Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Ο ποταμός Αγγίτης

Ο Αγγίτης είναι ο σπουδαιότερος παραπόταμος του Στρυμόνα. Κατά τη διαδρομή του, μήκους 75 χλμ. ο ποταμός διασχίζει μέρος του νομού Δράμας και την επαρχία Φυλλίδας στο νομό Σερρών, στην Ανατολική Μακεδονία. Πηγές του ποταμού βρίσκονται τόσο στην πόλη της Δράμας (πηγές Αγ. Βαρβάρας), στα τενάγη των Φιλίππων αλλά και στο χωριό Αγγίτης Δράμας.

 Στο ύψος του χωριού Συμβολή, ο Αγγίτης ποταμός ξεκινά μία δαιδαλώδη διαδρομή ανάμεσα σε κάθετους βράχους, σχηματίζοντας το ομώνυμο φαράγγι του Αγγίτη, στην Αλιστράτη Σερρών. Οι ντόπιοι το ονομάζουν Βράους. Με μήκος 15 χλμ. βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Παγγαίο και Μενοίκιο και εκτείνεται από το χωριό Συμβολή μέχρι το Σταθμό Άγγιστας, όπου υπάρχει το Παλαιό Γεφύρι. Από εκεί και αφού αφήσει πίσω του τη Λευκοθέα, ο ποταμός συνεχίζει ένα ήρεμο ταξίδι του, στις πεδιάδες της Φυλλίδας για να ενωθεί με το μεγάλο ποτάμι, τον Στρυμόνα.
Φωτογραφία  Αλεξανδρίδης Ξενοφών
Το φαράγγι είναι γνωστό και ως «Στενά Πέτρας» και «Διώρυγα». Σε τρία σημεία του φαραγγιού έχουν βρεθεί βραχογραφίες που παριστάνουν καμήλες, ελάφια, ιππείς που κρατούν τα ηνία των αλόγων και ακόντια, αλλά και αφηρημένα σχέδια. Εκτιμάται ότι οι βραχογραφίες αυτές είναι φτιαγμένες την εποχή του χαλκού. Πλούσια είναι η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, ενώ με το πέρασμα των αιώνων έχουν δημιουργηθεί αρκετές σπηλιές και καμάρες κατά μήκος της χαράδρας. Τα τελευταία χρόνια στον ποταμό αναπτύσσονται αθλητικές δραστηριότητες όπως Rafting, κανό, καγιάκ κ.α.
Φωτογραφία  Αλεξανδρίδης Ξενοφών
Οι πηγές του ποταμού Αγγίτη στο ομώνυμο χωριό του νομού Δράμας, δημιουργούν ένα καλαίσθητο σπήλαιο, το σπήλαιο Αγγίτη (Μααράς). Είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου με μήκος 21 χιλιόμετρα και βρίσκεται στην Προσοτσάνη του νομού Δράμας. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει τεράστιους σταλακτίτες. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων.
Πηγή φωτογραφίας
Εντυπωσιακή είναι η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό. Στον υπόγειο ποταμό του σπηλαίου καταλήγουν μεταξύ άλλων, τα νερά του λεκανοπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου. Το σπήλαιο ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη μαζί με άλλα τέσσερα γνωστά σπήλαια, μεταξύ των οποίων και το φημισμένο Σπήλαιο Αλιστράτης.
Φωτογραφία Deyan Vasilev
Το σπήλαιο ονομάζεται και Μααρά, ονομασία η ετυμολογία της οποίας είναι είτε από τα αραβικά και σημαίνει μικρό σπήλαιο, είτε από τα εβραϊκά που σημαίνει νερό από το βουνό. Ένα πολύ μικρό κομμάτι του σπηλαίου στην έξοδο του ποταμού ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και ένας χαυλιόδοντας από μαμούθ, που φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο Δράμας. Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί επίσης μοναδικά είδη ψαριών, όπως η μπριάνα και το τυλινάρι σε βάθη 6.500 μέτρων, καθώς και ένα μοναδικό είδος ημιδιάφανης πετροκαραβίδας σε βάθος 7.100 μέτρων, από την επιφάνεια του σπηλαίου. Έχει αναφερθεί επίσης η ύπαρξη διάφανων ψαριών.
Πηγή φωτογραφίας
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η φυσική ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου του σπηλαίου. Η πλούσια βλάστηση, στις όχθες του ποταμού, που αποτελείται από πλατάνια, ιτιές, λεύκες κ.ά., δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν μοναδικές στιγμές ηρεμίας και ξεκούρασης. Πλούσια είναι και η πανίδα της περιοχής-άγρια είδη, όπως καμποπέρδικες, πετροπέρδικες, αγιοπερίστερα, τρυγόνια, κότσυφες, μπεκάτσες κ.ά. Στα βράχια του φαραγγιού φωλιάζουν αρπακτικά πουλιά-γερακίνες, τσιχλογεράκια, βραχοκερκινέζια.
Φωτογραφία Philippos
Πηγή φωτογραφίας
Ο ποταμός Αγγίτης αναφέρεται ήδη τον 5ο π.Χ. αιώνα από τον Ηρόδοτο και αργότερα (τον 1ο μ. Χ. αιώνα) από τον Αππιανό, ο οποίος περιγράφει τις μάχες που έγιναν το 42 π.Χ. κοντά στους Φιλίππους, στη διάρκεια ρωμαϊκού εμφύλιου πολέμου. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Σφίγγα εμφανιζόταν κοντά στο φαράγγι του Αγγίτη ποταμού στην περιοχή του «Πετρωτό». Στα “Στενά Πέτρας” ή “Διώρυγα” όπως αλλιώς ονομάζεται το φαράγγι του Αγγίτη, βρισκόταν η πύλη του Άδη απ’ όπου ο Πλούτωνας πέρασε την Περσεφόνη στον δικό του κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...