Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Το Εθνικό Πάρκο Krka στην Κροατία-ένας επίγειος παράδεισος

Το Εθνικό Πάρκο Krka βρίσκεται στην κεντρική Δαλματία, στην Κροατία και έχει το όνομα του ποταμού που το περιβάλλει. Ο ποταμός Krka είναι γνωστός στην Κροατία για τους πολλούς καταρράκτες που σχηματίζει. Έχει την πηγή του κοντά στα σύνορα της Κροατίας με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στους πρόποδες του όρους Dinara.
Το πάρκο καλύπτει μια έκταση 109 τετραγωνικών χιλιομέτρων κατά μήκος του ποταμού Krka. Είναι μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους και ιδιαίτερης αξίας, λόγω των οικοσυστημάτων που περιλαμβάνει. Χάρη στην ειδική του θέση και το μωσαϊκό διαφορετικών οικοσυστημάτων χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά πλούσια και ποικίλη χλωρίδα και πανίδα. 
 Φωτογραφία polinitchen
860 είδη και υποείδη φυτών έχουν εντοπιστεί στο έδαφος του Krka, στα οποία συμπεριλαμβάνονται πολλά ενδημικά είδη. 18 είδη ψαριών ζουν στον ποταμό Krka, από τα οποία δέκα είναι ενδημικά, καθιστώντας τον ποταμό φυσικό ορόσημο υψηλής κατηγορίας.
Καλαμιώνες, λίμνες που σχηματίζονται κατά μήκος του ποταμού και πλημμυρισμένα λιβάδια αφθονούν σε αμφίβια, πουλιά και ερπετά. 
Η αφθονία των διαφόρων ειδών πτηνών (222), η δομή των κοινοτήτων των πουλιών και η μεγάλη σημασία του Krka για τις μεταναστεύσεις την άνοιξη και το φθινόπωρο τον καθιστά μια από τις πολυτιμότερες περιοχές της Ευρώπης. 
Υπάρχουν πολλά αρπακτικά πτηνά στην περιοχή, όπως: χρυσαετός, φιδαετός, ψαραετός, σπιζαετός, χρυσογέρακο, πετρίτης κ.ά. Μεταξύ των θηλαστικών, υπάρχουν 18 είδη νυχτερίδας, οι οποίες γενικά απειλούνται με εξαφάνιση στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η εκβολή του ποταμού στη θάλασσα είναι πλούσια σε οστρακοειδή και ψάρια του γλυκού, αλλά και του αλμυρού νερού και θεωρείται ένα εξαιρετικό φαινόμενο, λόγω της παντελούς έλλειψης μόλυνσης και της βιολογικής ζωντάνιας.
Εκτός από οικολογικός παράδεισος, το Εθνικό Πάρκο Krka αποτελεί και τουριστικό παράδεισο. Υπάρχουν πολλά σημεία που προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Φωτογραφία polinitchen
Το Skradinski Buk είναι από τις πιο ελκυστικές περιοχές του πάρκου. Μια τεράστια, καθαρή, φυσική πισίνα μήκους 400 μέτρων και πλάτους 100 μέτρων, στη οποία σχηματίζονται 17 καταρράκτες. Η συνολική διαφορά ύψους του πρώτου από τον τελευταίο καταρράκτη είναι 47,7 μέτρα. Το  Skradinski Buk θεωρείται η περιοχή με τους πιο όμορφους καταρράκτες στην Ευρώπη.
Το Roški Slap είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο αξιοθέατο του πάρκου, από την άποψη του αριθμού των επισκεπτών. Όποιο τρόπο κι αν διαλέξει ο επισκέπτης για να πάει στο Roški Slap, με σκάφος ή οδικώς, το αποτέλεσμα θα τον αποζημιώσει. Εκπληκτικοί καταρράκτες, βόλτα πάνω σε ξύλινα μονοπάτια και πιο άμεση επαφή με τη φύση και πολλοί νερόμυλοι-πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούνται ακόμη από τους ντόπιους, για να αλέθουν το σιτάρι με παραδοσιακό τρόπο.
Τέλος, το Visovac-ένα μικρό νησάκι πάνω στο οποίο χτίστηκε το 1445 ένα ρωμαιοκαθολικό μοναστήρι, από τους Φραγκισκανούς. Το νησάκι αυτό μπορεί κανείς να επισκεφτεί με σκάφος.
Μετά απ' όλα αυτά, έχετε μήπως καμιά αμφιβολία ότι το Εθνικό Πάρκο Krka είναι ένας επίγειος παράδεισος;
Πηγές 1 2

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...