Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Πλουμέρια

Η πλουμέρια (η κοινή τους ονομασία είναι frangipani) είναι ένα γένος ανθοφόρων φυτών, που περιλαμβάνει 7-8 είδη φυλλοβόλων θάμνων και μικρών δέντρων. Είναι εγγενές στο Μεξικό, Κεντρική Αμερική, Καραϊβική και στη Νότια Αμερική μέχρι τη Βραζιλία, αλλά έχει εξαπλωθεί και σε άλλες τροπικές περιοχές του κόσμου. 
Ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Γάλλου βοτανολόγου Charles Plumier.
Φωτογραφία  Doug
Φωτογραφία  Atamari
Κάθε είδος της οικογένειας πλουμέρια είναι ξεχωριστό. Διαφορετικά φύλλα, διαφορετική μορφή και διαφορετικός τρόπος ανάπτυξης.
Το ύψος τους μπορεί να φτάσει και τα τρία μέτρα, κάτω από κατάλληλες συνθήκες. Τα φυτά είναι δηλητηριώδη, κυρίως το άσπρο υγρό που βγαίνει από τραυματισμένα σημεία ή κομμένα κλαδιά.
Φωτογραφία  Kerina
Φωτογραφία  Minghong
Τα λουλούδια είναι πολύ αρωματικά κυρίως τη νύχτα, προκειμένου να δελεάσουν έντομα, που θα τα βοηθήσουν στη γονιμοποίησή τους. Δεν έχουν όμως νέκταρ, έτσι κατά κάποιο τρόπο "κοροϊδεύουν" τους επικονιαστές τους, που γυρίζουν από λουλούδι σε λουλούδι ψάχνοντας να βρουν νέκταρ, μεταφέροντας έτσι τη γύρη.
Φωτογραφία  Cheabit
Φωτογραφία  Maneerke bloem
Πολλοί μύθοι σε διάφορες χώρες συνδέονται με αυτά τα φυτά. 
Στη Μαλαισία υπάρχει μύθος που συνδέει την μυρωδιά της πλουμέρια με βαμπίρ, που ονομάζονται Pontianak. Τα βαμπίρ αυτά είναι γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους κατά τον τοκετό και τρομοκρατούν τα χωριά ζητώντας εκδίκηση. Παρουσιάζονται σαν όμορφες κοπέλες, που έχουν την μυρωδιά της πλουμέρια, προκειμένου να προσελκύσουν το θύμα τους.
Ανατριχιαστικό;;;
Φωτογραφία  Forets & Kim Starr
Φωτογραφία  Kerina
Συνδέονται επίσης με τους Ινδουιστικούς και Βουδιστικούς ναούς. 
Στο Μπαγκλαντές τα λευκά λουλούδια της πλουμέρια συνδέονται με το θάνατο. Στις Φιλιππίνες και στο Μπαγκλαντές είναι γνωστή με το όνομα "Calachuchi" και συνδέεται με τα φαντάσματα και τα νεκροταφεία, στα οποία οι κάτοικοι φυτεύουν τα λουλούδια αυτά. Στην ανατολική Αφρική, στους Σουαχίλι,  αναφέρονται συχνά σε ποιήματα αγάπης.
Η πλουμέρια alba (πρώτη φωτογραφία) είναι το εθνικό λουλούδι στη Νικαράγουα και το Λάος. Σε νησιά του Ειρηνικού, όπως τα Φίτζι, την Ταΐτή, την Χαβάη κ.ά. χρησιμοποιούν τα λουλούδια αυτά για να φτιάξουν leis-τα γνωστά σε αυτά τα νησιά στεφάνια.
Φωτογραφία  Masiej
Φωτογραφία Xemenendura
Πηγές  1  2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...