Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Βόας - πέντε αξιοσημείωτα είδη

Ο βόας είναι ένα γένος φιδιών, που απαντάται στην Αμερική, την Ευρώπη την Ασία,την Αφρική, καθώς και σε μερικά νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού.
Η ονομασία του προέρχεται από το λατινικό bos και βασίζεται στον αρχαίο μύθο ότι οι βόες κυνηγούν αγελάδες και τις σφίγγουν μέχρι θανάτου.
Συνήθως τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά. 43 είδη βόα αναγνωρίζονται σήμερα, που απαρτίζουν 8 γένη.
Με τη σημερινή εγγραφή θα γνωρίσουμε πέντε από αυτά τα είδη.
Corallus caninus
Φωτογραφία Jyothis
Ένα είδος βόα, μη δηλητηριώδες που ζει στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής.  Είναι νυκτόβιο και δενδρόβιο είδος. 
Το μήκος του μπορεί να φτάσει το 1,8 μέτρα. Έχει ένα εντυπωσιακό πράσινο χρώμα με μια ακανόνιστη άσπρη γραμμή, που κάνει σχέδια "ζιγκ ζαγκ". 
Περνά την ημέρα του τυλιγμένο σ' ένα κλαδί δέντρου με το κεφάλι του στο κέντρο, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Τη νύχτα παραμένει τυλιγμένο στο κλαδί, αλλά κατεβάζει το κεφάλι προς τα κάτω, περιμένοντας το θήραμα να περάσει ακριβώς από κάτω. Το αρπάζει με τα μπροστινά δόντια του, το τραβά και το συσφίγγει μέχρι να πεθάνει από ασφυξία.
Τρέφεται κυρίως με μικρά θηλαστικά, μικρά πουλιά, σαύρες, βατράχια.
Boa Madagascariensis
Φωτογραφία  TimVickers
Ένα είδος ενδημικό στο νησί της Μαδαγασκάρης. Το μέσο μήκος του φτάνει τα 2,44 μέτρα και είναι το μεγαλύτερο είδος φιδιού στη Μαδαγασκάρη.
Συμπεριλαμβάνεται στην Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών κι έχει χαρακτηριστεί ως "ευπαθές". Απειλείται από την αποψίλωση των δασών, την αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και την γεωργική και βιομηχανική ανάπτυξη.
Τρέφεται με μικρά θηλαστικά και πουλιά.
Boa constrictor
Φωτογραφία  Sevela.p
Βόας ο συσφιγκτήρ-ένα από τα μεγαλύτερα φίδια με μήκος που φτάνει τα 5-6 μέτρα. Το βάρος του μπορεί να φτάσει μέχρι τα 27 κιλά. Είναι μοναχικό ζώο, νυκτόβιο που ζει πάνω σε δέντρα ή στο έδαφος. 
Απαντάται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, στη Μαδαγασκάρη, στο Μεξικό και στο νησί Ρεουνιόν . Προτιμά να ζει σε τροπικά δάση, λόγω της θερμοκρασίας και της υγρασίας, αλλά και λόγω του ότι εκεί έχει φυσική κάλυψη, έναντι των αρπακτικών αλλά και των θηραμάτων. Συνήθως βρίσκεται μέσα σε  ή κατά μήκος ποταμών και ρεμάτων, αφού είναι δεινός κολυμβητής.
Το δέρμα του έχει την ιδιότητα να αλλάζει χρώμα , ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος.
Οι ιθαγενείς των περιοχών που βρίσκεται το κυνηγούν για το νόστιμο κρέας του (μοιάζει με του ψαριού), αλλά και για το δέρμα του.
Τρέφεται με μικρά θηλαστικά και πουλιά, αλλά και με τρωκτικά και μεγάλες σαύρες. Υπάρχουν αναφορές ότι τρέφεται και με μεγάλα θηλαστικά, όπως τα ocelots.
Boa manditra
Φωτογραφία  Ltshears
Άλλο ένα είδος ενδημικό στη Μαδαγασκάρη, που το μέσο μήκος του φτάνει τα 1,22-1,52 μέτρα, χωρίς να είναι ασύνηθες αυτό να φτάσει και τα 1.83-2,13 μέτρα. 
Δενδρόβιο και νυχτόβιο, τρέφεται με νυχτερίδες και πουλιά.
Είναι επίσης είδος που έχει χαρακτηριστεί "ευπαθές" και συμπεριλαμβάνεται στην Κόκκινη Λίστα. Απαγορεύεται το εμπόριο του είδους αυτού, εκτός αν πρόκειται για επιστημονική έρευνα
Boa dumerili
Φωτογραφία  TimVickers
Το είδος αυτό απαντάται στη Μαδαγασκάρη και στο νησί Ρεουνιόν. Το μήκος του φτάνει τα 2 μέτρα. Το μοτίβο του χρωμάτων του του παρέχουν ένα αποτελεσματικό καμουφλάζ.
Έχει χαρακτηριστεί ως "ευάλωτο" είδος και απειλείται από την απώλεια των ενδιαιτημάτων του, λόγω της αποψίλωσης των δασών. Επίσης και γι' αυτό το είδος απαγορεύεται το εμπόριο, εκτός αν πρόκειται για επιστημονική έρευνα
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...