Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Η αρχαία πόλη Αφροδισιάδα

Η αρχαία Αφροδισιάδα ήταν μικρή αρχαία Ελληνική πόλη στην Καρία της Μικράς Ασίας κτισμένη στην περιοχή του Αφροδισίου ακρωτηρίου και υπαγόταν στην Κνίδο. Βρίσκεται κοντά στο σύγχρονο χωριό της Τουρκίας Geyre στη νοτιοδυτική ακτή της Μικράς Ασίας, 230 χλμ. νοτιοανατολικά της Σμύρνης και απέχει 10 χλμ. από την ακτή. Πήρε τον όνομά της από τον ναό που ήταν αφιερωμένος στην θεά Αφροδίτη,  τη θεά του έρωτα και της ομορφιάς. Ήταν ένα από τα πιο διάσημα κέντρα λατρείας της θεάς. 
Ο πλούτος, η πολιτική και πολιτιστική σημασία της Αφροδισιάδας μαρτυρείται από το μέγεθος και τη μεγαλοπρέπεια των κτιρίων της. Η πόλη ήταν γνωστή για τα μάρμαρά της και τη Σχολή της γλυπτικής. Λευκό και μπλε-γκρίζο μάρμαρο της Καρίας  εξορυσσόταν από τις γειτονικές πλαγιές στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. Προσόψεις και γλυπτά κατασκευάζονταν με αυτά. Τα μαρμάρινα γλυπτά και οι γλύπτες της Αφροδισιάδας ήταν διάσημα στο ρωμαϊκό κόσμο. Η ποιότητα του μαρμάρου είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού επιγραφών. Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 2000 επιγραφές .
Η Σχολή Γλυπτικής της Αφροδισιάδας άκμασε από τον 1ο αι. π.Χ. έως και τον 6ο αι. μ.Χ. Μερικά αριστουργήματα της γλυπτικής έχουν την υπογραφή των δημιουργών τους, οι οποίοι ήταν ειδικοί στην κατασκευή ανάγλυφων και σαρκοφάγων. Πολλές σαρκοφάγοι ήταν διακοσμημένες με "ζωντανά" ανάγλυφα, συμβολίζοντας την άρνηση της κενότητας του θανάτου. Τα μάτια των αγαλμάτων που βρέθηκαν εδώ είναι εκφραστικά, θαρρείς ζωντανά, ενώ τα σώματα δίνουν την εντύπωση ότι μπορούν να κινηθούν.
Φωτογραφία damiandude
Φωτογραφία Seref Halicioglu
Φωτογραφία  ozdenugu
Ας περιηγηθούμε στην αρχαία πόλη της Αφροδισιάδας.

Ο Ναός της Αφροδίτης ήταν το σημείο αναφοράς της αρχαίας πόλης. Αυτό που σώζεται από τον αρχαίο ναό είναι 14 από τους συνολικά 40 Ιωνικούς κίονες. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον 1ο αιώνα μ.Χ. Το 1962 ανακαλύφθηκε λατρευτικό άγαλμα της θεάς, η οποία φορά μακρύ ένδυμα με πολύ ενδιαφέροντα ανάγλυφα στη ζώνη του και τείνει το ένα χέρι της μπροστά. Αυτό το άγαλμα, το οποίο τώρα εκτίθεται σε μουσείο, έχει ισχυρή, ιερατική στάση και μοιάζει πολύ με την Άρτεμη της Εφέσου.
Φωτογραφία Seref Halicioglu
Το Τετράπυλο είναι η μνημειώδης πύλη που οδηγεί, μέσω της κύριας οδού της πόλης, σε ένα μεγάλο προαύλιο μπροστά στο ναό της Αφροδίτης. Κατασκευάστηκε στα μέσα του 2ου αιώνα και αποτελούνταν από τέσσερις ομάδες των τεσσάρων κιόνων. Το αέτωμα πάνω από τους κίονες είναι διακοσμημένο με ανάγλυφες παραστάσεις  του Έρωτα και της Νίκης. 
