Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ανεβαίνοντας το Μπίλιοβο

Τα Σωτηριάνικα είναι ένα παραδοσιακό χωριό της Μεσσηνίας στη δυτική πλευρά της οροσειράς του Ταϋγέτου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 350 μέτρων στους πρόποδες του βουνού. Κατά την παράδοση, το χωριό πήρε την ονομασία του από τον Σωτήρη Μενούση, τον πρώτο οικιστή του, ο οποίος καταγόταν από τα Ανώγεια της Σπάρτης.

Το χωριό διαθέτει μια σειρά σημαντικών αξιοθέατων που έχουν χαρακτηριστεί ως Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία: ο Πύργος των Καπετανάκηδων, ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου και ο Ιερός Ναός της Αγίας Κυριακής, ο Ιερός Ναός Υπαπαντής Σωτήρος, η παλαιά Γέφυρα «Κοσκάρακα», της οποίας η καμάρα στηρίζεται σε ένα βράχο, η «νεώτερη» Γέφυρα «Κοσκάρακα» και τέλος, το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου, που αποτελεί δείγμα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής.
Από τα Σωτηριάνικα ξεκινά το Μπίλιοβο, μια από τις πιο όμορφες πεζοπορικές διαδρομές της Μεσσηνίας. Το περίφημο λιθόστρωτο μονοπάτι κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και συνέδεε τα χωριά της περιοχής. Το τμήμα που σώζεται σήμερα και πρόσφατα χαρακτηρίστηκε μνημείο έχει μήκος  3 χλμ. και 83 στροφές, από τις οποίες οι 78 είναι 180 μοιρών. Ανεβαίνοντας οι επισκέπτες πεζοπόροι έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από ψηλά τα χωριά την Μάνης και τον Μεσσηνιακό κάμπο. Το Μπίλιοβο οδηγεί και καταλήγει στο χωριό Αλτομιρά σε υψόμετρο 800 μέτρων.
Τα Αλτομιρά είναι αμφιθεατρικά κτισμένα σε μια βουνοπλαγιά του ΤαΰγετουΣύμφωνα με τοπική παράδοση, η περιοχή οφείλει το όνομά της σε κάποιο ληστή ή φυγάδα που ονομαζόταν Αλτόμορος και είχε καταφύγει στην περιοχή. Το ορεινό έδαφος αποτελούσε καταφύγιο των κλεφτών επί Τουρκοκρατίας, ενώ στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 πρόσφεραν μεγάλο αριθμό οπλαρχηγών. 
Τα Αλτομιρά, τα οποία έχουν κηρυχθεί από το 1999 διατηρητέος οικισμός, έχουν παλιά πέτρινα σπίτια, εξαίρετα δείγματα της Μανιάτικης αρχιτεκτονικής, εκ των οποίων αρκετά έχουν αναπαλαιωθεί. Κεντρικός ναός του χωριού είναι ο Άγιος Αθανάσιος, κτισμένος περίπου το 1865. Στα Αλτομιρά ανήκει και το μεταβυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...