Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Το όμορφο Paraty στην Βραζιλία

Το Paraty είναι μια διατηρητέα αποικιακή πόλη της Βραζιλίας. Βρίσκεται  στην Costa Verde (Πράσινη Ακτή), μια καταπράσινη περιοχή, που εκτείνεται κατά μήκος της ακτογραμμής της πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο. 
Η πόλη βρίσκεται στον κόλπο της Ilha Grande, ο οποίος είναι διάσπαρτος με πολλά τροπικά νησιά. Στο φόντο της υψώνονται βουνά που φτάνουν τα 1.400 μέτρα με πλούσια τροπική βλάστηση και όμορφους καταρράκτες. Περιβάλλεται από πολλά εθνικά πάρκα και προστατευόμενες φυσικές περιοχές.
Το χωριό Paraty αρχικά ιδρύθηκε το 1597. Ιδρύθηκε ως πόλη από Πορτογάλους αποικιοκράτες το 1667, σε μια περιοχή που κατοικούνταν από τους Ινδιάνους Guaianás. Paraty, στη γλώσσα των ιθαγενών Tupi, σημαίνει «ποτάμι των ψαριών». Η πόλη γνώρισε μεγάλη άνθηση τον 18ο αιώνα, όταν στα βουνά της Minas Gerais ανακαλύφθηκαν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού σε όλο τον κόσμο. Το Paraty έγινε στρατηγικό λιμάνι εξαγωγής του χρυσού. Η Βασιλική Οδός-Caminho do Ouro, ένας πλακόστρωτος δρόμος σε απόκρημνες περιοχές, κατασκευάστηκε για την μεταφορά του χρυσού, με τελικό προορισμό τη Λισαβόνα. Η Βασιλική Οδός προτάθηκε το 2004 για Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.
Το Paraty είναι γνωστό για τους λιθόστρωτους δρόμους στο ιστορικό κέντρο του. Σε αυτό το τμήμα της πόλης δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα, παρά μόνο πεζοί και ποδήλατα. Τα άλογα και τα κάρα είναι ένα πολύ συνηθισμένο θέαμα στο Paraty και χρησιμοποιούνται συχνά σε όλη την πόλη. Μεγάλο μέρος της αρχιτεκτονικής της πόλης δεν έχει αλλάξει για 250 χρόνια ή περισσότερο, αφού μπόρεσε να διατηρήσει πολλά από τα ιστορικά της κτίρια.
Ένα συνηθισμένο θέαμα στο Paraty είναι οι πλημμυρισμένο δρόμοι. Μια φορά το μήνα, όταν υπάρχει Πανσέληνος και η παλίρροια είναι υψηλή, το θαλασσινό νερό ανεβαίνει και χύνεται μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης μέσα από ειδικά ανοίγματα στους κυματοθραύστες, που χωρίζουν την πόλη από το λιμάνι. Οι δρόμοι πλημμυρίζουν μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να υποχωρήσει η παλίρροια.
Φωτογραφία  Diego3336
Το Paraty είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Η όμορφη ιστορική πόλη με τις μπαρόκ εκκλησίες, τα φρούρια και τα πλακόστρωτα δρομάκια, οι παραλίες με τα σμαραγδένια νερά, τα βουνά με τα τροπικά δάση και τους όμορφους καταρράκτες προσελκύουν πολλούς τουρίστες, που θέλουν να συνδυάσουν τον πολιτιστικό τουρισμό με το όμορφο φυσικό περιβάλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...