Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Η καταβόθρα Ik Kil στο Μεξικό

Το Ik Kil βρίσκεται στη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό και είναι μια διάσημη καταβόθρα. Καταβόθρα ονομάζεται φυσικός σχηματισμός σε μορφή αγωγού ο οποίος καταλήγει σε άνοιγμα στο έδαφος, ή στον βυθό ενός υδάτινου σώματος από τον οποίο διέρχεται νερό. 
Φωτογραφία oggywaffler
Στη χερσόνησο Γιουκατάν δεν υπάρχουν ποτάμια, παρά μόνο λίγες λίμνες κι αυτές είναι ελώδεις. Οι καταβόθρες, cenotes όπως ονομάζονται, οι οποίες έχουν ευρεία κατανομή στη χερσόνησο, αποτελούν τη κύρια πηγή πόσιμου νερού, από το παρελθόν. Σημαντικοί οικισμοί των Μάγια, όπως η πόλη  Τσιτσέν Ιτζά, χτίστηκαν γύρω από αυτά τα φυσικά πηγάδια. Πολλά από αυτά, όπως το Πηγάδι της Θυσίας, αποτελούσαν ιερούς τόπους, όπου πραγματοποιούνταν τελετές και θυσίες. Οι Μάγια πίστευαν ότι οι καταβόθρες ήταν οι πύλες για την μετά θάνατο ζωή και πολύ συχνά έριχναν μέσα σε αυτές πολύτιμα αντικείμενα.
 Φωτογραφία  jodjphoto
Η ανακάλυψη χρυσών αντικειμένων που προσφέρονταν σε θυσίες σε κάποιες καταβόθρες, οδήγησε σε αρχαιολογικές εξερευνήσεις στις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1904, ανακαλύφθηκαν ανθρώπινοι σκελετοί και διάφορα αντικείμενα που επιβεβαίωναν τον τοπικό θρύλο, που αφορούσε  σε ανθρωποθυσίες στο θεό της βροχής Chaac. Τα ερείπια προστατεύονται από την Ουνέσκο ως Υποβρύχια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Η καταβόθρα στο Γιουκατάν έχει διάμετρο 60 μέτρων και βάθος 40 μέτρων. Είναι ανοιχτή προς τον ουρανό και η στάθμη του νερού είναι περίπου 26 μέτρα πάνω από το έδαφος. Στην περιοχή κοντά στην καταβόθρα βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης των Μάγια Τσιτσέν Ιτζά. Στις εκδρομές που διοργανώνονται, πολλοί είναι οι επισκέπτες που κάνουν μια βουτιά στα νερά του Ik Kil.  Μάλιστα, έχει κατασκευαστεί και μια σκάλα που διευκολύνει την πρόσβαση.
Φωτογραφία   Gаme of light
Καταβόθρες, εκτός από το Μεξικό, υπάρχουν σε διάφορες περιοχές του κόσμου-στην Αυστραλία, στο Μπελίζ (η διάσημη Μεγάλη Μπλε Τρύπα), στις ΗΠΑ, στην Ζιμπάμπουε. Στην Ελλάδα, γνωστές είναι οι καταβόθρες της Κεφαλλονιάς, στις οποίες νερό από τη θάλασσα εισέρχεται στο έδαφος από τη μια πλευρά του νησιού και εξέρχεται στην άλλη πλευρά του νησιού, σε μια απόσταση πάνω από 15 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...