Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Κατά μήκος της Ιουρασικής Ακτής

Η Ιουρασική Ακτή εκτείνεται σε μήκος 155 χλμ. στην νότια Αγγλία, στα στενά της Μάγχης. Πρόκειται για ένα φυσικό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και θεωρείται ως ένα από τα θαύματα του φυσικού κόσμου.

Στην ακτή υπάρχουν βράχοι ηλικίας και γεωλογικής ιστορίας 180 εκατομμυρίων χρόνων, από την Τριασική, Ιουρασική και Κρητιδική περίοδο. Εξαιρετικά παραδείγματα γεωμορφών υπάρχουν κατά μήκος της ακτής, όπως η φυσική αψίδα στο Durdle Door, ο όρμος Lulworth, η παραλία Chesil, ο λόφος Golden Cap και η Νήσος του Πόρτλαντ.
Η παραλία Chesil είναι μία από τις καλύτερα μελετημένες παραλίες του κόσμου. Είναι διάσημη για τον όγκο και τον τύπο των βοτσάλων της. Η Λιμνοθάλασσα Fleet είναι μία από τις πιο σημαντικές αλατούχες λιμνοθάλασσες στην Ευρώπη. Τα ιζήματά της παρέχουν αποδείξεις για την εξέλιξη της παραλίας, τις αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας, το κλίμα και τη βλάστηση. Το Isle of Purbeck είναι αξιοσημείωτο για τις καλοσχηματισμένες παράκτιες γεωμορφές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται σπηλιές, όρμους και αψίδες βράχων.
Η περιοχή έχει γίνει πεδίο διεθνών μελετών λόγω της ποικίλης γεωλογίας της και της ποιότητας αυτής. Η συμβολή της και η συνεισφορά της στις επιστημονικές έρευνες της ιστορίας της γης, για περισσότερα από 300 χρόνια, είναι σημαντική. Η ακτή θεωρείται από γεωλόγους και γεωμορφολόγους σημαντικό κέντρο διδασκαλίας κι έρευνας. 
Φωτογραφία Adrian-Read
Απολιθώματα παγκόσμιας σημασίας, σπονδυλωτά και ασπόνδυλα, χερσαία και θαλάσσια, πρόσφεραν καλά διατηρημένα και ποικίλα στοιχεία για τις μορφές ζωής κατά τη διάρκεια του Μεσοζωικού αιώνα. Έχουν ανακαλυφθεί πατημασιές δεινοσαύρων, συμπεριλαμβανομένων ιπτάμενων αλλά και θαλάσσιων ερπετών. Εδώ η παλαιοντολόγος Mary Anning (1799 – 1847) μελέτησε τα απολιθώματα των ακτών και ανακάλυψε τον πρώτο ολοκληρωμένο ιχθυόσαυρο. Ανατολικά του Lulworth Cove βρίσκεται το "πιο ολοκληρωμένο απολιθωμένο δάσος όλων των εποχών".  Αποτελείται από απολιθωμένα δέντρα ηλικίας 140 εκατομμυρίων ετών, που μοιάζουν με τα σύγχρονα κυπαρίσσια.
Φωτογραφία  JauntyJane
 Το Μονοπάτι South West Coast δίνει τη δυνατότητα σε επισκέπτες της περιοχής να περπατήσουν κατά μήκος της Ιουρασικής ακτής, να θαυμάσουν τα πανέμορφα τοπία και με τη φαντασία τους να ταξιδέψουν εκατομμύρια χρόνια πριν, τότε που κυρίαρχοι της Γης ήταν οι δεινόσαυροι.
Φωτογραφία Ian Keith
Φωτογραφία Mike-DT6
Φωτογραφία   Kyle Taylor, Dream It. Do It.
Φωτογραφία  Kyle Taylor, Dream It. Do It
Φωτογραφία  Stoutcob
.Φωτογραφία  Kyle Taylor, Dream It. Do It.
Φωτογραφία  BeckH1
Φωτογραφία   Sueegriff
Φωτογραφία  Mark Wordy
Φωτογραφία Kyle Taylor, Dream It. Do It.
Φωτογραφία  Mukumbura
Πηγές 1 2 3 4 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...