Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Το όμορφο σπήλαιο Lechuguilla στο Νέο Μεξικό

Το σπήλαιο Lechuguilla, στο Εθνικό Πάρκο Carlsbad Caverns, στο Νέο Μεξικό είναι το έβδομο μεγαλύτερο σε μήκος (222,6 χλμ) εξερευνημένο σπήλαιο στον κόσμο. Είναι όμως το πιο διάσημο  για την ασυνήθιστη γεωλογία του, τους σπάνιους σχηματισμούς του και την άριστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

 Το σπήλαιο, μέχρι το 1986, ήταν μια τοποθεσία με μικρή έως ελάχιστη σημασία με πολύ μικρή επισκεψιμότητα. Στη δεκαετία του 1950, σπηλαιολόγοι άκουσαν τον θόρυβο του αέρα από το έδαφός του. Μια ομάδα τους άρχισε εκσκαφές το 1984. Οι επιστήμονες χαρτογράφησαν περισσότερα από 220 χλμ. σε βάθος που έφτασε τα 489 μέτρα. Η εκπληκτική και σπάνια ομορφιά του σπηλαίου προσέλκυσε σπηλαιολόγους απ' όλο τον κόσμο.


Στο σπήλαιο υπάρχει ποικιλία σπάνιων και μεγάλων σπηλαιοθεμάτων, μερικά από τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Ανάμεσά τους εναποθέσεις θείου, πολυέλαιοι γύψου και αραγωνίτη με ύψος 6 μέτρων, μαργαριτάρια σπηλαίων, υποβρύχιοι ελικτίτες κ.ά. Το όμορφο σπήλαιο προστατεύεται και η πρόσβαση σε αυτό είναι περιορισμένη μόνο σε επιστημονικές αποστολές σπηλαιολόγων.




Φωτογραφία Dave Bunnell
Φωτογραφία Dave Bunnell



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...