Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Nalini Nadkarni-η βασίλισσα της έρευνας του τροπικού δάσους

Η Nalini Nadkarni είναι μία Αμερικανίδα οικολόγος, πρωτοπόρος στην μελέτη του θόλου των τροπικών δασών της Κόστα Ρίκα. Ονομάζεται "βασίλισσα της έρευνας του τροπικού δάσους". Χρησιμοποιώντας εξοπλισμό αναρρίχησης για την ανάβασή της, η  Nadkarni είναι η πρώτη που πραγματοποίησε μία καταγραφή του θόλου το 1981, την οποία ακολούθησαν άλλες δύο το 1984.  
Φωτογραφία Bill HR
Έχει περάσει δεκαετίες της ζωής της ανεβαίνοντας στα δέντρα των τροπικών δασών στην Κόστα Ρίκα, στην Παπούα Νέα Γουινέα, στον Αμαζόνιο κ.ά. εξερευνώντας τον κόσμο των φυτών και ζώων που ζουν στον θόλο των τροπικών δασών και μαθαίνοντας πως το ανώτερο στρώμα του δάσους αλληλεπιδρά με τον κόσμο κάτω από αυτό.
Το αρχικό ενδιαφέρον της  Nadkarni  ήταν η οικολογική απεικόνιση του τροπικού δάσους, λόγω της αντίφασης στη ζωή των φυτών. Υπάρχει τόση αφθονία και ποικιλία φυτών στο τροπικό δάσος, παρά την φτωχή θρεπτικότητα του εδάφους του και ο στόχος της ήταν να ανακαλύψει τον τρόπο με τον οποίο διατηρείται η ζωή των φυτών. 
Φωτογραφία Gondwananet
Τα τροπικά δάση φιλοξενούν περισσότερα είδη σε όλο τον κόσμο από όλα τα άλλα βιοσυστήματα. Περίπου το 80 τοις εκατό(%) των γνωστών βιοποικιλοτήτων του πλανήτη μπορεί να βρεθεί σε ένα τροπικό δάσος.Οι φυλλώδεις κορυφές των ψηλών δέντρων - επέκταση γύρω στα 50 με 85 μέτρα πάνω από το δάπεδο του δάσους - αποτελούν τον υποόροφο. Η οργανική ύλη που πέφτει στο δάπεδο δάσος αποσυντίθεται γρήγορα. Τα τροπικά δάση εν μέρει χαρακτηρίζονται από υψηλή βροχόπτωση. Αυτό συχνά οδηγεί σε φτωχά εδάφη, λόγω έκπλυσης των διαλυτών θρεπτικών ουσιών.
Οι μελέτες της αποκάλυψαν ότι τα επίφυτα, τα οποία είναι μη παρασιτικά φυτά, όπως οι ορχιδέες, οι βρομέλιες και οι φτέρες, που ζουν στα κλαδιά και στους κορμούς των άλλων φυτών, παγιδεύουν οργανικά υλικά κάτω από το σύστημα των ριζών τους. Τελικώς, αυτά τα οργανικά υλικά σχηματίζουν ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά "χαλί". Τα δέντρα του τροπικού δάσους έχουν αναπτύξει εναέριες ρίζες, απόρροια των κορμών και των κλαδιών τους, ώστε να αφομοιώσουν κι αυτά τις θρεπτικές ουσίες. Οι εναέριες ρίζες είναι αυτές που ενισχύουν τα δέντρα του τροπικού δάσους,  προσφέροντας τροφή την οποία δεν ελάμβαναν από το φτωχό σε θρεπτικά συστατικά έδαφος.
Φωτογραφία Kat555.
Η Nadkarni και το έργο της στο τροπικό δάσος της Κόστα Ρίκα παρουσιάστηκε το 1988 σε τηλεοπτική σειρά του καναλιού PBS, με τίτλο "The second voyage of the Mimi" με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Ben Affleck. Υποστηρίζει την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού και το έργο της τονίστηκε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών. Επίσης έγραψε κάποιο κείμενο (πρόλογο και εισαγωγικά) σε ένα βιβλίο για νέους εξερευνητές με τον τίτλο  Kingfisher Voyages: Rain Forest, που εκδόθηκε το 2006. Είναι η συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο "Between Earth and Sky: Our Intimate Connections to Trees". Στο βιβλίο αυτό, μέσα από προσωπικές ιστορίες, παρουσιάζει τη σύνδεση που έχουμε με το δάσος, την απίστευτη ποικιλία αγαθών και υπηρεσιών που αυτό μας παρέχει και τα ισχυρά μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε απ΄αυτό.
Φωτογραφία MajoraCarterGroup
Η Nalini Nadkarni γεννήθηκε το 1954 στην Bethesda, Maryland των ΗΠΑ. Είναι το τρίτο παιδί του Moreshwar και της Goldie Nadkarni. Ο πατέρας της μετανάστευσε στην Iowa από την Thana της Ινδίας. Έκανε προπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπράουν και έλαβε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Κατοικεί στην Ολύμπια της Ουάσινγκτον, όπου διδάσκει στο Evergreen State College. Είναι παντρεμένη με τον Jack Longino, ο οποίος επίσης διδάσκει στο  Evergreen κι έχουν δύο παιδιά.
Φωτογραφία  Foto Martien
Το έργο της εκτός του κολεγίου είναι συναρπαστικό. Με τη βοήθεια μη παραδοσιακών φορέων (δραστηριότητες με χορευτικά συγκροτήματα, φυλακισμένους, ποιητές, ιερείς) προσπαθεί να μεταφέρει στο ευρύ κοινό τις γνώσεις της για τα δέντρα και το οικοσύστημα του δάσους. Σχετίζεται άμεσα με τα τρία σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής μας: τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη σταθερότητα του παγκόσμιου κλίματος και τη βιωσιμότητα των δασών.
"Όταν κατανοήσουμε τη φύση, τότε θα έρθουμε σε επαφή με τα βαθύτερα και πιο σημαντικά μέρη του εαυτού μας", λέει η Nalini Nadkarni.
Φωτογραφία kuow949
Πηγές 1 2 3 4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...