Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Το παραθαλάσσιο χωριό Βουρβουρού στη Χαλκιδική

Η Βουρβουρού είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό και παραθεριστικός οικισμός της επαρχίας Σιθωνίας, στη Χαλκιδική. 
Οι παραλίες της (Βουρβουρού, Λιβάρι, Ξιφάρα, Καρύδι, Μπάρα, Φάβα) και οι φυσικές ομορφιές της προσελκύουν κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες. 
Η παραλία Βουρβουρού
Φωτογραφία  Edal 
Απέναντι από τη Βουρβουρού και σε κοντινή απόσταση από την ακτή φαίνεται ένα σύμπλεγμα εννέα νησιών, (Αμπελίτσι, Καλόγρια, Περιστέρι, Άγιος Ισίδωρος, Πρασονήσι), που περιβάλλουν το σημαντικότερο και μεγαλύτερο, το Διάπορο. 
Το Διάπορο είναι αρκετά μεγάλο νησί, με τεράστιο φυσικό κόλπο, μήκους 700 μέτρων, τον Κρυφτό, ο οποίος χρησιμεύει ως τόπος ελλιμενισμού για τα καράβια, όταν η θάλασσα γίνεται τρικυμιώδης. Ο κόλπος καταλήγει σε αβαθή νερά, που παραμένουν πάντα θερμά. Το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού καλύπτεται από πευκοδάσος. 
Η παραλία Καρύδι
Ο επισκέπτης μπορεί να δει τον οικισμό του διδακτικού προσωπικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ο οποίος αποτελεί πρότυπο οικισμού σε πανελλήνια κλίμακα, καθώς επικρατεί απόλυτος σεβασμός προς το περιβάλλον. 
Επίσης από την κορυφή του όρους Ίταμος μπορεί να δει ολόκληρη τη Χαλκιδική και το Αιγαίο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μνημείο των Αεροπόρων.
Το μνημείο των πεσόντων αεροπόρων
Η εκκλησία του Αγίου Θεωνά
Φωτογραφία   Alex V.
Η παραλία Φάβα
 Στον οικισμό βρίσκονται πολλά ξωκλήσια, όπως της Παναγίας της Βουρβουρούς,  που γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, του Προφήτη Ηλία και του Θεωνά. 
Η περιοχή κατοικούνταν από τα παλιά χρόνια, όπως μαρτυρούν τα ερείπια από τον προβυζαντινό ναό του Αγίου Ανδρέα, που βρέθηκαν στο νησί Διάπορος. 
Είναι γνωστή από το 10ο αιώνα ως "Γη των Βουρβούριων".  
Αξιόλογο επίσης είναι και το "μέγα τείχος", οχυρωματικό έργο άγνωστης εποχής, που έκοβε την επικοινωνία του κύριου κορμού της Σιθωνίας με την υπόλοιπη Χαλκιδική.
Το Λιβάρι
Φωτογραφία  Hatzis House
Φωτογραφία fifilynx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...