Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Γατόπαρδος-το γρηγορότερο χερσαίο ζώο στον πλανήτη μας


Ο γατόπαρδος (Acinonyx jubatus), ή αλλιώς τσίτα, ή τσιτάχ, είναι το γρηγορότερο χερσαίο ζώο στον πλανήτη μας. 
Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα από 112-120 χλμ. την ώρα. Έχει δε, την ικανότητα να επιταχύνει από το μηδέν στα 100 χλμ την ώρα μέσα σε τρία δευτερόλεπτα. Αυτό του επιτρέπει να κυνηγά πολύ γρήγορα θηράματα, όπως οι γαζέλες. 
Η λέξη "τσίτα" προέρχεται από το σανσκριτικό citrakāyaḥ , που σημαίνει "πολύχρωμο". 
Αντίθετα από τα άλλα αιλουροειδή, ο γατόπαρδος κυνηγά την ημέρα. Τα νύχια του δεν συστέλλονται και αυτό του επιτρέπει να γαντζώνεται στο έδαφος καθώς τρέχει και να επιταχύνει αστραπιαία. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι μπορεί να στρίβει δίχως να μειώνει την ταχύτητά του. Η ουρά του τον βοηθά να διατηρεί την ισορροπία του όταν τρέχει.
 Όταν δεν κυνηγά θηράματα, το τσίτα ξαπλώνει κάτω από τις σκιές των δέντρων και ξεκουράζεται. Το θηλυκό γεννά 3-6 μικρά τα οποία φροντίζει μόνη της μέχρι να φτάσουν την ηλικία των 18 μηνών και εγκαταλείψουν την μητέρα τους. Τα αδέλφια όμως παραμένουν και κυνηγούν μαζί, σαν ομάδα, μέχρι να γίνουν καλοί κυνηγοί.
Φωτογραφια James Temple
 Ο γατόπαρδος μπορεί να εξημερωθεί εύκολα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν γατόπαρδους ως κατοικίδια και τους χρησιμοποιούσαν για να κυνηγούν λαγούς και γαζέλες. Σήμερα το κυνήγι αυτό έχει εγκαταλειφθεί.
 Το 2008 συμπεριλήφθηκε στην Κόκκινη Λίστα των ειδών του πλανήτη που απειλούνται με εξαφάνιση. Περίπου 12.400 τσιτάχ παραμένουν σε άγρια κατάσταση στις 25 χώρες της Αφρικής. Στη Ναμίμπια βρίσκονται τα περισσότερα, περίπου 2.500. 
Πηγές   1   2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...