Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Τα πυργόσπιτα των Batammariba

Koutammakou ή Γη των Batammariba είναι μια μεγάλη ημι-ορεινή περιοχή στο βόρειο Τόγκο, χώρα της δυτικής Αφρικής, η οποία εκτείνεται και στο γειτονικό Μπενίν. Το Koutammakou είναι ένα πολιτιστικό τοπίο κι έχει ανακηρυχθεί από την Ουνέσκο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από το 2004.
Σε αυτή την περιοχή κατοικούν οι Tammari ή Batammariba, κυρίως ανιμιστές στο θρήσκευμα. Είναι διάσημοι για τα πυργόσπιτά τους, γνωστά ως  "Tata Somba" και ως “takienta” , τα οποία αντανακλούν πλήρως την κοινωνική δομή. Είναι κατασκευασμένα από λάσπη κι έχουν σφαιρικό σχήμα. Πολλά από αυτά είναι διώροφα με επίπεδες ή κωνικές αχυρένιες στέγες. Το ισόγειο των σπιτιών χρησιμοποιείται ως στάβλος για τη νύχτα, ενώ οι εσωτερικές εσοχές του χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα. Στον επάνω όροφο υπάρχει αυλή, η οποία χρησιμοποιείται για την ξήρανση των σιτηρών, έχει χώρους για ύπνο και σιταποθήκες.
Σε αυτή τη γη, η φύση συνδέεται στενά με τα τελετουργικά και τις πεποιθήσεις της κοινωνίας.  Το Koutammakou είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της εδαφικής κατοχής από έναν λαό που βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση της αρμονίας ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. Τα πυργόσπιτα των Batammariba αποτελούν εθνικό σύμβολο της χώρας του Τόγκο.
Πηγές 1 2 3


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...