Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Maramures - η χώρα του ξύλου

Η περιοχή Maramures στη βορειοδυτική Ρουμανία αποτελείται από πολλά χωριά στα οποία οι παραδόσεις αιώνων αποτελούν ακόμα και σήμερα μέρος της καθημερινής ζωής των κατοίκων τους. Είναι γνωστή για τη διατήρηση των παραδοσιακών πρακτικών της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, που παρέμειναν αλώβητες από την εκβιομηχάνιση. Το όργωμα, η φύτευση, η συγκομιδή και η δεματοποίηση γίνονται κυρίως με χειρωνακτική εργασία.
Η περιοχή είναι επίσης γνωστή για τις μικρές βιοτεχνίες ξυλογλυπτικής και χειροτεχνίας, καθώς και για τις εκκλησίες της, την αρχιτεκτονική της υπαίθρου και τα όμορφα τοπία της. Η Baia Mare είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Maramures. Περιβάλλεται απ' όλες τις πλευρές από λόφους και βουνά, καθώς βρίσκεται κοντά στα όρη  Gutai και Ignis, μια περιοχή γνωστή για τα υπέροχα τοπία της.
Η ζωή των κατοίκων είναι άμεσα συνδεμένη με τις όμορφες ξύλινες εκκλησίες της περιοχής. Σχεδόν, εκατό ορθόδοξες και κάποιες ρωμαιο-καθολικές εκκλησίες που χτίστηκαν μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα, ψηλές ξύλινες κατασκευές με χαρακτηριστικά ψηλά και λεπτά καμπαναριά. Οκτώ από αυτές τις εκκλησίες αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.
Στα αξιοθέατα της περιοχής συμπεριλαμβάνεται το νεκροταφείο στο χωριό Sapanta, το οποίο αποκαλείται "εύθυμο, χαρούμενο" λόγω των πολύχρωμων ταφοπλακών και τις απλοϊκές ζωγραφιές, που το έχουν κάνει διάσημο. Στις επιτύμβιες στήλες με έναν πρωτότυπο και ποιητικό τρόπο περιγράφεται ο νεκρός , καθώς και στιγμές από τη ζωή του. Το "εύθυμο" νεκροταφείο έγινε ένα υπαίθριο μουσείο και εθνικό τουριστικό αξιοθέατο.
Φωτογραφία Aw58
Η Mocăniţă είναι ένα σιδηροδρομικό δίκτυο, το μοναδικό που χρησιμοποιείται ακόμα στην Ευρώπη, με τραίνα που κινούνται με ατμομηχανή. Διασχίζει τα πιο άγρια και όμορφα ορεινά τοπία της περιοχής Maramureş και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες απ' όλο τον κόσμο.Ένα ταξίδι με το Mocanita είναι σαν να πηγαίνεις πίσω στο χρόνο: δεν υπάρχει σήμα στα κινητά τηλέφωνα, δεν υπάρχουν καταστήματα, ενώ η προμήθεια τροφίμων πρέπει να γίνει πριν την αναχώρηση.
Φωτογραφία Basil & Tracy
 Φωτογραφία atkinson000
Φωτογραφία  Adrian Petrisor
Φωτογραφία Gavrila Stetco
Για τους περισσότερους επισκέπτες της Maramureş τα καλύτερα αξιοθέατα είναι τα  παραδοσιακά χωριά της περιοχής. Τα χωριά αυτά είναι γνωστό για την ξύλινη αρχιτεκτονική τους και τα ξύλινα χειροτεχνήματα. Ο επισκέπτης θα δει πολλά ξύλινα σπίτια, με ξύλινες στέγες, βεράντες και πύλες όμορφα κατασκευασμένες. Περίτεχνα ξυλόγλυπτα κοσμούν τις μαρκίζες, τις εισόδους και τα παράθυρα των σπιτιών. Η Maramures συχνά αποκαλείται "η χώρα του ξύλου".
Φωτογραφία  Hans-Peter.Fuchs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...