Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Οι νυχτοπεταλούδες που μετρούν τη γη

Οι νυχτοπεταλούδες γεωμέτρες ανήκουν σε μια πολύ μεγάλη οικογένεια (Geometridae), που αριθμεί περισσότερα από 35.000 είδη νυχτοπεταλούδων. Οφείλουν το παράξενο όνομά τους στον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι κάμπιες τους-είναι σαν να μετρούν τη γη. Δείτε την κίνησή τους στη φωτογραφία που ακολουθεί.
Η κάμπια αυτή είναι του είδους Milionia basalis, μιας νυχτοπεταλούδας που απαντάται στην Ιαπωνία, την νοτιοανατολική Ασία, τη Βιρμανία και στο βορειοανατολικό τμήμα των Ιμαλαΐων. Δείτε στις επόμενες φωτογραφίες τα όμορφα χρώματά της.
Οι περισσότερες νυχτοπεταλούδες γεωμέτρες έχουν πράσινο, γκρι ή καφετί χρώμα, που τις βοηθά να κρύβονται από τους θηρευτές τους. Είναι όμως και μερικά είδη που ξεχωρίζουν, όπως η Milionia basalis, που βλέπετε στις φωτογραφίες παραπάνω, αλλά και η Lythria purpuraria, είδος που απαντάται από τη Δυτική Ευρώπη προς τη Σιβηρία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν.
Οι περισσότερες είναι μετρίου μεγέθους, με άνοιγμα φτερών περίπου 3 εκατοστά. Η Rhodometra sacraria έχει άνοιγμα φτερών που φτάνει μόλις τα 22-28 χιλιοστά. Ξεχωρίζει όμως για τη ροζ γραμμή που έχει πάνω στο κιτρινωπό ή κρεμ φόντο των φτερών της.
Η Scopula decorata είναι κι αυτή μικρή νυχτοπεταλούδα γεωμέτρης, με άνοιγμα φτερών 20-23 χιλιοστά. Δεν έχει έντονα χρώματα, αλλά τη διάλεξα για τις όμορφες άκρες των φτερών της, που μοιάζουν με δαντέλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...