Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Γιατί οι φάλαινες είναι τα μεγαλύτερα θηλαστικά;

Φωτογραφία Marshmallow 
  Ένα νέο αισθητήριο όργανο ανακάλυψαν στα σαγόνια των φαλαινών Αμερικανοί ερευνητές από το Ίδρυμα Σμιθσόνιαν στην Ουάσινγκτον.  
       Το όργανο αυτό ελέγχει το άνοιγμα των τεράστιων σαγονιών τους όταν τρέφονται, κάτι που βοήθησε τις φάλαινες να γίνουν τα μεγαλύτερα ζώα του πλανήτη αν και τα γεύματά τους αποτελούνται μόνο από μικρά ψαράκια και μικροοργανισμούς. 
        Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το όργανο, που εντοπίζεται ανάμεσα στο κενό που έχουν τα δυο οστά στα κάτω σαγόνια τους, αποτελείται από συνθετικό ιστό με προεξοχές γεμάτες νεύρα και περιβάλλεται από ένα μαλακό ζελοειδές υλικό.  
       Από την έρευνα προέκυψε ότι το νέο αισθητήριο όργανο ανταποκρίνεται στην περιστροφή των σαγονιών καθώς η φάλαινα ανοιγοκλείνει το στόμα της και καθώς οι «πτυχώσεις» στον λαιμό της διαστέλλονται όταν εισέρχεται το νερό.  
       Σημειώνεται ότι η φάλαινα γεμίζει το στόμα της με τεράστιες ποσότητες νερού, που ξεπερνούν το βάρος της, και στη συνέχεια φιλτράρει την τροφή της χάρη στον μοναδικό μηχανισμό θρέψης που διαθέτει.  
       Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το αισθητήριο όργανο που ανακάλυψαν συντονίζει όλες τις ενέργειες κατά τη διαδικασία της θρέψης και βοηθά τις φάλαινες να αντιλαμβάνονται την ποσότητα της τροφής που εισρέει στο στόμα τους. 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...