Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Delonix regia - το δέντρο φλόγα

Ένα από τα πιο όμορφα κι εντυπωσιακά ανθοφόρα φυτά είναι το δέντρο με την ονομασία Delonix regia. Ξεχωρίζει για τα φανταχτερά κόκκινα λουλούδια του και για τα φύλλα του που μοιάζουν με αυτά της φτέρης. 
Ονομάζεται και δέντρο-φλόγα.
Το όνομα του γένους προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Δήλος (που σημαίνει εμφανές), και όνυχα, που σημαίνει νύχι, αναφερόμενες στην εμφάνιση των εντυπωσιακών λουλουδιών του. Η Delonix regia είναι ένα φυτό ενδημικό στα δυτικά δάση της Μαδαγασκάρης, αλλά έχει εισαχθεί σε τροπικές και υπο-τροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα δέντρο υπό εξαφάνιση στην άγρια φύση, αλλά καλλιεργείται ως καλλωπιστικό σε πολλά μέρη. 
Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 5-12 μέτρα συνήθως, αλλά να καταλήξει και στα 30 μέτρα. Το πυκνό φύλλωμά του παρέχει εξαιρετική σκιά. Σε περιοχές με περιόδους ανομβρίας μπορεί να ρίξει τα φύλλα του κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, αλλά σε άλλες περιοχές είναι σχεδόν αειθαλές. Τα έντονα κόκκινα-πορφυρά-πορτοκαλί-κίτρινα άνθη του, που φτάνουν τα 8-10 εκατοστά, κάνουν το δέντρο ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα. 
Στο ινδικό κρατίδιο της Κεράλα, η Delonix regia ονομάζεται Kaalvarippoo που σημαίνει "το λουλούδι του Γολγοθά". Υπάρχει μια δημοφιλής πεποίθηση ότι όταν ο Ιησούς σταυρώθηκε, υπήρχε ένα μικρό δέντρο κοντά στον Σταυρό. Πιστεύεται ότι το αίμα του Ιησού Χριστού χύθηκε πάνω στα λουλούδια του δέντρου κι έτσι αυτά πήραν το έντονο κόκκινο χρώμα τους.
Πηγές 1 2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...