Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Η Κοιλάδα των δέκα χιλιάδων καπνών

6 Ιουνίου 1912-η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη του 20ου αιώνα σημειώθηκε από ένα άγνωστο έως τότε ηφαίστειο, το  Novarupta. Το όνομά του σημαίνει "νέα έκρηξη" και βρίσκεται στην Αλάσκα, στο Εθνικό Πάρκο Katmai.
Η πυροκλαστική ροή στάχτης από την έκρηξη σχημάτισε αυτό που σήμερα ονομάζεται "Κοιλάδα των δέκα χιλιάδων καπνών". 
Φωτογραφία neurodoc1
Η καταπράσινη ως τότε κοιλάδα του ποταμού Ukak, έκταση 100 τετρ. χλμ. θάφτηκε κάτω από την πυρακτωμένη τέφρα, της οποίας το βάθος έφτασε τα 210 μέτρα. Το νερό, θαμμένο κάτω από την τέφρα, υπερθερμασμένο βρήκε διέξοδο προς τη επιφάνεια. Δίοδοι διαφυγής του ατμού αποτελούσαν οι χιλιάδες ρωγμές που είχαν δημιουργηθεί. Ο τεράστιος αριθμός των ατμίδων έδωσε στην κοιλάδα το όνομά της.
Φωτογραφία neurodoc1
Ο ποταμός Lethe, που διασχίζει την κοιλάδα, σε ορισμένα σημεία έχει δημιουργήσει φαράγγια. Έτσι, μπορεί κανείς να δει το στρώμα της στερεοποιημένης λάβας. 
Σήμερα η κοιλάδα έχει "κρυώσει" και οι "καπνοί" έχουν εξαφανιστεί. Ωστόσο, η "Κοιλάδα των δέκα χιλιάδων καπνών" είναι η μοναδική περιοχή με ιγκνιμβρίτες (αποθέσεις πυροκλαστικών ροών).
Η ομορφιά του τοπίου, το μέγεθος της ηφαιστειακής έκρηξης, η κατάρρευση ενός βουνού και η επιστημονική αξία του καθιστούν την περιοχή ιδιαίτερη και μοναδική στον πλανήτη.
Φωτογραφία Peter Hamel
Ο Robert Griggs, βοτανολόγος του National Geographic Society, ερεύνησε το ηφαίστειο μετά την έκρηξη. Αυτός της έδωσε το όνομά της, λέγοντας: "ολόκληρη η κοιλάδα, όσο μακριά μπορούσε να φτάσει το μάτι, ήταν γεμάτη από εκατοντάδες, χιλιάδες κυριολεκτικά, δεκάδες χιλιάδες καπνούς". Λόγω των ερευνών και των προσπαθειών του, το  Katmai έγινε Εθνικό Μνημείο, έτσι ώστε η περιοχή να προστατευθεί και οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να δουν αυτό το φυσικό θαύμα.
Φωτογραφία R. McGimsey
Φωτογραφία neurodoc1
Φωτογραφία Michael Melford
Φωτογραφία neurodoc1
Φωτογραφία neurodoc1
Φωτογραφία neurodoc1
Φωτογραφία niiiichola
Φωτογραφία stasch&hendrickson

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...