Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Ισλανδία-χώρα αντιθέσεων

Ισλανδία, χώρα αντιθέσεων και εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς. Το μεγαλύτερο τμήμα της καταλαμβάνει η τούνδρα. Φιόρδ, παγετώνες, ιαματικές πηγές και θερμοπίδακες, ηφαίστεια, λίμνες και καταρράκτες συνθέτουν ένα ποικιλότροπο πάζλ έντονων χρωμάτων. Τα καλοκαίρια της ξηρά και δροσερά, οι χειμώνες ήπιοι με δυνατούς ανέμους. Με μικρά ψαροχώρια και ακτές γεμάτες θαλασσοπούλια η Ισλανδία αποτελεί τόπο-πρόκληση.
Litlanesfoss-το ύψος του και οι στήλες βασάλτη είναι που κάνουν τον καταρράκτη αυτό εντυπωσιακό. 
Η περιοχή Landmannalaugar, κοντά στο ηφαίστειο Hekla, είναι πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός για πεζοπορία. Ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων, ροζ, καφέ, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, μπλε, μωβ, μαύρο, στα βουνά ρυολίτη και στα εκτεταμένα πεδία λάβας κάνουν τη περιοχή μοναδική.
Goðafoss-ο καταρράκτης των θεών. Ένας από τους πιο θεαματικούς καταρράκτες στην Ισλανδία.
Φωτογραφία Andreas Tille
Eyjafjallajökull-ένα στρώμα πάγου καλύπτει την καλντέρα του ηφαιστείου, του οποίου η κορυφή βρίσκεται σε υψόμετρο 1.666 μέτρων. Το ηφαίστειο εκρήγνυται συχνά από την τελευταία παγετώδη περίοδο. Η πιο πρόσφατη έκρηξή του ήταν το 2010.
Φωτογραφία Boaworm
Στη λίμνη Mývatn κυριαρχούν κρατήρες και νησιά λάβας. Η λίμνη δημιουργήθηκε πριν από  2.300 χρόνια, ύστερα από μια μεγάλη έκρηξη. Αποτελεί σημαντικό και προστατευόμενο υγροβιότοπο.
Φωτογραφία Hansueli Krapf
Οι ιαματικές πηγές  Hveravellir, η ζεστή όαση της Ισλανδίας.
Hraunfossar-ένας εντυπωσιακός καταρράκτης που δέχεται νερά πολλών διαφορετικών πηγών. Το Σεπτέμβριο οι σημύδες και τα μύρτιλλα δημιουργούν μια εικόνα εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς.
Jökulsárlón-η λιμνοθάλασσα-παγετώνας που θεωρείται ένα φυσικό θαύμα.
Φωτογραφία Hansueli Krapf
Kerlingarfjöll-ηφαιστειογενής οροσειρά στα υψίπεδα της Ισλανδίας. Η γη κοκκινίζει λόγω του ηφαιστειακού πετρώματος ρυολίτη. Ορυκτά από τις ιαματικές πηγές δίνουν στη γη κίτρινο, κόκκινο και πράσινο χρώμα.
Φωτογραφία fillijo
Μια μεγάλη φυσική αψίδα, ύψους 12 μέτρων στο μικρό ψαροχώρι Arnarstapi. Θαλασσοπούλια συγκεντρώνονται εδώ την περίοδο της αναπαραγωγής. 
Dettifoss-ο ισχυρότερος καταρράκτης στην Ευρώπη.
Φωτογραφία Tbc
Ένας παγωμένος χείμαρρος πέφτει από τον καταρράκτη των θεών, τον Gođafoss.
Στην  κοιλάδα Haukadalur  υπάρχουν μερικά από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Ισλανδίας: Θερμοπίδακες, οι μεγαλύτεροι των οποίων είναι ο Strokkur και ο Geysir και περισσότερες από 40 θερμές πηγές.
Φωτογραφία ameiss
Το ηφαίστειο Hekla είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ισλανδίας.  Έχουν σημειωθεί περισσότερες από 20 εκρήξεις από το 874. Στο Μεσαίωνα οι Ευρωπαίοι το ονόμαζαν "πύλη της κόλασης".
Φωτογραφία Chris 73


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...