φωτογραφία Estec GmbH, Billig Hotel in Prag
Πλατεία Σπιανάδα-Κέρκυρα, Ελλάδα
Φωτογραφία  Nikos Grigoropoulos
Η Σπιανάδα είναι η μεγαλύτερη πλατεία στην Κέρκυρα αλλά και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια , μια πλατεία εντυπωσιακή όσο και ιστορική. Το 1576 οι κάτοικοι άρχισαν να γκρεμίζουν κτήρια που βρίσκονταν περιμετρικά του Φρουρίου για να αυξήσουν την ορατότητά τους, αλλά και την αμυντική τους δυνατότητα. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.500 σπίτια γκρεμίστηκαν μέσα σε 2,5 χρόνια. Η περιοχή δεντροφυτεύτηκε από τους Γάλλους αργότερα, δημιουργώντας την ιστορική πλέον Σπιανάδα στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας. 
Φωτογραφία MάΝoS
Η πλατεία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον πάντα γεμάτο κόσμο πεζόδρομο του Λιστόν με τα γαλλικής αρχιτεκτονικής κτήρια και τις αμέτρητες καφετέριες. Η κατασκευή του Λιστόν άρχισε το 1807 και τελείωσε το 1814 από τους Αυτοκρατορικούς Γάλλους του Ναπολέοντα με αποκλειστικό σκοπό τη στέγαση τότε του Γαλλικού στρατού.
Φωτογραφία pandimis
Ο περίπατος στη Σπιανάδα είναι απολαυστικός και απαραίτητος, καθώς η θέα προς τη θάλασσα είναι υπέροχη. Περπατώντας στην πλατεία βλέπει κανείς και την Ιωνικού Ρυθμού Στέρνα που χτίστηκε προς τιμήν του Sir Thomas Maitland, Άγγλου Αρμοστή.
Φωτογραφία pandimis
Kongens Nytorv-Κοπεγχάγη, Δανία
Φωτογραφία Jim G
Η πλατεία Kongens Nytorv βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία της Κοπεγχάγης, στο τέλος ενός του πεζόδρομου Strøget. Σημαντικά κτήρια βρίσκονται στην πλατεία, όπως το παλάτι Charlottenborg, το παλάτι Thott και το Βασιλικό Θέατρο της Δανίας.
Το έφιππο άγαλμα του βασιλιά Christian V, που χρονολογείται από το 1688 στολίζει την πλατεία. Επίσης, ένα παλιό περίπτερο και τηλεφωνικός θάλαμος σε στυλ μπαρόκ, υπάρχει από το 1913. Έχει επιχαλκωμένη οροφή και χειροποίητα διακοσμητικά στοιχεία. Σήμερα στεγάζει ένα μικρό καφέ.
Φωτογραφία IMG_0673
Η πλατεία χρησιμοποιείται συχνά ως ανοιχτός εκθεσιακός χώρος, κυρίως για εκθέσεις φωτογραφίας κι έχει παγοδρόμιο που λειτουργεί το χειμώνα. Υπάρχει παράδοση, σύμφωνα με την οποία οι μαθητές που αποφοιτούν έρχονται στην πλατεία και γιορτάζουν την αποφοίτησή τους.
Φωτογραφία Claus K
Πλατεία Trafalgar-Λονδίνο, Αγγλία
Φωτογραφία Diliff
Η πλατεία Τραφάλγκαρ  είναι μία από τις κεντρικότερες πλατείες του Λονδίνου αποτελώντας ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Στην πλατεία δεσπόζει η στήλη του Νέλσον, νικητή της ναυμαχίας του Τραφάλγκαρ που περιβάλλεται από τα αγάλματα τεσσάρων λεόντων στη βάση της.
Φωτογραφία Mukumbura
 Στην πλατεία υπάρχουν, επίσης, αρκετά αγάλματα και γλυπτά, με μια θέση που αποκαλείται "the Plinth" να καταλαμβάνεται εκ περιτροπής από εκθέματα μοντέρνας τέχνης. Η πλατεία είναι επίσης χώρος δημόσιων συγκεντρώσεων και εορτασμών, όπως π.χ. η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Φωτογραφία James F.
Place Stanislas-Νανσύ, Γαλλία
Φωτογραφία JLL / TL
Place Stanislas ονομάζεται μια μεγάλη πεζοδρομημένη πλατεία στην πόλη Νανσύ της Γαλλίας. Από το 1983, έχει συμπεριληφθεί στη λίστα της ΟΥΝΕΣΚΟ, ως "Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς". Τον σχεδιασμό της πλατείας εμπνεύστηκε ο Stanisław Leszczyński, προκειμένου να συνδέσει την μεσαιωνική παλιά πόλη της Νανσύ με την νέα πόλη, που χτίστηκε από τον Charles III, δούκα της Λωραίνης, τον 17ο αιώνα.
