Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Εκεί όπου συναντώνται οι ποταμοί

Συμβολή στην γεωγραφία είναι το σημείο συνάντησης δύο οι περισσότερων ποταμών. Συνήθως αναφέρεται στο σημείο όπου ένας παραπόταμος συναντάει τον κύριο ποταμό.
Στον πλανήτη μας υπάρχουν ποταμοί, οι οποίοι στην συμβολή τους με άλλα ποτάμια δημιουργούν εξαιρετικά ασυνήθιστες εικόνες.
Δείτε τι εννοώ!
Οι ποταμοί Ροδανός-Arve 
Ο Ροδανός είναι ένα σημαντικό ποτάμι της Ευρώπης. Πηγάζει από τις Πεννικές Άλπεις στην Ελβετία, σχηματίζει τη λίμνη της Γενεύης και συνεχίζει την πορεία του στο γαλλικό έδαφος. Στη συμβολή του με τον παραπόταμό του Arve δημιουργείται μια εντυπωσιακή χρωματική αντίθεση των νερών, αποτέλεσμα του υψηλότερου επίπεδου λάσπης που μεταφέρει ο Arve. Στη φωτογραφία, αριστερά βλέπετε τον Ροδανό και δεξιά τον Arve.
Φωτογραφία  Nauticashades
Οι ποταμοί Δούναβης-Ilz-Inn 
Το Passau είναι μια πόλη στην Κάτω Βαυαρία, στην Γερμανία. Είναι γνωστή και ως "πόλη των τριών ποταμών". Ο λόγος είναι ότι, εδώ ο Δούναβης ενώνεται με τον ποταμό Inn από το νότο και τον Ilz από το βορρά. Ο Inn πηγάζει από τις Ελβετικές Άλπεις και είναι μεγάλος ποταμός, ενώ ο Ilz είναι μικρότερος. Πηγάζει από δυο βουνά της Γερμανίας και αποκαλείται "μαύρο μαργαριτάρι".
Πηγή φωτογραφίας
Οι ποταμοί Rio Negro-Rio Solimoes
Το σημείο στο οποίο συμβάλλουν οι ποταμοί Rio Negro, ο μεγαλύτερος αριστερός παραπόταμος του Αμαζόνιου και Rio Solimoes είναι γνωστό ως "Meeting of Waters-Η συνάντηση των νερών". Τα σκούρα, σχεδόν μαύρα νερά τουRio Negro ενώνονται με τα ανοιχτόχρωμα, σαν το χρώμα της άμμου, νερά του Rio Solimoes δημιουργώντας μια έντονη χρωματική αντίθεση κι ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα στο Manaus της Βραζιλίας. Το φαινόμενο οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας, ταχύτητας και πυκνότητας του νερού των δύο ποταμών.
Φωτογραφία Immelman284
Οι ποταμοί Fraser-Thompson
Ο Fraser είναι ο δέκατος μεγαλύτερος ποταμός στον Καναδά. Πηγάζει από τα Βραχώδη Όρη της Βρεταννικής Κολομβίας. Ο μεγαλύτερος παραπόταμός του είναι ο ποταμός Thompson. Οι δύο ποταμοί ενώνονται στο Lytton, ένα μικρό χωριό με 300 κατοίκους. Η χρωματική αντίθεση που δημιουργείται οφείλεται στο ότι, τα νερά του Thompson είναι πεντακάθαρα σε αντίθεση με αυτά του Fraser.
Φωτογραφία siacob
Οι ποταμοί Allahabad-Bhāgīrathī 
Το Devprayag είναι μια πόλη της Ινδίας, στην περιοχή Tehri Garhwal. Εδώ ο ποταμός Allahabad  συμβάλλει με τον ποταμό Bhāgīrathī και σχηματίζεται ο ιερός ποταμός των Ινδουιστών, ο Γάγγης. Οι δύο αυτοί ποταμοί πηγάζουν από τους παγετώνες  των Ιμαλαίων.
Φωτογραφία Indyy
Οι ποταμοί Κολοράντο-Green
Ο ποταμός Κολοράντο είναι ο κύριος ποταμός στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ και το βορειοδυτικό Μεξικό. Γνωστός για τα φαράγγια που διασχίζει και τα άγρια, ορμητικά νερά του σε κάποια σημεία του, είναι η κύρια πηγή νερού για τις γεωργικές και αστικές περιοχές. Ο Green είναι παραπόταμος του Κολοράντο και είναι λίγο μικρότερος απ' αυτόν. Διατρέχει μεγάλο μέρος του οροπεδίου του Κολοράντο και κάποια από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια των ΗΠΑ. Στο σημείο που ενώνονται τα δύο ποτάμια, λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας λάσπης που μεταφέρει ο Green, δημιουργείται το αποτέλεσμα που βλέπετε στη φωτογραφία.
Πηγή φωτογραφίας
Οι ποταμοί Ρήνος-Μοζέλλας
Ο Ρήνος είναι ένας από τους μακρύτερους και σπουδαιότερους ποταμούς της Ευρώπης. Πηγάζει από τις Ελβετικές Άλπεις. Ο Μοζέλλας είναι αριστερός παραπόταμος του Ρήνου και πηγάζει από τα Βόσγια Όρη. Οι δύο ποταμοί συμβάλλουν στη πόλη Κόμπλεντς, στη νοτιοδυτική Γερμανία. Το όνομα της πόλης προέρχεται από τη λατινική λέξη "confluentes", δηλαδή "συμβολή".
Φωτογραφία Peter Dieter Jansen 
Οι ποταμοί Μισισιπής-Οχάιο
Ο Μισισιπής είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Βόρειας Αμερικής. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη misi-ziibi της γλώσσας Ojibwe που σημαίνει ο "μεγάλος ποταμός". Ο Οχάιο είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμός του. Στο σημείο που συμβάλλουν βρίσκεται η πόλη Cairo, του Ιλλινόις. Σ' αυτό το σημείο, ο Οχάιο είναι μεγαλύτερος από τον Μισισιπή.
Φωτογραφία Howcheng
Οι ποταμοί Δούναβης-Ντράβα
Ο Ντράβα  είναι ένας παραπόταμος του Δούναβη που πηγάζει από τις Δολοπικές Άλπεις και τα νερά του χύνονται μέσω του Δούναβη στην Μαύρη Θάλασσα. Διασχίζει 5 ευρωπαϊκές χώρες. Λίγο πριν τα σύνορα Κροατίας - Σερβίας, νότια της πόλης του Όσιγιεκ χύνεται στον Δούναβη.
Πηγή φωτογραφίας
Οι ποταμοί Jialing-Γιανγκτσέ
O Jialing είναι παραπόταμος του ποταμού Γιανγκτσέ. Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του είναι η ελικοειδής πορεία του. Στην πόλη Chongqing, βρίσκεται η περιοχή στην οποία ο Jialing συμβάλλει με τον Γιανγκτσέ, τον τρίτο μεγαλύτερο σε μήκος ποταμό της Ασίας. Τα διάφανα γαλάζια νερά του Jialing ενώνονται με τα θολά καφέ νερά του Γιανγκτσέ. Η χρωματική αντίθεση είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.
Πηγή φωτογραφίας
Πληροφορίες από την wikipedia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...