Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Γνωρίστε το Αλπακά

Το αλπακά είναι ένα εξημερωμένο ζώο της Νότιας Αμερικής. 
Κοπάδια αλπακά βόσκουν στις Άνδεις, στο νότιο Περού, στη βόρεια Βολιβία, στο Εκουαδόρ και βόρεια της Χιλής, σε υψόμετρο 3.500-5.000 μέτρων, όλο το χρόνο.
Φωτογραφία Evelyn Simak
Το αλπακά μοιάζει με το λάμα, αλλά είναι πολύ μικρότερο. Έχει μακρύ λαιμό, τριγωνικά αυτιά, μικρό κεφάλι και μυτερό ρύγχος. Στο άνω χείλος έχει μια βαθιά σχισμή. 
Εκτρέφεται όχι για να είναι υποζύγιο αλλά για τη γούνα του και το κρέας του. 
Φωτογραφία  Christophe Meneboeuf
Οι ίνες από την πυκνή γούνα του χρησιμοποιούνται για την κατασκευή υφασμάτων. Επίσης κατασκευάζονται κουβέρτες, πουλόβερ, καπέλα, γάντια, κασκόλ και μια μεγάλη ποικιλία από υφάσματα και πόντσο στη Νότια Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Φωτογραφία  Viridae
Η ιστορία του αλπακά είναι πολύ ενδιαφέρουσα.
Το ζώο αυτό έχει εξημερωθεί πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι Moche, άνθρωποι που ζούσαν στο Περού το 100 μ.Χ.-800 μ.Χ., χρησιμοποιούσαν συχνά εικόνες αλπακά στην τέχνη τους. Η αρχαιότερη γνωστή καταγραφή αυτού του χαριτωμένου ζώου είναι πριν από 2.000 χρόνια. Οι Ίνκας έδειχναν τον πλούτο τους από τον αριθμό των αλπακά που είχαν και επιδείκνυαν τις υπέροχες γούνες τους. Το εμπόριο της γούνας του αλπακά δημιούργησε μια ακμάζουσα οικονομία στο Περού. 
Φωτογραφία  Jaxxon
Τα μαγικά αυτά ζώα συνέχισαν να είναι πηγή πλούτου και ευημερίας για τους Ίνκας, για χιλιάδες χρόνια, μέχρι την κατάκτησή τους από τους Ισπανούς.
Οι Ίνκας καταφεύγοντας στις Άνδεις πήραν πολύ λίγα από αυτά τα πολύτιμα ζώα.
Δεν υπάρχουν άγρια αλπακά, αν και ο πιο κοντινός συγγενής τους, η βικούνια, πιστεύεται ότι είναι η άγρια πρόγονός τους. Είναι βέβαια μεγαλύτερο από αυτήν.
Φωτογραφία  Phillippe Lavoie
Τα αλπακά είναι κοινωνικά ζώα και ζουν σε κοπάδια, που αποτελούνται από ένα κυρίαρχο αρσενικό, τα θηλυκά και τα μικρά τους. Αν καταλάβουν κάποιον κίνδυνο από εισβολέα, ειδοποιούν το υπόλοιπο κοπάδι με θορυβώδεις, απότομες εισπνοές. Το κοπάδι μπορεί να επιτεθεί σε μικρούς εισβολείς με τα μπροστινά πόδα τους, φτύνοντας και κλωτσώντας.
Δεν φτύνουν όλα τα αλπακά, αλλά σίγουρα όλα μπορούν. Μπορούν να φτύσουν ακόμα και έναν άνθρωπο.
Φωτογραφία  ceridwen
Το θηλυκό, μετά από περίοδο κύησης που διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο, γεννά ένα μικρό. Είναι φυτοφάγα ζώα και η διάρκεια ζωής τους είναι 20 χρόνια.
Είναι πολύ χαριτωμένο ζώο, συνήθως φιλικό, αν και δεν του αρέσει να το αγγίζουν και είναι πολύ αστείο όταν το κουρεύουν!! 
Φωτογραφία  Dunstan
Φωτογραφία   Dunstan
Πηγές 1  2  3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...