Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Όμορφοι καταρράκτες που ρέουν σε στήλες βασάλτη

Ο βασάλτης είναι ένα ηφαιστειογενές πέτρωμα με χρώμα γκρίζο έως μαύρο. Προέρχεται από στερεοποίηση λάβας ηφαιστείων  και είναι πάρα πολύ σκληρό πέτρωμα. Αντέχει σε μεγάλες πιέσεις και αποχωρίζεται εύκολα σε πλάκες και σε στύλους.
Οι στήλες βασάλτη δεν σπανίζουν στον πλανήτη μας. Εκείνο που πραγματικά είναι σπάνιο και εντυπωσιακό είναι καταρράκτες, το νερό των οποίων ρέει πάνω στις βασαλτικές στήλες. Αυτά τα τοπία είναι πράγματι εντυπωσιακά!! Δείτε μερικά παραδείγματα.
Φωτογραφία Andreas Tille
Ο Svartifoss (μαύρος καταρράκτης) είναι ένας καταρράκτης στο Εθνικό Πάρκο Σκαφτάφελλ στην Ισλανδία και ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του πάρκου. Περιβάλλεται από στήλες σκούρας λάβας , στις οποίες χρωστά το όνομά του. Οι εξαγωνικές στήλες μορφοποιήθηκαν από την ροή λάβας που έπηξε αργά και δημιούργησε κρυστάλλωση. 
Φωτογραφία Chmee2
H χρωματική αντίθεση του μαύρου πετρώματος και του λευκού νερού είναι που κάνει τον καταρράκτη Aldeyiatfoss ενδιαφέροντα και εντυπωσιακό.  Βρίσκεται κι αυτός στην Ισλανδία, στο βόρειο τμήμα της. Ο ποταμός Skjalfandafliot πέφτει εδώ, από ύψος 20 μέτρων.
Φωτογραφία Andreas Tille
Πολύ εντυπωσιακός είναι και ο καταρράκτης Selfoss στον ποταμό Jokulsa a Fjollum, στα βόρεια της Ισλανδίας. Ο ποταμός τροφοδοτείται από τον παγετώνα Vatnajokull. Ως εκ τούτου η ροή του νερού εξαρτάται από τον καιρό, την εποχή και την ηφαιστειακή δραστηριότητα. 
Φωτογραφία Faded Kodachrome
Ο καταρράκτης Latourell βρίσκεται στο φαράγγι του ποταμού Κολούμπια στο Όρεγκον των ΗΠΑ. Ο τρόπος που πέφτει ο καταρράκτης, πάνω από τον μεγάλο βασαλτικό βράχο, είναι εντυπωσιακός και δημιουργεί ένα μοναδικό τοπίο μέσα στην περιοχή του φαραγγιού.
Φωτογραφία PJ Blalock
Μέσα στο ίδιο φαράγγι, από ύψος 115 μέτρων, πέφτει και ο καταρράκτης Palouse, ένας από τους ομορφότερους καταρράκτες της πολιτείας Ουάσινγκτον. Η περιοχή του φαραγγιού είναι μια μοναδικά γραφική περιοχή, που προστατεύεται από το ομώνυμο Εθνικό Πάρκο.
Φωτογραφία Just Peachy!
Όχι απλώς χαριτωμένος, όπως σημαίνει το όνομά του στη γλώσσα Ινδιάνων Chinook, αλλά πανέμορφος είναι ο καταρράκτης Toketee. Βρίσκεται στο Όρεγκον των ΗΠΑ, στη συμβολή των ποταμών North Umpqua και Clearwater. Έχει δύο επίπεδα και πέφτει από ύψος 36 μέτρων.
Φωτογραφία Tiensche
Στην Αυστραλία θα συναντήσουμε τον επόμενο καταρράκτη. Ονομάζεται Millstream και είναι ο μεγαλύτερος σε πλάτος καταρράκτης της Αυστραλίας. Ρέει πάνω σε βράχο βασάλτη, κληρονομιά του ηφαιστειακού οροπεδίουAtherton.
Φωτογραφία Khonsus
Στην ίδια περιοχή, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία βρίσκεται και ο καταρράκτης Millaa Millaa. Το όνομά του, στη γλώσσα των Αβορίγινων, σημαίνει "άφθονο νερό". Είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Έχει ύψος 18 μέτρα και στη βάση του σχηματίζεται μια μικρή λίμνη κατάλληλη για κολύμπι.
Φωτογραφία Sam67fr
Στη φωτογραφία αυτή, βλέπετε ολοκάθαρα τις βασαλτικές στήλες. Ένας καταρράκτης της Τασμανίας στην Αυστραλία, ρέει πάνω σε αυτές τις στήλες. Ονομάζεται Dip και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός μετά από δυνατή βροχή.
Φωτογραφία colinmel
Τέλος, στη Σκωτία συναντάμε τον καταρράκτη Kilt Rock. Πέφτει από ένα βράχο 90 μέτρων, τον οποίο οι Σκωτσέζοι παρομοιάζουν σαν μια φούστα με πιέτες. Βρίσκεται στο νησί Isle of Skye της Σκωτίας. Στη φωτογραφία, εκτός από τον εντυπωσιακό καταρράκτη, βλέπετε τις βασαλτικές στήλες που έχουν πέσει στη θάλασσα.
Πηγές 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...