Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Ασυνήθιστες έρημοι στον πλανήτη Γη

Αφιλόξενες άνυδρες εκτάσεις, ατελείωτα χιλιόμετρα κίτρινης άμμου και πέτρας, αμμόλοφοι, ξηρασία, αφόρητη ζέστη την ημέρα και κρύο τη νύχτα, αυτές είναι κάποιες  εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό όταν αναφερόμαστε σε κάποια έρημο. 
Ο πλανήτης μας όμως χαρακτηρίζεται από την ποικιλία και την διαφορετικότητα στο καθετί. Έτσι υπάρχουν έρημοι που είναι διαφορετικές από αυτές τις συνηθισμένες εικόνες. 
Δείτε κάποιες από αυτές.
Η Λευκή έρημος, Αίγυπτος
Φωτογραφία  jchip 
Σε απόσταση 45 χλμ. βόρεια της πόλης Farafra, στην Αίγυπτο βρίσκεται η έρημος Sahara el Beyda, γνωστή ως η "Λευκή έρημος". Η άμμος έχει ένα εκπληκτικό λευκό χρώμα και τις νύχτες μοιάζει με χιονισμένο τοπίο. Οι αμμοθύελλες έχουν δημιουργήσει τεράστιους βραχώδεις σχηματισμούς κρητίδος (πέτρωμα κιμωλία).
Φωτογραφία  Daniel Csörföly
Η χρωματιστή έρημος στην Αριζόνα, ΗΠΑ
Φωτογραφία  LawrenceSolum
Η έρημος αυτή βρίσκεται στις ΗΠΑ, στην περιοχή Four Corners, από το Εθνικό Πάρκο Grand Canyon έως το Εθνικό Πάρκο Petrified Forest. Αποτελείται από πετρώματα ιλυόλιθου και σχιστόλιθου, που διαβρώνονται εύκολα. Η άφθονη ποσότητα σιδήρου και μαγγανίου που υπάρχει στους βράχους της έρημου είναι που δίνει τα διαφορετικά χρώματα σε αυτήν.
Φωτογραφία  kerch
Η έρημος Simpson, Αυστραλία
Φωτογραφία  Oz Adam
Η τέταρτη μεγαλύτερη έρημος της Αυστραλίας ξεχωρίζει για την κόκκινη άμμο της, που αποτελείται κυρίως από κόκκους χαλαζία και τους μακρύτερους παράλληλους αμμόλοφους. Το ύψος τους κυμαίνεται από 3 μέτρα στα δυτικά και 30 μέτρα στα ανατολικά της ερήμου. Ο μεγαλύτερος και διασημότερος αμμόλοφος, που ονομάζεται Nappanerica ή κοινώς Big Red  έχει ύψος 40 μέτρα.
Φωτογραφία  BRJ INC
Η λευκή έρημος, Βραζιλία
Φωτογραφία  C S F
Το Εθνικό Πάρκο Lencόis Maranhenses είναι ένα εντυπωσιακό φυσικό αξιοθέατο της Βραζιλίας. Μεγάλοι, λευκοί αμμόλοφοι συνθέτουν ένα εκπληκτικό σκηνικό. Ανάμεσα στους αμμόλοφους δημιουργούνται μικρές λιμνούλες με φρέσκο νερό από τις βροχές. Μπλε και πράσινες κηλίδες μέσα στην άσπρη άμμο της ερήμου, που φτάνουν στο μέγιστο βαθμό κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Φωτογραφία  Micael 106
Η έρημος Carcross, Καναδάς
Φωτογραφία  Wknight94
Η μικρότερη έρημος του κόσμου (2,6 τετρ. χλμ.) βρίσκεται στο Yukon, στον Καναδά. Η άμμος δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, όταν σχηματίστηκαν μεγάλες παγωμένες λίμνες. Τα ιζήματα λάσπης ήταν αυτά από τα οποία δημιουργήθηκαν οι αμμόλοφοι, όταν οι λίμνες ξεράθηκαν. Το κλίμα της περιοχής είναι πολύ υγρό γι΄αυτό η Carcross δεν θεωρείται πραγματική έρημος. Στους αμμόλοφους υπάρχει ποικιλία φυτών, πολλά από τα οποία είναι ασυνήθιστα.
Φωτογραφία  Wknight94
Η έρημος Taklamakan, Κίνα
Φωτογραφία  cadams623
"Πήγαινε και δεν θα ξαναγυρίσεις"-αυτή είναι η έννοια της λέξης Taklamakan και χαρακτηρίζει απόλυτα την έρημο αυτή. Δεν διαθέτει καθόλου νερό και για αυτό είναι δύσκολο να διασχιστεί από κάποιον. Η Τάκλα Μακάν είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας ψυχρής ερήμου καθώς δέχεται πολύ ψυχρές αέριες μάζες από τη Σιβηρία, οι οποίες κατεβάζουν τις θερμοκρασίες σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μερικές φορές ακόμη και κάτω από τους −20 °C. 
Φωτογραφία  cadams623
Κατά τη διάρκεια του βαρέως Κινεζικού χειμώνα του 2008 για την Τάκλα Μακάν έγινε γνωστό το γεγονός της πρωτοφανούς κάλυψής της από ένα λεπτό στρώμα χιονιού το οποίο έφτασε τα 4 εκατοστά σε ορισμένες περιοχές. Η Τάκλα Μακάν δημιουργήθηκε λόγω του ότι τα Ιμαλάια δεν επιτρέπουν στους μουσώνες να περάσουν στην περιοχή αυτή.
Φωτογραφία  cadams623
Η έρημος White Sands στο Νέο Μεξικό, ΗΠΑ
Φωτογραφία  bomangarney
Η έρημος αυτή αποτελεί Εθνικό Μνημείο για την Αμερική. Οι μεγάλοι λευκοί αμμόλοφοι αποτελούνται από κρυστάλλους γύψου. Ο γύψος βρίσκεται σπάνια με τη μορφή κρυστάλλων γιατί είναι υδατοδιαλυτός. Κανονικά, η βροχή θα έπρεπε να έχει διαλύσει το γύψο και να τον μεταφέρει στη θάλασσα. Όμως η λεκάνη Tularosa, στην περιοχή της οποίας βρίσκεται η έρημος, είναι κλειστή δηλαδή δεν έχει διέξοδο στη θάλασσα. Ο γύψος που διαλύεται από τη βροχή παγιδεύεται εντός της λεκάνης. Το έδαφος απορροφά το νερό ή σχηματίζονται μικρές λιμνούλες, οι οποίες όταν ξεραίνονται αφήνουν πίσω τους τους γύψινους κρυστάλλους.
Φωτογραφία  D200-Paul --- Hate the new page layout
Πηγές 1  2  3  4  5  6  7  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...