Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Όρος Κένυα-ένα ιερό βουνό

Το όρος Κένυα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό στην Αφρική, μετά το Κιλιμάντζαρο. Όπως και το Κιλιμάντζαρο είναι ένα σβησμένο ηφαίστειο. Υψώνεται στο κέντρο της ομώνυμης χώρας και η ψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 5.199 μέτρα.
Φωτογραφία Fg2
Ο Γερμανός ιεραπόστολος Johann Ludwig Krapf ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που ανάφερε ότι είδε το όρος Κένυα, το 1849. Οι αναφορές του ότι είδε χιόνι ή πάγο (όντας στην τροπική ζώνη) γελοιοποιήθηκαν από τους επιστήμονες της εποχής.
Το βουνό έχει 12 παγετώνες, οι οποίοι υποχωρούν ραγδαία. Προβλέπεται ότι μέχρι το 2035 δεν θα υπάρχει πλέον πάγος πάνω στο όρος Κένυα. Το βουνό είναι ο κύριος τροφοδότης νερού για δύο μεγάλα ποτάμια στην Κένυα. Υπολογίζεται ότι τα νερά του βουνού παρέχουν άμεσα νερό σε περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους.
Φωτογραφία Chris73
Το όρος Κένυα έχει πολλά και διαφορετικά οικοσυστήματα και πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Μεγάλα δάση, στα οποία κυριαρχούν η Ocotea usambarensis (δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 45 μέτρα), το αφρικανικό κυπαρίσσι και το Podo καλύπτουν τις πλαγιές του. Στις χαμηλότερες περιοχές κυριαρχεί η αφρικανική ελιά. 
Τα δάση είναι γεμάτα με πολλά είδη ζώων, όπως πίθηκοι, αντιλόπες, ύρακοι, ύαινες, λεοπαρδάλεις, ελέφαντες, λιοντάρια και πολλά είδη πουλιών.
Φωτογραφία Chris73
Εντυπωσιακή είναι η ζώνη με τα μπαμπού, η οποία είναι εντελώς φυσική και όχι αποτέλεσμα αποψιλώσεως προηγούμενου δάσους από τον άνθρωπο. Τα μπαμπού φτάνουν σε ύψος τα 15 μέτρα.
Στις μεγάλες αλπικές κορυφές (αλπική ζώνη) κυριαρχούν τα βράχια, οι πάγοι, οι αλπικές λίμνες, τα χιόνια.
Οι χαμηλές πλαγιές του βουνού, λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους είναι γόνιμες και καλλιεργούνται από τους τοπικούς πληθυσμούς.
Η περιοχή γύρω από το βουνό σε έκταση 620 τετρ. χλμ.  προστατεύεται στο Εθνικό Πάρκο του όρους Κένυα, που από το 1997 ανακηρύχθηκε Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.
Φωτογραφία Mehmet Karatay
Κοντά στο όρος Κένυα ζουν αρκετές τοπικές φυλές. Οι κυριότερες από αυτές είναι οι: Κικούγιου, Μασάι, Έμπου, Ουακάμπα και οι Αμερού. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους το όρος Κένυα συνιστά σημαντικό στοιχείο στη λαογραφία και τον πολιτισμό τους.
Οι Κικούγιου ή Γεκόγιο ζουν στην ανατολική και νότια πλευρά του βουνού. Ασχολούνται με τη γεωργία, καθώς το ηφαιστειογενές έδαφος του βουνού είναι ιδιαίτερα γόνιμο. 
Φωτογραφία safari-partners
Πιστεύουν ότι ο Θεός τους, ο Ngai, ζει πάνω στο όρος Κένυα από τότε που κατέβηκε από τον ουρανό. Πιστεύουν ότι το βουνό είναι ο θρόνος του Ngai πάνω στη Γη. Είναι ο τόπος όπου ο Gikugu, ο πατέρας της φυλής, συναντούσε τον Θεό και μάλιστα ότι είναι ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε στο όρος Κένυα.
Φωτογραφία Rita Willaert
 Φτιάχνουν τα σπίτια τους με τέτοιο τρόπο, ώστε οι πόρτες να βλέπουν προς το βουνό, το οποίο αποκαλούν Κέρε-νυάγα, δηλαδή λευκό ή λαμπρό βουνό. Οι παγετώνες και οι χιονοσκέπαστες πλαγιές του αποκαλούνται "κλίνη του Θεού." Λευκή σκόνη από το βουνό χρησιμοποιείται σε διάφορες τελετουργίες.
Φωτογραφία joxeankoret
Οι Έμπου ζουν νοτιο-ανατολικά του βουνού. Πιστεύουν επίσης ότι ο Θεός τους Ngai ζει πάνω στο βουνό και για το λόγο αυτό το θεωρούν ιερό. Χτίζουν τα σπίτια τους όπως και οι Κικούγιου και αποκαλούν το βουνό "Βουνό της Λευκότητας".
Οι Μασάι είναι νομάδες και χρησιμοποιούν τη γη στα βόρεια του βουνού για να βόσκουν τα ζώα τους. Πιστεύουν ότι οι πρόγονοί τους κατέβηκαν από το βουνό κατά τη Δημιουργία του κόσμου. Αποκαλούν το βουνό Ol Donyo Eibor και Ol Donyo Egere, δηλαδή "Λευκό Όρος" και "Κηλιδωτό Όρος" αντίστοιχα.
Φωτογραφία teachandlearn
Φωτογραφία joxeankoret
Μια προσευχή των Μασάι λέει: "Ο Θεός να ευλογεί τα παιδιά μας, να είναι σαν το δέντρο της ελιάς της Morintat, να μεγαλώνουν και να εξαπλώνονται, να είναι όπως οι πλαγιές του όρους Κένυα και του όρους Κιλιμάντζαρο και να πολλαπλασιάζονται".
Φωτογραφία safari-partners
Οι Ουακάμπα αποκαλούν το βουνό Kima Ja Kengnia , δηλαδή "Βουνό της Λευκότητας" και Kiinyaa, δηλαδή "της στρουθοκαμήλου". Και τα δύο ονόματα οφείλονται στο χρώμα των κορυφών: λευκό από το χιόνι και τους πάγους, σκούρο από τον ηφαιστειογενή βράχο. Μοιάζουν έτσι με τα άσπρα και μαύρα φτερά της ουράς της αρσενικής στρουθοκαμήλου.
Φωτογραφία Chris D Oakley
Οι Αμερού ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και ζουν στις ανατολικές και βόρειες πλαγιές του βουνού. Κι αυτοί πιστεύουν ότι ο Θεός τους Murungu κατέβηκε από τον ουρανό και ζει στο όρος Κένυα.
Φωτογραφία garybal4
Το όρος Κένυα με τις λευκές, παγωμένες κορυφές του και τις δασώδεις πλαγιές του αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία της ανατολικής Αφρικής.
Φωτογραφία safari-partners
Πηγές 1  2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...