Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Γνωρίστε τον boomer

Το κοτόπουλο που βλέπετε στη φωτογραφία ονομάζεται Boomer και είναι το μεγαλύτερο κοτόπουλο των λιβαδιών. Η επιστημονική του ονομασία είναι  Tympanuchus cupido. Είναι ένα μεγάλο πουλί που ανήκει στην ίδια οικογένεια με την πέρδικα. Είναι είδος της Βόρειας Αμερικής και κάποτε αφθονούσε. Σήμερα όμως είναι εξαιρετικά σπάνιο λόγω της απώλειας των ενδιαιτημάτων του.
Μία από τις πιο διάσημες πτυχές της ζωής αυτών των πτηνών είναι το τελετουργικό ζευγαρώματος. Το αρσενικό κάνει ένα είδος επίδειξης ελπίζοντας να προσελκύσει το θηλυκό. Φουσκώνει τους θύλακες αέρα που υπάρχουν στο πλάι του λαιμού του και χτυπά με δύναμη την ουρά του. 
Δείτε την προσπάθειά του στο βίντεο που ακολουθεί.

Μετά το ζευγάρωμα το θηλυκό φτιάχνει τη φωλιά του, όπου γεννά 5-17 αυγά, τα οποία εκκολάπτονται σε 23-24 μέρες. Οι νεοσσοί είναι έτοιμοι να πετάξουν σε 1-4 εβδομάδες, ενώ είναι εντελώς ανεξάρτητοι από την δέκατη έως δωδέκατη εβδομάδα.
Φωτογραφία  amyhrer
Φωτογραφία  Jeff Dyck
Τα κοτόπουλα των λιβαδιών δεν απειλούνται από τη βαρυχειμωνιά. Στην πραγματικότητα, όταν χιονίζει και το χιόνι είναι παχύ, "βουτάνε" μέσα σε αυτό για να ζεσταθούν. Οι ανοιξιάτικες βροχές, που σπέρνουν τον όλεθρο στους νεοσσούς τους, η ξηρασία, που καταστρέφει την τροφή τους και ο άνθρωπος, που μετατρέπει τα λιβάδια σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, είναι οι μεγαλύτερες απειλές. Από τα τρία υποείδη το ένα έχει ήδη εκλείψει, ενώ στα άλλα δύο έχει περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...