Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Τα κάστρα της Μπελλιντσόνα

Στους πρόποδες των Άλπεων, ανατολικά του ποταμού Ticino, βρίσκεται η πόλη Μπελλιντσόνα. Η πόλη εκτείνεται κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού και είναι η πρωτεύουσα του καντονιού Ticino, στην Ελβετία.  Είναι διάσημη για τα τρία κάστρα της-Castelgrande, Montebello, Sasso Corbaro-που έχουν χαρακτηριστεί από την Ουνέσκο Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από το 2000.
Τα τρία κάστρα αποτελούν ένα δίκτυο οχυρώσεων γύρω από την πόλη. Μαζί με τους πύργους και τα έργα άμυνας ελέγχουν την κοιλάδα Τιτσίνο και κυριαρχούν στο κέντρο της πόλης. Το Castelgrande βρίσκεται σε βραχώδη κορυφή με θέα την κοιλάδα. Μια σειρά τειχών οχυρώνουν την παλιά πόλη και το συνδέουν με το δεύτερο κάστρο, το Montebello. Το τρίτο κάστρο, το Sasso Corbaro, βρίσκεται σε ένα απομονωμένο βραχώδες ακρωτήρι νότιο-ανατολικά των άλλων δύο.
Η Μπελλιντσόνα κατείχε πάντα μια σημαντική γεωγραφική θέση στις Άλπεις. Δημιουργήθηκε κατά την ρωμαϊκή εποχή σε μια θέση η οποία ελέγχει ολόκληρη την κοιλάδα του Τιτσίνο, που αποτελεί σημαντικό πέρασμα, μέσω των Άλπεων, από την βόρεια Ιταλία προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, Πολλά βασικά αλπικά περάσματα ενώνονταν στην πόλη αυτή και την καθιστούσαν εμπορικό κέντρο.  Κατέχει, επίσης, σημαντική θέση σε σχέση με την κοιλάδα του Πάδου.
Φωτογραφία  Almost Suma
Η περιοχή του Castel Grande είναι πιθανώς η πρώτη κατοικημένη περιοχή του Τιτσίνο. Υπάρχουν ενδείξεις συνεχούς ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή της Μπελλιντσόνα ήδη από τη νεολιθική εποχή. Στην αστική περιοχή της Μπελλιντσόνα ίχνη προϊστορικής ανθρώπινης παρουσίας εντοπίστηκαν στην κορυφογραμμή Castel Grande, χρονολογούμενα από τη Νεολιθική Εποχή, την Εποχή του Χαλκού και την Εποχή του Σιδήρου.
Το Καστελγκράντε είναι το μεγαλύτερο και το παλαιότερο από τα τρία κάστρα. Αποτελεί το κεντρικό σημείο όλων των οχυρώσεων, καθώς δεσπόζει σε ολόκληρη την πόλη διαθέτοντας δύο πύργους, που αποκαλούνται "λευκός" (Torre Bianca, 13ος αιώνας, ύψος 27 μ.) και "μαύρος" (Torre Nera, 14ος αιώνας, ύψος 28 μ.).
Το κάστρο Μοντεμπέλλο βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο, από τον οποίο πήρε το όνομά του. Βρίσκεται 90 μέτρα ψηλότερα από το Καστελγκράντε και τα αμυντικά τείχη της παλιάς πόλης ξεκινούσαν από εδώ. Ο κεντρικός "πυρήνας" του κάστρου κατασκευάστηκε κατά τον 13ο - 14ο αιώνα και αναστηλώθηκε αρκετές φορές από τότε.
Φωτογραφία Aliman5040
Φωτογραφία jeanlouisallix
Το τρίτο κάστρο,  ονομάζεται Σάσσο Κόρμπαρο και φέρει την ονομασία του λόφου στον οποίο κατασκευάστηκε. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σε χρόνο μόλις έξι μηνών, το 1479. Η δεσπόζουσα θέση του, σχεδόν 230 μ. ψηλότερα από την παλιά πόλη εξασφάλιζε την καλύτερη προστασία της κοιλάδας του Τιτσίνο. Το κάστρο έχει απόλυτα γεωμετρικό σχήμα τετραγώνου και περιβάλλεται από ισχυρότατα τείχη, των οποίων το πάχος φθάνει μέχρι τα 4,7 μέτρα στη βόρεια πλευρά τους. Ο πύργος - παρατηρητήριο που υψώνεται στη νότια πλευρά του έχει παραμείνει σχεδόν ανέπαφος.
Φωτογραφία Mikatu
Φωτογραφία  Francesco Federico
Τα τρία κάστρα της Μπελλιντσόνα, σύμφωνα με την Ουνέσκο, αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα μεσαιωνικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής στην περιοχή των Άλπεων. Έτσι η Μπελλιντσόνα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα των οχυρώσεων του 15ου αιώνα, τόσο για τη διάσταση της αρχιτεκτονικής της, όσο και για την εξαιρετική κατάσταση διατήρησης του συνόλου.
Φωτογραφία copetan
Φωτογραφία  Carmela_CH
Φωτογραφία  Bephep2010
Φωτογραφία  Martin-L
Φωτογραφία   jeanlouisallix
Φωτογραφία  zie rhazlin
Πηγές 1 2 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...