Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Sigiriya-ένα παλάτι στην κορυφή του βράχου

Ένας μεγάλος βράχος που ονομάζεται Sigiriya, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο εντυπωσιακά τουριστικά αξιοθέατα στη Σρι Λάνκα. Βρίσκεται στην περιοχή Matale της Σρι Λάνκα, μέσα στο πολιτιστικό τρίγωνο, το οποίο περιλαμβάνει πέντε από τις οκτώ περιοχές παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.
Φωτογραφία  Bernard Gagnon
Η Sigiriya ή Βράχος των Λεόντων, όπως ονομάζεται, είναι ένας ηφαιστειογενής βράχος, απομεινάρι ενός εξαφανισμένου ηφαιστείου. Στέκεται μεγαλοπρεπής μέσα στην κοιλάδα που τον περιβάλλει και υψώνεται 370 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Έχει  σχήμα ελλειπτικό και επίπεδη κορυφή. 
Οι πρώτες ενδείξεις για την κατοίκηση του βράχου δείχνουν ότι η περιοχή κατοικούνταν σχεδόν 5.000 χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια της Μεσολιθικής περιόδου. Βουδιστικοί μοναστικοί οικισμοί ιδρύθηκαν στις πλαγιές των λόφων που περιβάλλουν την Sigiriya, κατά τη διάρκεια του 3ου αιώνα π.Χ. Αρκετά σπήλαια και βραχοσκεπές δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Φωτογραφία  tsungchelee
Το 477 μ.Χ. ο πρίγκιπας Kashyapa σφετερίστηκε το θρόνο και ανακηρύχτηκε βασιλιάς. Φοβούμενος επίθεση από τον νόμιμο διάδοχο του θρόνου, τον Moggallana, μετέφερε την πρωτεύουσα και την κατοικία του στην Sigiriya, την οποία θεωρούσε πιο ασφαλή. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, η Sigiriya έγινε μια περίπλοκη πόλη-φρούριο. 
Φωτογραφία  travfotos
Οι περισσότερες από τις περίτεχνες κατασκευές στην κορυφή του βράχου και γύρω από αυτόν χρονολογούνται από αυτήν την περίοδο. Οι κατασκευές περιλαμβάνουν αμυντικές δομές, παλάτια, κήπους κ.ά. Οι κήποι της Sigiriya είναι σημαντικοί για την περιοχή, αφού θεωρούνται από τους παλαιότερους κήπους στον κόσμο.
Φωτογραφία  Bernard Gagnon
Ο Kashyapa νικήθηκε το 495 μ.Χ. από τον Moggallana, ο οποίος μετέφερε την πρωτεύουσα.  Η Sigiriya μετατράπηκε σε βουδιστικό μοναστήρι μέχρι τον 13ο ή 14ο αιώνα. Από την περίοδο αυτή μέχρι τον 16ο και 17ο αιώνα δεν υπάρχουν αρχεία για την Sigiriya. Τότε χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό φυλάκιο για το βασίλειο της Kandy, που υπήρχε στη Σρι Λάνκα μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα. Με το τέλος του βασιλείου, ο βράχος εγκαταλείφθηκε ξανά.
Φωτογραφία  tsungchelee
Σε πολλά από τα σπήλαια έχουν βρεθεί λαξευμένα βραχογραφήματα. Χρονολογούνται από τον 3ο π.Χ. έως τον 1ο μ.Χ. αιώνα, απεικονίζουν γυναικείες μορφές και θεωρούνται μοναδικά. Τα ποιήματα που είναι χαραγμένα πάνω στο βράχο, από επισκέπτες από τον 6ο μ.Χ. αιώνα, είναι γνωστά ως "Sigiri graffiti". Είναι από τα πιο αρχαία κείμενα στη γλώσσα Sinhalese και δείχνουν πόσο, η εγκαταλειμμένη πόλη του βασιλιά Kashyapa I  ,  έχει επηρεάσει τη λογοτεχνία και τη διανόηση.
Φωτογραφία  Ela112
Η Sigiriya είναι παλάτι και φρούριο. Μια σειρά από στοές και σκάλες οδηγούν μέσα από το στόμα ενός γιγάντιου λιονταριού, κατασκευασμένου από τούβλα και κονίαμα, στο χώρο του παλατιού.  Παρά την ηλικία του, το μεγαλείο του παλατιού μαρτυρεί την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα των κατασκευαστών του. 
Φωτογραφία  travfotos
Το παλάτι στην κορυφή του βράχου περιλαμβάνει δεξαμενές νερού, λαξευμένες στο βράχο, που συγκρατούν το νερό. Οι τάφροι και τα τείχη που περιβάλλουν το κατώτερο τμήμα του παλατιού εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να διατηρούν την εξαιρετική ομορφιά τους.
Φωτογραφία  whitecat sg
Φωτογραφία  whitecat sg
Φωτογραφία  Dschen Reinecke
Φωτογραφία  4Neus
Φωτογραφία  Dschen Reinecke
Φωτογραφία  4Neus
Φωτογραφία  whitecat sg
Φωτογραφία  4Neus
Φωτογραφία  Jolle
Φωτογραφία  whitecat sg
Φωτογραφία  4Neus
Φωτογραφία  whitecat sg
Φωτογραφία  clurr
Πηγές 1  2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...