Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Πυγολαμπίδες στον κήπο σας

Το να βλέπεις τα "λαμπερά σκαθάρια" να φωτίζουν το σκοτάδι της νύχτας με το μικρό τους φως, που πολλές φορές αναβοσβήνει, είναι μια εικόνα μαγική! 


Φωτογραφία Trevor Williams
Μιλάω βέβαια για τις πυγολαμπίδες, οι οποίες εκτός από τη μαγική έλξη που προκαλούν είναι και πολύ ωφέλιμες για τον κήπο, αφού οι προνύμφες τους τρέφοντια μεταξύ άλλων και με προνύμφες βλαβερών εντόμων. 

Θα θέλατε να προσελκύσετε αυτά τα μικροσκοπικά σκαθάρια στην αυλή σας;; Αν ναι, χρειάζεται να τους παρέχετε τις συνθήκες διαβίωσης που επιθυμούν.
Οι πυγολαμπίδες λάμπουν για να προσελκύσουν το άλλο φύλο. Επομένως, στην αυλή σας δεν θα πρέπει να υπάρχουν φώτα, τα οποία τις εμποδίζουν να βρουν η μια την άλλη και να αναπαραχθούν.

Οι πυγολαμπίδες χρειάζονται πλούσιο, πηλώδες χώμα για να γεννήσουν τα αυγά τους και προτιμούν να ζουν σε υγρά και σκιερά μέρη με ψηλό χορτάρι, όπως και κάτω από κλαδιά δέντρων που κρέμονται χαμηλά στο έδαφος. Αφήστε λοιπόν κάποιες άγριες περιοχές στον κήπο σας ή φυτέψτε μια σειρά από θάμνους, ώστε να τους παρέχετε το φυσικό τους περιβάλλον.
Καλωσορίστε σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες στον κήπο σας, αφού αποτελούν αγαπημένη τροφή για τις προνύμφες των πυγολαμπίδων. Η ύπαρξη πολλών ανθοφόρων φυτών θα προσελκύσει επίσης τα είδη που τρέφονται με γύρη ή άλλα μέρη φυτών.

Καθώς περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στο έδαφος, το κούρεμα του γρασιδιού μπορεί να είναι επιβλαβές γι΄αυτές. Αν λοιπόν τις θέλετε στην αυλή σας, θα πρέπει να αφήνετε το γρασίδι ψηλότερο. Με τον τρόπο αυτό, θα τους παρέχετε και την υγρασία που χρειάζονται για να επιβιώσουν.
Φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα θα σκοτώσουν όχι μόνο τις πυγολαμπίδες, αλλά και άλλα ωφέλιμα έντομα του κήπου. Γι΄αυτό χρησιμοποιήστε φυσικές μεθόδους και αφήστε τις χημικές ουσίες μόνο ως έσχατη λύση.

Τέλος, να είστε υπομονετικοί. Οι πυγολαμπίδες αρχίζουν να ξεπροβάλλουν στην αρχή της άνοιξης και ο πληθυσμός τους αυξάνεται όσο προχωράει το καλοκαιράκι. Ζευγαρώνουν στο τέλος του καλοκαιριού. Οι νέες προνύμφες θα είναι ενήλικες την επόμενη χρονιά και θα αναπαραχθούν κι αυτές με τη σειρά τους. 

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...