Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Οι μοναδικοί αμμόλοφοι της Αλάσκας

Αμμόλοφοι στην Αλάσκα;; κι όμως υπάρχουν!!

Το εθνικό πάρκο της κοιλάδας Kobuk βρίσκεται στη βορειοδυτική Αλάσκα 40 χλμ. βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Την μεγάλη κοιλάδα διασχίζει ο ποταμός Kobuk , του οποίου το μεσαίο τμήμα περιστοιχίζεται από οροσειρές. Σε αυτήν την περιοχή βρίσκονται προστατευμένα μοναδικά χαρακτηριστικά της Αλάσκας και ένα από τα παράδοξά της-οι αμμοθίνες της.
Το πάρκο είναι γνωστό για τους μεγάλους αμμόλοφους, οι οποίοι καλύπτουν έκταση 200 χιλιάδων στρεμμάτων. Το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής καλύπτεται από την τούνδρα και αρκτικά δάση, εκτός από τρεις ομάδες αμμόλοφων-τους Μεγάλους  αμμόλοφους του ποταμού Kobuk, τους Μικρούς αμμόλοφους του ποταμού Kobuk και τους αμμόλοφους του ποταμού Hunt. Αυτές οι τρεις ομάδες καλύπτουν έκταση 20.500 στρεμμάτων και αποτελούν τους μοναδικούς ενεργούς αμμόλοφους της Αρκτικής.
Οι αμμοθίνες σχηματίστηκαν από τη διαβρωτική δύναμη των παγετώνων, φτάνουν σε ύψος τα 30 μέτρα και σταθεροποιούνται από τη βλάστηση της περιοχής. Οι αμμόλοφοι είναι προσβάσιμοι μετά από πολύωρη κι επίπονη πεζοπορία. Στο πάρκο οι καιρικές συνθήκες γίνονται ακραίες, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους -46 βαθμούς Κελσίου τις νύχτες του Ιανουαρίου, ενώ το καλοκαίρι ο μέσος όρος κυμαίνεται από 18-29 βαθμούς.
Πηγές 1 2 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...