Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Το νερό είναι πηγή ζωής

Μήπως γνωρίζετε;;
  • Τι ποσοστό από το νερό της γης είναι γλυκό και επομένως πόσιμο;;

Μόνο 2,5% από όλο το νερό του πλανήτη είναι γλυκό και περίπου τα 2/3 από αυτό είναι παγωμένο. Έτσι μένει λιγότερο από 1% για να χρησιμοποιηθεί στις καλλιέργειες, για να πιούμε και για άλλες χρήσεις.
  • Που χρησιμοποιείται περισσότερο νερό;;

Στη γεωργία και την κτηνοτροφία σε ποσοστό 64%.

  • Πόσο νερό χρησιμοποιεί ο μέσος Αμερικάνος κάθε μέρα;;

Ο μέσος Αμερικάνος χρησιμοποιεί καθημερινά 380 λίτρα νερού, 15 φορές περισσότερο απ' όσο χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες. Εκατομμύρια φτωχοί του κόσμου χρησιμοποιούν την ημέρα λιγότερο από 20 λίτρα.

  • Πόσο νερό είχε ο πλανήτης εκατομμύρια χρόνια πριν;;

Εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν οι δεινόσαυροι περιπλανιόνταν στον πλανήτη, αυτός είχε το ίδιο νερό όπως και σήμερα. Το νερό συνεχώς ανακυκλώνεται συνεχώς με την εξάτμισή του και στη συνέχεια την συμπύκνωσή του. Η ανακύκλωση αυτή του νερού του πλανήτη μέσω μετατροπών στη φυσική του κατάσταση είναι γνωστή ως υδρολογικός κύκλος ή κύκλος του νερού.

  • Η παραγωγή ποιου είδους απαιτεί περισσότερο νερό, για να δώσει θερμιδική αξία 500 θερμίδων: οι πατάτες, το ρύζι, τα πουλερικά ή το κρέας;;

Το κρέας είναι απαιτεί περισσότερο νερό, αφού χρειάζεται πάνω από 4.900 λίτρα νερού, όταν τα πουλερικά χρειάζονται 1.515 λίτρα, το ρύζι 251 λίτρα και οι πατάτες μόνο 89 λίτρα, για να δώσουν τροφή με θερμιδική αξία 500 θερμίδων.

  • Ποια χώρα το 2008 αναγνώρισε στη φύση αναφαίρετα δικαιώματα;;

Το Εκουαδόρ  το 2008 στο Σύνταγμά του αναγνώρισε τα δικαιώματα της φύσης. Ένα άρθρο με τον αριθμό 71, το οποίο είναι αφιερωμένο στα δικαιώματα της φύσης, ορίζει ότι «η φύση, μέσα στην οποία πραγματώνεται και αναπαράγεται η ζωή, έχει δικαίωμα στον απόλυτο σεβασμό της οντότητάς της, καθώς και στη διατήρηση και την αναγέννηση του ζωτικού της κύκλου, της δομής, και της εξελικτικής διαδικασίας της».

  • Που περιέχεται περισσότερο γλυκό νερό: στα σύννεφα και στους υδρατμούς που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα ή σε όλα τα ποτάμια του κόσμου;;

Τα σύννεφα μαζί τους υδρατμούς που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα έχουν έξι φορές περισσότερο νερό απ' όλα τα ποτάμια του κόσμου.

  • Ποια χώρα έχει τις μεγαλύτερες δεξαμενές νερού στον κόσμο;;

Η Κίνα, η οποία έχει 22.000 από τις μεγαλύτερες δεξαμενές νερού στο κόσμο, σχεδόν τις μισές απ' όσες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. 

  • Τα ζώα του γλυκού νερού εξαφανίζονται πιο γρήγορα ή αυτά που ζουν στο έδαφος και στη θάλασσα;;

Τα ζώα του γλυκού νερού είναι αυτά που εξαφανίζονται γρηγορότερα 4-6 φορές. Στις ΗΠΑ τα μισά σχεδόν από τα 573 ζώα που είναι στη λίστα είναι ζώα που ζουν σε γλυκό νερό.

  • Πόσο νερό χρειάζεται για να φτιαχτεί ένα τζιν παντελόνι;;

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο για να φτιαχτεί ένα τζιν παντελόνι απαιτούνται 10.980 λίτρα νερού.
Πηγή
Το νερό σε στερεά (παγόβουνο), υγρή (θάλασσα) και αέρια (υδρατμοί στην ατμόσφαιρα) μορφή
 Φωτογραφία: IlyaHaykinson

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...