Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ιδιότητες και ικανότητες στον κόσμο των ζώων

Η σφήκα-αγγειοπλάστης είναι ένα από τα μέλη της οικογένειας Vespidae. Συνήθως έχει μαύρο ή καφέ χρώμα με κίτρινα, άσπρα, πορτοκαλί ή κόκκινα σχέδια. Οι σφήκες αυτές ξεχωρίζουν για την ικανότητά τους να χτίζουν τις φωλιές τους με λάσπη. Πολλές φορές, οι μεμονωμένες φωλιές μοιάζουν με πήλινα αγγεία. Πιστεύεται ότι οι ιθαγενείς της Αμερικής έφτιαξαν τα κεραμικά τους, σύμφωνα με τη μορφή των φωλιών αυτού του είδους.
Φωτογραφία Chinmayisk
Φωτογραφία Herman Giethoorn
Το Cassowary είναι ένα μεγάλο πτηνό, που δεν πετάει και ζει στα τροπικά δάση της Νέας Γουινέας. Ανήκει στην οικογένεια των στρουθιονίδων, όπως και η στρουθοκάμηλος και είναι το τρίτο ψηλότερο (1,5-1,8 μέτρα) και το δεύτερο βαρύτερο πτηνό στον κόσμο.
Είναι πολύ ντροπαλό, αν όμως το ενοχλήσουν γίνεται επιθετικό και επικίνδυνο. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά μέχρι και θανατηφόρα τραύματα ακόμα και σε ανθρώπους. Το κάθε πόδι του έχει τρία δάχτυλα με αιχμηρά νύχια. Το νύχι που έχει στο δεύτερο δάχτυλο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και με αυτό χτυπάει όταν επιτίθεται και κλωτσάει με τα ιδιαιτέρως δυνατά πόδια του. Είναι το πιο επικίνδυνο πτηνό στον κόσμο!!
Φωτογραφία Paul IJsendoorn
Ο σκίουρος της Καλιφόρνιας είναι ένας κοινός σκίουρος και ζει σε λαγούμια που σκάβει στο έδαφος. Ο κυριότερος θηρευτής τους είναι ο κροταλίας. Επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι αυτοί οι σκίουροι χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές για να γλυτώνουν από το στόμα του κροταλία. Τα θηλυκά μασούν το δέρμα που έχει αλλάξει το φίδι, το κάνουν πολτό και στη συνέχεια αλείφουν με αυτόν την ουρά τους αλλά και τα μικρά τους. Με αυτό τον τρόπο κρύβουν την δική τους μυρωδιά. 
Φωτογραφία Howcheng
Τα ζώα αυτά φαίνεται ότι πιστεύουν πως "η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση". Έτσι μάλλον εξηγείται η εξής συμπεριφορά τους απέναντι στον αιώνιο εχθρό τους: όταν εντοπίσουν ένα φίδι κοντά στο λαγούμι τους, μέσα στο οποίο υπάρχουν τα μικρά τους, κλωτσούν με τα πόδια τους την άμμο προκαλώντας έτσι το φίδι να κουνήσει την ουρά του. Από το θόρυβο των κροτάλων του οι σκίουροι εκτιμούν το μέγεθός του και το βαθμό δραστηριότητάς του. Μια άλλη στρατηγική είναι: κουνούν γρήγορα πέρα δώθε την ουρά τους δίνοντας στο φίδι το μήνυμα "δεν είμαι απειλή αλλά είμαι μεγάλος και γρήγορος και δεν αξίζει η προσπάθεια να με κυνηγούν".
Φωτογραφία Howcheng
Η νυχτοπεταλούδα Galleria mellonella αντιλαμβάνεται ήχους με συχνότητες έως 300 kHz. Συγκριτικά, στον άνθρωπο η ακοή εκτείνεται για ήχους με συχνότητα μεταξύ 20 Hz και 20 kHz, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες μειώνεται περίπου 12-15 kHz. Οι επιστήμονες λένε ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς πως έχει εξελιχθεί έτσι η ακοή τους, αλλά πιθανολογούν ότι θα έπρεπε να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ τους, για να αποφεύγουν τους φυσικούς θηρευτές τους.
Είναι το ζώο με την καλύτερη ακοή στον κόσμο!! 
Φωτογραφία ajmatthehiddenhouse
Το Scopus umbretta είναι ένα, μεσαίου μεγέθους, παρυδάτιο πτηνό, το οποίο απαντάται σε υγροτόπους της Αφρικής, της Μαδαγασκάρης και της Αραβικής χερσονήσου. Στα αγγλικά ονομάζεται Hammerkop ή Hammerhead, λόγω του σχήματος που έχει το κεφάλι του με ένα κυρτό ράμφος κι ένα λοφίο στο πίσω μέρος του, που θυμίζει σφυρί.
Φωτογραφία Voidoffrogs
Η συμπεριφορά των πτηνών αυτών είναι ασυνήθιστη. Για παράδειγμα, μαζεύονται σε ομάδες των δέκα και συμμετάσχουν σε μια ιδιαίτερη "τελετή": κάνουν κύκλους το ένα γύρω από το άλλο, φωνάζοντας δυνατά, υψώνοντας τα ράμφη τους και φτερουγίζουν. Η πιο παράξενη πτυχή της συμπεριφορά τους είναι η φωλιά τους. Φτιάχνουν μια τεράστια φωλιά, η οποία μερικές φορές ξεπερνά το 1,5 μέτρα σε πλάτος. Μπορεί να έχει μέχρι και 10 χιλιάδες κλαδιά και είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να αντέξει το βάρος ενός ανθρώπου. Σημειωτέον, ότι το hammerkop έχει μήκος 56 εκατοστών και ζυγίζει 470 γραμμάρια.
Φωτογραφία Batra
Ο ψαραετός Osprey, γνωστός και ως "γεράκι της θάλασσας" είναι ένα μεγάλο αρπακτικό πτηνό και απαντάται σε όλες τις ηπείρους, εκτός από την Ανταρκτική. Τα πτηνά αυτά είναι γνωστά για την μεγάλη ελαστικότητα των αρθρώσεών τους. Τα άκρα τους (φτερά και πόδια) έχουν προσαρμοστεί με την πάροδο του χρόνου για να έχουν μεγαλύτερη ευλυγισία. Ένα παράδειγμα αυτής της ιδιότητάς τους είναι το εξής: όταν πετούν προς λαμπερά φώτα π.χ. προς τον ήλιο, λυγίζουν το φτερό τους και προστατεύουν τα μάτια τους, για μια πιο ασφαλή πτήση.
Φωτογραφία Aviemore Ospreys
Πηγές 1 2 3 4 5 6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...