Φωτογραφία Blanquette
Το Δημαρχείο της Νανσί, η Όπερα-Θέατρο, το Μουσείο Καλών Τεχνών είναι μερικά από τα κτήρια που βρίσκονται στην πλατεία. Το Hôtel de Ville, γνωστό και ως Palais de Stanislas είναι το μεγαλύτερο κτίριο στην πλατεία και καταλαμβάνει ολόκληρη τη νότια πλευρά της. Χτίστηκε το 1752-1755 και έχει χαρακτηριστεί "ιστορικό μνημείο". 
Φωτογραφία Moala
Piazza del Popolo-Ρώμη, Ιταλία
Φωτογραφία WolfgangM
Το όνομά της πλατείας στην σύγχρονη ιταλική σημαίνει "πλατεία λαού". Ιστορικά όμως, προέρχεται από τις λεύκες (populus στα Λατινικά), από τις οποίες ονομάστηκε και η εκκλησία Santa Maria del Popolo, στην βορειοανατολική γωνία της πλατείας.
Το νεοκλασικό στυλ της πλατείας σχεδιάστηκε, μεταξύ 1811 και 1822 από τον αρχιτέκτονα Giuseppe Valadier. 
Φωτογραφία J.P.Lon
Το συντριβάνι του Ποσειδώνα (Fontana del Nettuno) βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πλατείας-ο Ποσειδώνας με την τρίαινά του συνοδεύεται από δύο δελφίνια. Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται το Fontana dell' Obelisco, τέσσερα μικρά σιντριβάνια, το καθένα με ένα λιοντάρι πάνω σε πλίνθινη σκάλα.
Φωτογραφία Luca.p
Plaça de Catalunya-Βαρκελώνη, Ισπανία
Φωτογραφία Yearofthedragon 
Η πλατεία Καταλονίας βρίσκεται στο κέντρο της Βαρκελώνης και αποτελεί κέντρο της τουριστικής ζωής της πόλης. Είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα σιντριβάνια και τα αγάλματά της, καθώς και για το πλήθος των περιστεριών που μαζεύονται σ' αυτή.
Φωτογραφία 1997
Δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν κατεδαφίστηκαν τα μεσαιωνικά τείχη της πόλης (19ος αιώνας). Το υπόγειο τμήμα της πλατείας είναι διακοσμημένο με ψηφιδωτά. Θέατρα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία,  κ.ά. υπάρχουν στην πλατεία, που αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο της πόλης.
Φωτογραφία Bert 
Praça do Comércio-Λισαβόνα, Πορτογαλία
Φωτογραφία Bruno Almeida
Η πλατεία Εμπορίου στη Λισαβόνα βρίσκεται κοντά στον ποταμό Τάγο. Είναι γνωστή ως πλατεία Ανακτόρων (Terreiro do Paço), γιατί εδώ βρισκόταν το βασιλικό παλάτι Paços da Ribeira, το οποίο καταστράφηκε στο μεγάλο σεισμό στην Λισαβόνα, το 1755.
Η πλατεία ανακατασκευάστηκε μετά το σεισμό και ονομάστηκε πλατεία Εμπορίου.
Φωτογραφία Ozeye
Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται το έφιππο άγαλμα του βασιλιά José I, από το 1775. Μια αψίδα, η Arco da Rua Augusta, συνδέει την πλατεία με τον οδό Augusta και τις άλλες πλατείες της Λισαβόνας. Έχει ένα ρολόι και διάφορα αγάλματα, ανάμεσά τους το άγαλμα του Βάσκο ντα Γκάμα κ.ά.
Φωτογραφία Maragato1976
Marienplatz-Μόναχο, Γερμανία
Φωτογραφία Diliff
Η Πλατεία της Παναγίας βρίσκεται στο κέντρο του Μονάχου και αποτελεί την κεντρική πλατεία της πόλης από το 1158. Ονομάστηκε Marienplatz, λόγω ενός μνημείου που κατασκευάστηκε το 1638, προς τιμή της Παναγίας, για να γιορτάσουν το τέλος της σουηδικής κατοχής.
Φωτογραφία Boenj
Σήμερα η πλατεία κυριαρχείται από το Νέο Δημαρχείο, στη βόρεια πλευρά. Το μεταλλόφωνο Rathaus στον πύργο του δημαρχείου προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. 
Φωτογραφία Dwacker 
Στην ανατολική πλευρά της πλατείας, βρίσκεται το Παλιό Δημαρχείο, ένα ανακατασκευασμένο κτίριο γοτθικού ρυθμού. Η πεζοδρομημένη ζώνη μεταξύ της πλατείας Karlsplatz και της  Marienplatz είναι μια πολυσύχναστη περιοχή με πολλά καταστήματα και εστιατόρια.
Φωτογραφία WiNG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...