Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Το γκρι-λευκό διπλοσάινο

Το πουλί με την επιστημονική ονομασία Accipiter novaehollandiae είναι ένα είδος διπλοσάινου, που απαντάται κυρίως κατά μήκος των ακτών της βόρειας, ανατολικής και νοτιοανατολικής Αυστραλίας και στην Τασμανία. 

Η κοινή του ονομασία είναι γκρι διπλοσάινο και εμφανίζει πολυμορφισμό. Απαντάται σε δύο χρωματισμούς: σε γκρι και σε λευκό. Το λευκό διπλοσάινο είναι το μοναδικό αρπακτικό πουλί στον κόσμο που είναι εντελώς λευκό.
Φωτογραφία Aviceda
Φωτογραφία fveronesi1
Είναι ένα αρπακτικό πουλί μεσαίου μεγέθους με μήκος 40-45 εκατοστών και άνοιγμα φτερών 70-100 εκατοστών. Τα θηλυκά είναι πολύ μεγαλύτερα από τα αρσενικά. Ζυγίζουν περίπου 680 γρ. ενώ τα  αρσενικά ζυγίζουν κατά μέσο όρο 350 γρ.
Φωτογραφία Summerdrought
Κυνηγούν θηλαστικά όπως κουνέλια και νυχτερίδες, αλλά τρέφονται και με άλλα πουλιά, μικρά ερπετά κι έντομα. Συνήθως κυνηγούν τη λεία τους εν πτήσει με εντυπωσιακή ταχύτητα, ακόμα και μέσα σε πυκνή βλάστηση. Χρησιμοποιούν όμως και την ενέδρα και τον αιφνιδιασμό για να πιάσουν πουλιά.
Φωτογραφία brianandlizmccauley
Ζευγαρώνουν για μια ζωή και αναπαράγονται από τον Ιούλιο έως το Δεκέμβριο. Το θηλυκό γεννά 2-3 αυγά που επωάζονται για 35 μέρες. Οι νεοσσοί είναι έτοιμοι να πετάξουν σε 35-40 μέρες μετά την εκκόλαψη. Το θηλυκό είναι συνήθως υπεύθυνο για την επώαση των αυγών και το τάισμα των νεοσσών, ενώ το αρσενικό κυνηγάει.
Φωτογραφία   Sionnach Skye
Το γκρι διπλοσάινο είναι είδος απειλούμενο κυρίως από την υλοτομία που καταστρέφει τα ενδιαιτήματά τους.
Φωτογραφία  zosterops
Πηγές 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...