Φωτογραφία Carlos Delgado
Φωτογραφία  Nathan C Wade
Στη βόρεια πλευρά της Βόρειας Αγοράς βρίσκεται το Βουλευτήριο ή Ωδείο. Πρόκειται για ένα ημικυκλικό κτίριο με 12 κλιμακωτές σειρές καθισμάτων και ανακαλύφθηκε το 1962. Η ορχήστρα και το στάδιο ήταν περίτεχνα διακοσμημένα με ψηφιδωτά.
Το Σεβαστείο ήταν αφιερωμένο, σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στο πρόπυλό του, στην Αφροδίτη, τον Θείο Αύγουστο και τον Λαό. Ανακαλύφθηκε το 1979 και ήταν μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις. 
Φωτογραφία damiandude
Το Θέατρο της πόλης χτίστηκε κατά το δεύτερο μισό του πρώτου αιώνα π.Χ., στην ανατολική πλαγιά της ακρόπολης. Σύμφωνα με την επιγραφή του, ήταν αφιερωμένο στην Αφροδίτη και το λαό της πόλης. Είχε χωρητικότητα 8.000 ατόμων.
Η Αγορά της Αφροδισιάδας βρισκόταν μεταξύ του ναού της Αφροδίτης και της ακρόπολης. Εδώ πραγματοποιούνταν μουσικές εκδηλώσεις, δημόσιες ομιλίες αλλά και λογοτεχνικοί διαγωνισμοί. Η Αγορά έχει δύο μεγάλες Ιονικές στοές, από τις οποίες η νότια ονομάζεται Στοά του Τιβέριου, ενώ η βόρεια είναι ακόμα ανεξερεύνητη.
Φωτογραφία Seref Halicioglu
Φωτογραφία  Ne_Obliviscaris
Τα Λουτρά του Αδριανού βρίσκονται απέναντι από την πύλη της Αγοράς, στο δυτικό άκρο της Στοάς του Τιβέριου. Αποτελούνται από δύο μεγάλες στοές με δαιδαλώδεις υπόγειους διαδρόμους και κανάλια νερού.
Φωτογραφία Seref Halicioglu
Το Στάδιο της Αφροδισιάδας είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κτίσματα του είδους του, στη Μεσόγειο. Έχει διαστάσεις περίπου 262χ59 μ., 22 σειρές καθισμάτων και χωρητικότητα 30.000 θεατών, περίπου. Χρησιμοποιήθηκε για αθλητικές εκδηλώσεις μέχρι τον 7ο αιώνα, οπότε υπέστη σοβαρές ζημιές από σεισμό.
Φωτογραφία Little Ayun
Φωτογραφία maschuehle 
Η Αφροδισιάδα αποτελούσε ιερό τόπο από το 5.800 π.Χ. όταν οι Νεολιθικοί αγρότες λάτρευαν εδώ την Μητέρα Θεά, της γονιμότητας και των καλλιεργειών. Αυτό δεν ήταν το αρχικό όνομα της πόλης. Πριν από την Ελληνική περίοδο ονομαζόταν Λελέγων πόλις, επίσης Νινόη και Μεγάλη πόλις. Την περίοδο της Ύστερης Αρχαιότητας μετονομάσθηκε σε Σταυρούπολη. Ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις της εποχής. Περιβαλλόταν από εύφορα χωράφια και παρήγαγε κάθε είδους τρόφιμο. Ήταν ιδιαίτερα αναπτυγμένη εμπορικά, οικονομικά, πολιτικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά. Έπεσε σε παρακμή μετά τον 7ο αιώνα, όταν σημαδεύτηκε από τις αραβικές επιδρομές αλλά και έναν καταστροφικό σεισμό, που κατάστρεψε κάποια από τα πιο επιβλητικά κτίρια. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...