Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Οι πυραμίδες της Νουβίας

500 χρόνια πριν ξεκινήσει η κατασκευή πυραμίδων στην Αίγυπτο είχαν ήδη κατασκευαστεί πυραμίδες. Ήταν οι ηγεμόνες του βασιλείου των Κους (Kush) αυτοί που άρχισαν να οικοδομούν πυραμίδες στην περιοχή της κοιλάδας του Νείλου, που είναι γνωστή ως  Νουβία.

Η Νουβία εκτείνεται στη νότια Αίγυπτο και το βόρειο Σουδάν, από το Ασσουάν μέχρι τη Χαρτούμ. Υπήρχαν τρία βασίλεια των Κους-το πρώτο είχε πρωτεύουσα την Κέρμα (2600-1520 π.Χ.), το δεύτερο στην Ναπάτα (1000-300 π.Χ.) και το τρίτο στην Μερόη (300 π.Χ.-300 μ.Χ.). 
Φωτογραφία  Jorge Aguayo
Σε μια περίοδο μερικών εκατοντάδων χρόνων, σε τρεις περιοχές της Νουβίας, κατασκευάστηκαν περίπου 255 πυραμίδες για να χρησιμεύσουν ως τάφοι των βασιλιάδων της Ναπάτα και της Μερόης. Οι πυραμίδες της αρχαίας Νουβίας, σχεδόν διπλάσιες σε αριθμό από τις πυραμίδες της Αιγύπτου, είναι μικρότερες από αυτές σε μέγεθος, η βάση τους δεν ξεπερνά τα οκτώ μέτρα, το ύψος τους κυμαίνεται από 6-30 μέτρα, είναι πολύ απότομες και μάλλον επιμήκεις.

Οι πρώτες πυραμίδες χτίστηκαν στη θέση el-Kurru, ως τάφοι του βασιλιά Kashta και των διαδόχων του. Ανάμεσά τους και 14 πυραμίδες για τις βασίλισσες. Οι περισσότερες χρονολογούνται από το 795-315 π.Χ. 
Οι πυραμίδες της Ναπάτα βρίσκονται στο Nuri στη δυτική όχθη του Νείλου στην Άνω Νουβία. Αυτή η νεκρόπολη ήταν ο τόπος ταφής για 21 βασιλιάδες και βασίλισσες και 52 πρίγκιπες.
Η πιο εκτεταμένη περιοχή πυραμίδων βρίσκεται στη Μερόη, η οποία βρίσκεται μεταξύ του πέμπτου και του έκτου καταρράκτη του Νείλου, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια του Χαρτούμ. Περισσότεροι από σαράντα βασίλισσες και βασιλιάδες θάφτηκαν εκεί. Σύμφωνα με τον Άγγλο ιστορικό και συγγραφέα Basil Davidson, η Μερόη είναι ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο.
Φωτογραφία TrackHD
Φωτογραφία  Retlaw Snellac Photography
Στο μικρό βουνό Γκεμπέλ Μπαρκάλ, ύψους 98 μέτρων, στην πόλη Καρίμα του Σουδάν, σε μία μεγάλη καμπή του ποταμού Νείλου υπάρχουν ερείπια, που περιλαμβάνουν τουλάχιστον 13 ναούς και 3 παλάτια, πυραμίδες και άλλα ταφικά μνημεία, τα οποία αναφέρονται για πρώτη φορά από Ευρωπαίους εξερευνητές κατά τη δεκαετία του 1820. Το Τζεμπέλ Μπαρκάλ χρησιμοποιήθηκε ως βασιλικό νεκροταφείο κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Μεροέ. Οι νεώτερες ταφές χρονολογούνται στον 3ο αιώνα π.Χ.  Το 2003, το βουνό, μαζί με την ιστορική πόλη της Ναπάτα, ονομάστηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO .
Φωτογραφία  Sparky the Neon Cat
Όλες οι πυραμίδες της Νουβίας λεηλατήθηκαν. Ο Ιταλός εξερευνητής και κυνηγός θησαυρών Giuseppe Ferlini, σε μία αναζήτησή του την δεκαετία του 1820, κατάστρεψε την κορυφή περισσότερων από 40 πυραμίδες στην Μερόε. Ο Ferlini, όταν επέστρεψε στην Ευρώπη, προσπάθησε να πουλήσει το θησαυρό που βρήκε, χρυσά φυλαχτά, περιδέραια και δαχτυλίδια. Κανένας συλλέκτης δεν πίστεψε ότι αυτά ήταν αυθεντικά και ότι ένας τέτοιος θησαυρός μπορούσε να προέλθει από την Αφρική.
Σώζονται όμως ανάγλυφα και τοιχογραφίες που αποκαλύπτουν ότι οι μουμιοποιημένοι βασιλείς καλύπτονταν με κοσμήματα, μέσα σε ξύλινες κάσες. Αρχαιολογικές έρευνες του 19ου και 20ου αιώνα αποκάλυψαν το περιεχόμενο κάποιων από τις πυραμίδες. Απομεινάρια τόξων, φαρέτρες με βέλη, ξύλινα κουτιά, έπιπλα, κεραμικά, μεταλλικά αγγεία και πολλά αντικείμενα πιστοποιούν το εκτεταμένο εμπόριο με τους Αιγύπτιους και τον ελληνιστικό χώρο.
Φωτογραφία  Retlaw Snellac Photography
Πηγές 1 2 3 4 5 6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...