Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Πολική αρκούδα κολυμπούσε ασταμάτητα για 9 ημέρες


Απόσταση 687 χιλιομέτρων διένυσε μια πολική αρκούδα που κολυμπούσε εννιά ημέρες ασταμάτητα.
Οι επιστήμονες που διεξάγουν έρευνα για τις αρκούδες στη Θάλασσα Μποφόρ, βόρεια της Αλάσκα, εκτιμούν ότι αυτή η πρωτοφανής αντοχή ενδεχομένως οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.
Όπως είναι γνωστό, οι πολικές αρκούδες κολυμπούν μεταξύ της ξηράς και των πάγων για να κυνηγήσουν φώκιες.
Οι επιστήμονες όμως τονίζουν ότι το λιώσιμο των πάγων, που συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς, αναγκάζει τις αρκούδες να κολυμπούν μεγαλύτερες αποστάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και τις μελλοντικές γενιές.


Στην έκθεσή τους οι ερευνητές από το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών αποκαλύπτουν για πρώτη φορά στοιχεία για τις αρκούδες που κολυμπούν μακρινές αποστάσεις.
«Αυτή η αρκούδα κολυμπούσε ασταμάτητα για 232 ώρες και διένυσε 687 χιλιόμετρα σε νερά όπου η θερμοκρασία κυμαινόταν στους 2 με 6 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο ερευνητής George M. Durner.
«Το γεγονός ότι ένα ζώο που περνά τον περισσότερο χρόνο του στους πάγους μπορεί να κολυμπήσει συνεχόμενα σε τόσο παγωμένα νερά είναι εκπληκτικό», προσέθεσε.
Αν και στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν μελετήσει τις αρκούδες στην ανοιχτή θάλασσα, είναι η πρώτη φορά που παρακολούθησαν ολόκληρη τη διαδρομή ενός ζώου.
Αυτό κατέστη δυνατό με μια συσκευή ανίχνευσης ενσωματωμένη στο κολάρο που φόρεσαν στη θηλυκή αρκούδα.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, το επικό ταξίδι είχε μεγάλο κόστος.  Η αρκούδα έχασε το 22% του λίπους της αλλά και το αρκουδάκι της που ήταν περίπου ενός έτους.
«Το μικρό χρειαζόταν να σπαταλήσει περισσότερη ενέργεια για να κάνει αυτό το ταξίδι» εξήγησε ο ερευνητής George M. Durner, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες στη Θάλασσα Μποφόρ γίνονται όλο και πιο δύσκολες για τις πολικές αρκούδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...