Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Νερτέρα-το φυτό με τις κοραλλένιες χάντρες

Κοραλλένιες χάντρες, μαξιλαράκι για καρφίτσες, κοραλλένια βρύα, δάκρυα μωρού-όλα είναι κοινές ονομασίες που χρησιμοποιούνται για ένα φυτό- την νερτέρα.

Η Νερτέρα η γραναδένσειος (Nertera granadensis) είναι ένα από τα 15 είδη του γένους ανθοφόρων φυτών Νερτέρα. Το όνομα προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά, από τη λέξη νέρτερος, που σημαίνει χαμηλός. Τα φυτά του γένους έχουν έρπουσα ανάπτυξη, μόλις μερικά εκατοστά πάνω από το χώμα.
Φωτογραφία mingiweng
Φωτογραφία Diucón
Είναι ένα καλλωπιστικό φυτό και μάλιστα το μοναδικό είδος του γένους που καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους. Η εμφάνισή του είναι μάλλον ασυνήθιστη. Στις αρχές του καλοκαιριού εμφανίζονται μικρά άσπρα και πράσινα ανθάκια. Αυτά θα δώσουν τη θέση τους σε μικροσκοπικούς κόκκινους ή πορτοκαλί καρπούς. Μοιάζουν με μικρά ντοματάκια ή πορτοκαλάκια. Οι λιλιπούτειοι καρποί, οι οποίοι είναι ελαφρώς δηλητηριώδεις, καλύπτουν σχεδόν όλο το φύλλωμα και διατηρούνται μέχρι τον χειμώνα. 
Φωτογραφία mingiweng
Η Νερτέρα η γραναδένσειος έχει μια ασυνήθιστα εκτεταμένη διηπειρωτική κατανομή. Απαντάται σε περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού, από τη νότια Χιλή και την δυτική Αργεντινή,  βόρεια προς τη Γουατεμάλα και στη Χαβάη, τη Νέα Ζηλανδία, την ανατολική Αυστραλία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, την Παπούα Νέα Γουινέα, τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν. Στις τροπικές περιοχές του Δυτικού Ειρηνικού ευδοκιμεί μόνο σε μεγάλα υψόμετρα.
Φωτογραφία  alex monro
Φωτογραφία University of Hawaii Museum
Φωτογραφία  Barry Hammel
Φωτογραφία  Andreas Kay

Πηγές 1 2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...