Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Στις όχθες του ποταμού Μοζέλλα

Ο Μοζέλλας είναι ποταμός που διαρρέει τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία. Είναι αριστερός παραπόταμος του Ρήνου, με τον οποίο συμβάλλει στην πόλη Κόμπλεντς, στη νοτιοδυτική Γερμανία. Πηγάζει από τη δυτική πλαγιά του Μπαλόν ντ' Αλζάς (Ballon d'Alsace) στα Βόσγια όρη. Το συνολικό μήκος του από τις πηγές ως την συμβολή του με τον Ρήνο είναι περίπου 545 χ.λ.μ.
Κατά μήκος του ποταμού, ο οποίος είναι πλεύσιμος, υπάρχουν πόλεις και όμορφα αξιοθέατα, ενώ η κοιλάδα του είναι γνωστή για τα τοπία της και το κρασί που παράγεται εκεί. Νοητά λοιπόν, με την βοήθεια των φωτογραφιών, θα κάνουμε αυτό το ταξίδι και θα θαυμάσουμε άλλη μια όμορφη περιοχή του πλανήτη μας.
Το Μπαλόν ντ' Αλζάς, όπου βρίσκεται η πηγή του Μοζέλλα, είναι ένα βουνό στα σύνορα της Αλσατίας, Λωρραίνης και Φρανς-Κοντέ. Η κορυφή του στα 1.247 μέτρα, προσφέρει απλόχερη θέα προς τα Βόσγια όρη, την κοιλάδα του Ρήνου, τον Μέλανα Δρυμό και τις Άλπεις .
Πόλεις που βρίσκονται κατά μήκος του Μοζέλλα είναι στην Γαλλία: το Επινάλ, το Τουλ, το Ποντ-α-Μουσόν, το Μετς και η Τιονβίλ, στο Λουξεμβούργο: το Σένγκεν, το Ρέμιχ, το Γκρέβενμαχερ και το Βάσερμπίλιχ και στην Γερμανία το Τριρ, το Μπέρνκαστελ-Κούες, το Κόχεμ και το Κόμπλεντς.

Το Pont-à-Mousson είναι μια κοινότητα  στη βορειοανατολική Γαλλία. 
Είναι μια βιομηχανική πόλη με πολλά ιστορικά μνημεία, όπως η μονή των Premonstratensians, του 18ου αιώνα.
Φωτογραφία  Rolf Krahl
Φωτογραφία DailyM: ferrie=differentieel & Jöran Maaswinkel
Η πόλη Μέτς στη βορειοανατολική Γαλλία βρίσκεται στις όχθες των ποταμών Μοζέλλα και Seille. Με πλούσια ιστορία 3.000 χρόνων διαθέτει αξιόλογα κτίρια, πολλά από τα οποία αποτελούν μνημεία πολιτισμού και προστατεύονται από την Ουνέσκο. Στη φωτογραφία βλέπετε την προτεσταντική εκκλησία Neuf de Metz.
Φωτογραφία HEN-Magonza
Φωτογραφία Tourisme-Lorraine
Η κοιλάδα του Μοζέλλα κυριαρχείται από την παραγωγή κρασιού και πολλές μικρές κοινότητες βρίσκονται στις όχθες του. Ανάμεσά τους το Σένγκεν και το Remich.

Το Σένγκεν είναι μια μικρή οινοπαραγωγός κοινότητα στα νοτιοανατολικά του Λουξεμβούργου, κοντά στο γεωγραφικό σημείο όπου ενώνονται τα σύνορα Γερμανίας-Γαλλίας-Λουξεμβούργου. 
Φωτογραφία Cayambe
Φωτογραφία Cayambe
Το γραφικό Remich, βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού, η οποία αποτελεί τμήμα των συνόρων Γερμανίας-Λουξεμβούργου.
Φωτογραφία  Old Pink
Φωτογραφία tonykliemann
Το Κόχεμ, πόλη της Γερμανίας, βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού, σε υψόμετρο 83 μέτρων. Το κάστρο του Cochem χτίστηκε τον 11ο αιώνα. Καταστράφηκε ολοσχερώς Γάλλους στρατιώτες το 1689 και ανοικοδομήθηκε αργότερα, κατά τον 19ο αιώνα. Η θέα από το κάστρο Cochem είναι τόσο εντυπωσιακή όσο το ίδιο το κάστρο.
Φωτογραφία H.Peierl
Η πόλη Trier στη Γερμανία απλώνεται στις όχθες του Μοζέλλα, σε μια κοιλάδα ανάμεσα σε χαμηλούς, σκεπασμένους με αμπέλια, λόφους κόκκινου ψαμμίτη, κοντά στα σύνορα Γερμανίας-Λουξεμβούργου. Είναι γνωστή για τα καλοδιατηρημένα ρωμαϊκά και μεσαιωνικά κτίρια: λουτρά,  γέφυρες, αμφιθέατρα, ναοί γοτθικοί και βασιλικοί, μοναστήρια.
Φωτογραφία  Russell's Photos
Φωτογραφία latariosreise
Το μεσαιωνικό κάστρο Eltz είναι χτισμένο στους λόφους πάνω από τον ποταμό Μοζέλλα μεταξύ Κόμπλεντς και Τριρ, στη Γερμανία. Είναι ιδιωτικό κι εξακολουθεί να ανήκει σε απογόνους της οικογένειας που έζησε εκεί τον 12ο αιώνα.
Το κάστρο Bischofstein βρίσκεται σε μια απότομη πλαγιά με θέα τον ποταμό Μοζέλλα. Χτίστηκε το 1270, καταστράφηκε το 1689 και ανοικοδομήθηκε εκ νέου το 1930. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ο ψηλός-20 μέτρα-κυκλικός πύργος του, με ένα λευκό δαχτυλίδι στο μέσο του.
Φωτογραφία  brufa.90 
Φωτογραφία  brufa.90 
Το Bernkastel-Kues βρίσκεται 50 χλμ. μακριά από το Τρίερ και είναι γνωστό αμπελουργικό κέντρο.
Φωτογραφία Berthold Werner
Φωτογραφία maerzbecher-Deutschland zu Fuss
Τελευταίος σταθμός σε αυτή την περιήγηση στις όχθες του ποταμού Μοζέλλα το Κόμπλεντς, μια γερμανική πόλη στο σημείο που ο Μοζέλλας συναντά τον Ρήνο. Το Κόμπλεντς έχει πολλά ιστορικά αξιοθέατα: αμυντικά έργα, ισχυρά οχυρά, ναούς και κάστρα.
Φωτογραφία  maxunterwegs
Εκεί στην ανατολική όχθη του Ρήνου και με θέα στη συμβολή του με τον Μοζέλλα, πάνω σε έναν λόφο 118 μέτρων, υπάρχει το Ehrenbreitstein, ένα φρούριο του 16ου αιώνα.
Φωτογραφία maxunterwegs
Φωτογραφία  freeskier
Ο Ρωμαίος ποιητής Αυσόνιος ύμνησε τον ποταμό στο ποίημα Mosella κι αυτό είναι ένα μικρό απόσπασμα

Τι χρώμα είναι τώρα τα ήσυχα νερά σου;
Το απογευματινό αστέρι
έφερε το απογευματινό φως
και γέμισε τον ποταμό με την πράσινη λοφοπλαγιά
Οι κορυφές των λόφων ταλαντεύονται στον κυματισμό του νερού
Τρέμουν το άδειο κλήμα και γεμίζουν το σταφύλι
Στο καθαρό σου κρύσταλλο
Φωτογραφία Rynglieder
Πηγές 1 2 3 4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...