Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ο Ληθαίος ποταμός

Ο Ληθαίος ποταμός είναι ένας παραπόταμος του Πηνειού και διασχίζει την πόλη των Τρικάλων. Πηγάζει σε ύψος 500 μ. από τα Αντιχάσια όρη, έχει μήκος 36 χλμ. και εκβάλλει στον Πηνειό, σε ύψος 108 μ. λίγο έξω από την πόλη των Τρικάλων. 
Σύμφωνα με τον Στράβωνα, κοντά στον Ληθαίο γεννήθηκε ο Ασκληπιός, ο θεός της Ιατρικής. «Έτερος δ’ εστί Ληθαίος ποταμός ο περί Τρίκκην εφ’ω ο Ασκληπιός γεννηθήναι λέγεται» (Στράβων, ΧΙV 647).
Ο ποταμός της λήθης είναι ένα από τα αξιοθέατα της πόλης των Τρικάλων. Οι όχθες του συνδέονται με δέκα γέφυρες, μισές από τις οποίες είναι για πεζούς. Η κεντρική γέφυρα η οποία είναι τοξωτή και μεταλλική, κατασκευάστηκε στη Γαλλία το 1886 από Γάλλους μηχανικούς και ενώνει την οδό Ασκληπιού με την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Στην όχθη του ποταμού, σε μια από τις γέφυρες, υπάρχει άγαλμα του Ασκληπιού φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Θεόδωρο Βασιλόπουλο.
Ο επισκέπτης της πόλης των Τρικάλων μαγεύεται από το όμορφο τοπίο, από τις γεμάτες πράσινο όχθες του ποταμού, τα ήρεμα κρυστάλλινα νερά του και τα πανύψηλα καταπράσινα δέντρα το καλοκαίρι αλλά και με τα γυμνά από φύλλα δέντρα τον χειμώνα.Δείτε στις υπέροχες φωτογραφίες τις διαφορετικές όψεις του ποταμού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...