Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Σίντρα-η παραμυθένια πόλη της Πορτογαλίας

Η Σίντρα είναι πόλη της Πορτογαλίας και σημαντικός τουριστικός προορισμός της χώρας αυτής. Πολλοί είναι αυτοί που την επισκέπτονται για να δουν και να θαυμάσουν τα εξαιρετικά κτίρια που διαθέτει, χτισμένα με την Ρομαντική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα. Παλάτια, κάστρα, θερινές βασιλικές κατοικίες  και διάφορα άλλα κτίρια είναι αυτά που κατέταξαν την πόλη αυτή στον κατάλογο της Ουνέσκο.

Το Palácio Nacional de Sintra είναι αναμφισβήτητα το κυρίαρχο αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό της Σίντρα, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Είναι το καλύτερα διατηρημένο μεσαιωνικό βασιλικό παλάτι στην Πορτογαλία, αφού κατοικείται συνεχώς, τουλάχιστον από τις αρχές του 15ου μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του παλατιού είναι τα κεραμικά πλακίδια-azulejos-που διακοσμούν πολλά από τα δωμάτιά του.
Φωτογραφία Boaz Schleien
Φωτογραφία Nak
Φωτογραφία Nak
Φωτογραφία mjtmsch74
Το Palácio de Monserrate είναι μια ανακτορική βίλα που χτίστηκε το 1858. Ένας όμορφος, μοναδικός χώρος 4 χλμ έξω από την παλιά πόλη της Σίντρα. Έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες των γραμμάτων και άλλους σημαντικούς ανθρώπους, όπως τον Λόρδο Βύρωνα, ο οποίος το επισκέφθηκε το 1809 και έγραψε γι' αυτό στο ποίημά του «Προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ».
Το Quinta da Regaleira αποτελείται από ένα ρομαντικό παλάτι κι ένα παρεκκλήσι και βρίσκεται μέσα σ' ένα πάρκο που διαθέτει λίμνες, σπηλιές, πηγάδια, παγκάκια, βρύσες και μια τεράστια ποικιλία από εξαιρετικές κατασκευές. Η περιοχή που βρίσκεται το Quinta da Regaleira είχε πολλούς ιδιοκτήτες κατά τη διάρκεια των ετών. Ένας από αυτούς ήταν ένας πολυεκατομμυριούχος εντομολόγος,  ο António Augusto Carvalho Monteiro και αυτός είναι και ο λόγος που το παλάτι ονομάζεται "Το παλάτι του εκατομμυριούχου Monteiro".
Φωτογραφία Chris Fullmer
Ακόμα ένα παλάτι, εθνικό μνημείο κι ένα από τα επτά θαύματα της Πορτογαλίας είναι το Palácio Nacional da Pena. Το ανάκτορο βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου πάνω από την πόλη της Σίντρα και σε ξάστερες μέρες είναι ορατό από τη Λισαβόνα. Η ιστορία του ξεκινά από το Μεσαίωνα όταν ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία της Pena χτίστηκε στην κορυφή του λόφου. Το 1838, πάνω στα ερείπια της μικρής εκκλησίας, άρχισε να κατασκευάζεται το μεγαλόπρεπο παλάτι, που αποτελούσε τη θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας. 
Το Castelo dos Mouros-κάστρο των Μαυριτανών, είναι ένα μεσαιωνικό κάστρο που χτίστηκε κατά τον 8ο-9ο αιώνα για να προστατευθεί η πόλη της Σίντρα. Βρίσκεται στην κορυφή των βουνών Σίντρα κι έχει υπέροχη πανοραμική θέα όλης της πόλης και των πεδιάδων που εκτείνονται δυτικά, προς τον Ατλαντικό Ωκεανό. Τα αρχαία ερείπια, οι μισογκρεμισμένες επάλξεις, σε συνδυασμό με το πυκνό δάσος που το περιβάλλουν κάνουν το κάστρο ιδιαίτερα γοητευτικό.
Φωτογραφία Joaomartinho63
Το Palácio de Seteais χτίστηκε μεταξύ 1783 και 1787 για να αποτελέσει την κατοικία του Ολλανδού πρόξενου στην Πορτογαλία. Το παλάτι, που περιβάλλεται από ένα μεγάλο κήπο με οπωροφόρα δέντρα, από το 1954 χρησιμοποιείται ως πολυτελές ξενοδοχείο. Τα πρωτότυπα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του, που το κατέστησαν εθνικό μνημείο, έχουν διασωθεί.
Η Μονή των Καπουτσίνων-Convento de Santa Cruz da Serra da Sintra, είναι ένα ιστορικό μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1560, από τον João de Castro, έναν Πορτογάλο ευγενή. Το μοναστήρι, τέλεια εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, περιβάλλεται  από δάσος βελανιδιών, ενώ τα κτίρια και η σύνθεση των χώρων, σύμφωνα με ερευνητές, είναι επηρεασμένα από τον αριθμό 8, που συμβολίζει το άπειρο.
Φωτογραφία Erwin Friesen
Φωτογραφία Cidonio Rinaldi
Φωτογραφία Sunseaguls 
Φωτογραφία LUÍS A. D. LIBERAL
Φωτογραφία Erwin Friesen
Η Σίντρα, έγινε τον 19ο αιώνα κέντρο της ευρωπαϊκής Ρομαντικής αρχιτεκτονικής. Αποτελεί μοναδικό πολιτιστικό τοπίο, το οποίο επηρέασε σημαντικά και άλλα μέρη της Ευρώπης. Τα κτίσματα, δημιουργήματα ανθρώπων, αποτέλεσμα λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών επιρροών είναι ευάλωτα στην ανθρώπινη αμέλεια και στην κακή διαχείριση και χρήση.
Πηγές 1 2 3 4

4 σχόλια:

  1. Λες και βρισκομαι σε παραμυθι !
    Ποση ομορφια ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραμηθένιο αλήθεια....!!! Νίκη ευχαριστούμε για τα ταξίδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτική εμπειρία για όποιον πάει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλειες φωτογραφίες! Εάν θέλεις ρίξε μια ματιά και στο δικό μου άρθρο για τη Σίντρα http://taxidiaitalia.com/alles-xores/portogalia/sintra-paramithenia-portogalia/ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...