Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Στις πηγές του ποταμού Αροάνιου

Ο ποταμός Αροάνιος είναι παραπόταμος του Λάδωνα και πηγάζει από τα Αροάνια Όρη. Οι πηγές του βρίσκονται σε υψόμετρο 600 μέτρων, δίπλα στο χωριό Πλανητέρο, 25 χλμ. από τα Kαλάβρυτα. Μέσα σ' ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο, νερά αναβλύζουν από τους βράχους και δημιουργούν το ποτάμι.
Φωτογραφία ebezera
Φωτογραφία  ysatis
  Ο Αροάνιος διασχίζει την κοιλάδα της Κατσάνας και μετά από πορεία 10 χλμ. συναντά τον ποταμό Λάδωνα. Στη περιοχή γύρω από τις πηγές του αναπτύσσεται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά πλατανοδάση της χώρας μας με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Φωτογραφία Vasilis Anastopoulos
Φωτογραφία  watrent520
Θρύλοι και λαϊκές παραδόσεις συνοδεύουν τον Αροάνιο ποταμό. Ο Παυσανίας, ο Έλληνας περιηγητής και γεωγράφος του 2ου αι. μ.Χ., στα Αρκαδικά μιλάει για τους "φθεγγόμενους ιχθείς". Ο αρχαίος συγγραφέας αναφέρει ότι στο ποτάμι ζούσαν ψάρια που έβγαζαν φωνή πουλιού τσίχλας κατά το ηλιοβασίλεμα. 
Φωτογραφία Manolis Chavakis
Φωτογραφία Kostas Z
Οι φυσικές ομορφιές της περιοχής, η πλούσια βλάστηση και το δάσος με τα υπεραιωνόβια πλατάνια μαγεύουν τον επισκέπτη. Στις όχθες του υπάρχουν εξαιρετικής λαϊκής αρχιτεκτονικής νερόμυλοι και νεροτριβές ηλικίας εκατονταετιών. Επίσης η περιοχή είναι γνωστή για το πεστροφείο-ιχθυοτροφείο. 
Φωτογραφία  watrent520
Φωτογραφία Dimitris Gikas
Το πλατανόδασος του Πλανητέρου μαζί με τις πηγές του Αροάνιου βρίσκονται εντός της περιοχής του δικτύου Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός».
Φωτογραφία Vasilis Anastopoulos
Φωτογραφία Giorgos Vozidis
Φωτογραφία  John Welsh's photos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...