Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Τα "Πέντε χωριά" της Ιταλικής Ριβιέρας

Ένα ταξίδι στην Ιταλική Ριβιέρα.
  Οι  Cinque Terre-Πέντε χώρες βρίσκονται στη περιοχή της Λιγουρίας και αποτελούνται από πέντε χωριά: Monterosso al Mare , Vernazza , Corniglia , Manarola , και Riomaggiore. Οι ακτές, τα πέντε χωριά και οι γύρω λόφοι  είναι όλα μέρος του Εθνικού Δρυμού Cinque Terre και αποτελούν Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. 
Στο πέρασμα των αιώνων άνθρωποι έχτισαν τα χωριά τους πάνω στις τραχιές και απότομες πλαγιές των βουνών, ως την άκρη των γκρεμών με θέα τη θάλασσα. Η σύγχρονη ανάπτυξη απουσιάζει και μονοπάτια, τραίνα και πλοία συνδέουν τα χωριά, αφού τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται.
Ας γνωρίσουμε λίγο τα χωριά αυτά, που αποτελούν ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Monterosso al Mare 
Το χωριό αυτό χωρίζεται σε δύο μέρη: το παλιό και το νέο. Οι δύο περιοχές χωρίζονται από ένα τούνελ, το οποίο εξυπηρετεί τους πεζούς και τα πολύ λίγα αυτοκίνητα που υπάρχουν. Η αμμώδης παραλία του Monterosso είναι η μόνη εκτεταμένη παραλία στις Cinque Terre. Είναι γνωστό για τις λεμονιές του, το λευκό κρασί, τις ελιές και τα σταφύλια του. Η παραλία, το κάστρο (εν μέρει γκρεμισμένο) και ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου αποτελούν τα κυριότερα αξιοθέατά του.
Φωτογραφία  Brafo
Φωτογραφία  bpverdoorn
Vernazza 
Ένα από τα ψαροχώρια της Ιταλικής Ριβιέρας. Στο χωριό αυτό δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Η εκκλησία της Αγίας Μαργαρίτας της Αντιόχειας, το παρεκκλήσι Santuario di Nostra Signora di Reggio, το κάστρο και η παραλία του είναι τα κυριότερα αξιοθέατα του χωριού.
Φωτογραφία  MrPanyGoff
Φωτογραφία  Mac9
Corniglia 
Σε αντίθεση με τα άλλα τέσσερα χωριά η Corniglia δεν γειτονεύει με τη θάλασσα. Είναι χτισμένη στην κορυφή ενός ακρωτηρίου, σε υψόμετρο 100 μέτρων. Περιβάλλεται από αμπελώνες και η μια πλευρά του ακρωτηρίου κατεβαίνει απότομα προς τη θάλασσα. Για να φτάσει κάποιος στο χωριό πρέπει να ανέβει την Lardarina, ένα δρόμο από τούβλα με 382 σκαλοπάτια. Υπάρχει κι ένας μικρός δρόμος που οδηγεί έξω από το χωριό. Η Corniglia χαρακτηρίζεται από τα στενά δρομάκια της και την υπέροχη θέα της. Μπορεί κανείς να δει δει από εδώ τα άλλα τέσσερα χωριά.
Φωτογραφία  Brian Pennington
Φωτογραφία  clearingskies
Manarola 
Είναι το παλαιότερο από τα πέντε χωριά με την εκκλησία του San Lorenzo να χρονολογείται από το 1338. Η Manarola είναι ιδιαίτερα γνωστή για το κρασί της, που ονομάζεται Sciacchetrà. Το μονοπάτι της αγάπης είναι το κυριότερο αξιοθέατο του  χωριού. Επίσης υπάρχουν πολλά μονοπάτια για πεζοπορία στους λόφους και πολλοί αμπελώνες. Χαρακτηριστικό του είναι και τα σπίτια του, φωτεινά και πολύχρωμα.
Φωτογραφία  Caseymrm
Φωτογραφία  Peximus
Riomaggiore 
Το χωριό χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Βρίσκεται σε μια μικρή κοιλάδα της Λιγουρίας και είναι γνωστό για τον ιστορικό χαρακτήρα του και το κρασί του.
Φωτογραφία  Tango7174
Φωτογραφία Powerkey

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...